avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Activitate ionut_boss1989

Activitate ionut_boss1989

Situația sta așa : Eu am avut abonament medical Regina Maria 1 an valabil până în Mai 2023 și pt care am platit 328 lei între ianuarie și mai 2023 pt că 170 lei reprezintă Signal Iduna și restul până la 328 lei regina maria. Ei oferă beneficiu 400 euro pe an.

Pe fluturaș apare:

Începând cu Ianuarie - Mai 2023 Reținere abonament medical dependenți - 317 lei (aici bănuiesc că a fost contravaloarea abonamentelor regina maria pt mama și tata - 2 abonamente)...nu îmi e clar că nu am întrebat ce înseamnă.

Reținere Asigurări Voluntare Servicii medicale - Firma. - 170 lei

---- începând cu luna August 2023.

Va arat ce mi-au răspuns:

Salut

Trebuie sa ai in vedere ca mai intai suma se adauga la salariul brut…

Pentru a se calcula taxele aferente beneficiilor se foloseste urmatorul model:
Se adauga valoarea beneficiului la venitul brut;
Taxele se aplica asupra TVB (Total Venituri Brute);
Se retine valoarea beneficiului din salariul net.
Astfel, restul de plata este impactat doar de diferenta de taxe.

Poti vedea mai jos sumele de care ai beneficiat anul acesta, care intra in categoria abonamente/asigurari medicale, si pentru care exista plafonul de 400 euro conform Cod FIscal.

An_luna. Abon/asig medicale (RON)
2023_01. 328
2023_02. 328
2023_03. 328
2023_04. 328
2023_05. 328
2023_06. 170
2023_07. 170
2023_08. 170
2023_09. 170
2023_10. 170
2023_11. 170

Pragul de 400 euro a fost atins in iulie, din acest motiv suma 161 lei a fost deductibila, iar suma de 9 lei a devenit beneficiu taxabil. Pana la sfarsitul anului se aplica taxe pentru asigurarea Signal Iduna.

Incepand cu anul urmator vor fi din nou deductibile in limita a 400 euro.

Chiar daca nu folosesti serviciile medicale, esti asigurat, iar compania plateste in fiecare luna suma de 170 lei, fiind un beneficiu fix pentru toti angajatii.

Sper ca am reusit sa explic.

Multumesc,




marilenapopescu a scris:

Orice beneficiu trebuie sa apara pe fluturas, dar acest lucru nu inseamna ca va afecteaza veniturile, salariul dvs net ar trebui sa fie acelasi.

O să le spun de îndată ce mă întorc, Joi.

Problema e că pare ca beneficiu obligatoriu și s-ar putea sa nu poate să mi-l anuleze.

Ce am de făcut ? E normal să mi se ia bani din salariu net ? Mai e cineva care a întâlnit astfel de situații ?

gi-jane2 a scris:

Spuneți,le ca renuntati la " beneficiu".


Buna ziua

Lucrez la o companie și se oferă un beneficiu prin Signal Iduna (clinica privata sau un fel de asigurator medical) in valoare de 400 euro / anual. Ei spun că decontează analize in limita a 400 de euro pe an. Tot ce depășește acea suma devine beneficiu in natura deci se supune regimului taxării. Eu nu înțeleg cum funcționează acest sistem deoarece îmi opresc lunar 170 lei din salariu net. Am calculat 170 lei x 12 luni și vine 2040 lei (fix 400 euro / an). Compania se laudă că e un beneficiu însă ei rețin banii ăștia din salariu.

Repet, nu mă pricep la zona asta dar îmi pare că e o fraudă la mijloc și nu înțeleg de ce îmi rețin 170 lei daca eu efectiv nu am utilizat deloc serviciile Signal Iduna.

Am întrebat și alți colegi și sunt în aceiași situație (unora li s-au oprit mai mulți bani din salariu net pt că au avut analize), spre exemplu, un coleg și-a făcut DOAR radiografie la deget și când a întrebat compania de ce i se oprește 170 lei lunar din salariu net...i s-a răspuns "ai avut o analiză și ai depășit plafonul de 400 euro pe an prin urmare tot ce ai depășit devine taxabil". Nici eu nici el și nici alți colegi nu înțeleg de ce se întâmplă asta și mereu când întrebam... primim astfel de răspunsuri.

Are cineva o explicație dpdv legal ?
Super, vă mulțumesc mult pentru răspuns !

Zi frumoasa !

Madalina Pascu a scris:

Apartament sau casa poate cumpara, fiind vorba despre constructii, asa cum am spus anterior cetatenii nonUE pot cumpara contructii. Teren simplu nu poate cumpara. Daca este vorba de teren pe care se afla o constructie, poate cumpara constructia iar cu privire la terenul de sub si de penlanga constructie va dobandi doar un drept de superficie (folosinta).

Mulțumesc pentru răspuns.

Inseamna că nu poate cumpăra nimic (teren, apartament) și nici a fi trecută pe vreun titlu de proprietate ? Nu sunt familiar cu termenii din postarea dvs, dacă puteți explica precum unui "average Joe", ar fi super.

Mulțumesc !

Madalina Pascu a scris:

În ceea ce privește cetățenii statelor terțe (țările care nu sunt membre UE/SEE), aceștia pot dobândi teren în Romania numai în baza unui acord internațional reciproc între statul român și țara lor de apartenență. Dacă nu există un asemenea acord, cetățeanul statului care nu este membru UE/SEE poate cumpăra doar dreptul de proprietate asupra construcției, dobândind un drept de superficie* asupra terenului aferent construcţiei pe perioada existenței acesteia. Romania nu are incheiat un astfel de acord cu Ucraina.

Buna ziua

Eu sunt cetățean român iar soția e cetățean al Ucrainei.
Ne-am căsătorit în Ucraina și am recunoscut căsătoria in 2019 in Romania.
Ea este cu permis de ședere pe termen lung (5 ani) ca și membru de familie.

Dorim sa cumpărăm un teren sau apartament in București.

Întrebarea e : are și ea dreptul să se afle pe titlul de proprietate ?

Mulțumesc !
Înainte de toate, dl. Consilier, ar fi trebuit să menționați că demisia e un act unilateral de voință și că ceea ce fac ei se numește hărțuire, șantaj, amenințare, mobbing etc.... iar încetarea disciplinară afectează viitoarele angajări ale candidatului.
Motivele dânșilor sunt nefondate iar atitudinea lor nu cred că e una tocmai profesională.

Intenționez să îmi caut dreptatea în instanță pentru că, cu actualul angajator, nu pot ajunge la un numitor comun și consider că mi se face o mare nedreptate.

Am decis să apelez la acest forum pentru a primi sfaturi de aceea vă rog și vă mulțumesc anticipat tuturor care veți contribui la acest topic.

Zi bună !
Buna ziua

Soția mea și eu ne-am căsătorit în Ucraina și am transcris certificatul de căsătorie în Romania. Soția e cetățean ucrainean și și-a păstrat numele ei de familie.
Soția a facut toate demersurile la firma unde lucrează pentru a obține drept de munca in Romania -> va fi relocata in București cu serviciul .

După ce se va finaliza procesul de relocare - pe parcursul lunii ianuarie, vrem ca soția să își schimbe numele de familie al ei cu al meu. Pentru asta își va elibera un nou certificat de căsătorie în Ucraina, va schimba pașapoartele din Ucraina (intern și extern) .
Întrebarea este: după ce va avea numele meu, ce trebuie făcut în Romania să poata continua sa lucreze legal ? In ce instituție să meargă ? Îi afectează posibilitatea de a lucra în Romania faptul că are un nou nume de familie ?
Practic , unde trebuie sa mergem și ce proceduri sa urmăm ?

Vă mulțumesc anticipat !
Buna ziua

Recent , acum 4 luni, am achiziționat o garsonieră iar acum doresc să o revând.
Exista vreun impozit pe care să îl plătesc , având în vedere că proprietate are mai puțin de 3 ani de când se află la mine ?
Dacă da, cât costă impozitul (ex: garsoniera e 50.000 euro) și ce alte taxe ar trebui să plătesc?

Mulțumesc !
Răspuns la discuția Salarii compensatorii
Vă mulțumesc pentru răspuns !

Zi bună !

Cornel Vasile a scris:

Art. 67 C.mun. prevede :
Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Art.67 C.mun. prevede posibilitatea acordarii si nu obligativitatea acordarii de salarii compensatorii.

Asadar, acordarea de salarii compensatorii este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in regulamnetul intern al angajatorului si/sau in ccm aplicabil acestuia.