gi_jane2 a scris:
nu e cazul de plangere pt rapire. Cf legii 248/2005(1) Organele poliţiei de frontierã permit ieşirea din România a cetãţenilor români minori numai dacã sunt însoţiţi de o persoanã fizicã majorã, în
urmãtoarele cazuri:
c) minorului care este titular al unui document de cãlãtorie individual ori,
dupã caz, al unei cãrţi de identitate şi cãlãtoreşte în strãinãtate împreunã cu
unul dintre pãrinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreunã cu
acesta, fãrã a mai fi necesarã declaraţia celuilalt pãrinte, numai dacã
pãrintele însoţitor face dovada faptului cã minorul i-a fost încredinţat prin
hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã;
dvs ziceti ca mama are hot pe vechiul cod, poate ofiterul care v-a indrumat a inteles gresit
ok asa spune legea dar oare dpdv al dumneavoastra ce crede-ti ca inseamna " minorul i-a fost încredinţat prin
hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã " ?
sunt doua situatii : spre crestere si educare sau prin decaderea din drepturi a celuilalt parinte ....
nu face-ti confuziii si va rog sa nu duce-ti lumea in eroare
am dat azi cam 10 telefoane la cele mai abilitate institutii ale statului ( IJPF , IGPF , inclusiv la cateva puncte de frontiera ) si acelas raspuns :
doar cu hotararea de divort NU SE POATE PARASI TARA
oricelalalt parite isi da acceptul , ori e decazut din drepturi ori are o hotarare judecatoreasca ( in caz ca demonstreaza ca acea calatorie este in interesul minorului si celalalt parinte se opune cu rea intentie )
gi_jane2 vad ca esti moderator dar poate nu stii chiar totul , cum ar fi ca minorii care parasesc romania sunt trecuti intr-un formular special , chiar daca sunt insoti-ti de catre ambii parinti .
cred ca la partea cu " proces pe rol pentru stabilirea autoritatii parintesti in comun " nu ati ajuns si deci .... unde este acea hotarare definitiva si irevocabila ..
ci ca sa fiu si mai corect e postat si pe site la IGPF urmatoare completare : " Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului. "
Reglementările conţinute în Legea nr. 678/2001 definesc în mod exhaustiv noţiunile de trafic de persoane, trafic de minori şi de exploatare a persoanei.
Astfel, în art. 12 se precizează: constituie infracţiunea de trafic de persoane recrutarea transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin ameninţare, violenţă sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înşelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obţinerea consimţământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acelei persoane. Pedeapsa este închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.