buna ziua locuiesc in moldova veche cindva comuna acum sat din componenta orasului moldova nou oras de pe malul dunarii unde in mijlocul dunarii exista o insula care inante cuprindea cateva mii de hectare bune unde si stramosii mei au avut cateva zeci de hectare ca si majoritatea locuitorilor din zona dupa revolutie am facut cerere de retrocedare a proprietatii eu personal la dosar am depus extras CF harti cu locatia si nr topo documente in numele bunicului care traia pe atunci si care fortat a predat terenurile in CAP de atunci terenurile de pe raza localitatii i-au fost restituite in parte insa cand a venit primar domnul Lupu Matei desi cererile au fost depuse de localnici el a preferat sa concesioneze terenuri tuturor care veneau din tara mai putin sa aplice legea si sa le restituie ca apoi ostrovul sa devina parc naturalportile de fier si cum l-au mai numit lucrul care ne mira ca in afara de praful de pe iazul fostei intreprinderi miniere pentru care cand bate vantul statul nostru plateste amenzi usturatoare pentru poluarea satelor din serbia altceva nu este numai daca punem la socoteala uriasa mina imobiliara pentru directorul parcului dar daca este parc natural atunci cum poate asociatul fostului primar Lupu sa exploateze balastru si nisip de pe insula noi proprietarii caci asta santem ca in CF inca mai figuram cand mergem pe insula la plaja sintem opriti cu barci si amendati pentru tulburare de posesie culmea cum daca in CF sintem proprietari intrebarea mea este cum s-a instituit parc natural cind noi sintem proprietari daca e parc nu era normal sa fim compensati intr-un fel si cum domnul asociat efectueaza aploatari de balastru int-un parc natural va multumesc
buna ziua va rog daca ma puteti lamuri in legatura cu daune morale de care benaficiaza deportatii din baragan nu sint invidios este adevarat ca au trecut printr-un cosmar de nedescris am prieteni al caror rude au fost deportate am vecini e normal sa fie cumva compensati dar am si bunic tatal mamei mele fost sublocotewnent de cavalerie care in timpul celui de al doilea razboi mondial a fost prizonier prin lagare ruse odesa si din siberia de undeva a reusit sa evadeze si sa vina in tara iar in 1954 a fost ucis cercetarile mortii sale ridicand multe semne de intrebare la vremea respectiva de exemplu aducerea unor experti din URSS de atunci a pozarii imaginii de pe retina ce nu se prea face la crimele de azi criminalii erau banuiti trei frati care au plecat cu el familia era trezita in toiul noptii de o volga neagra de securisti izolati fiecare in parte si luati la intrebari cu cine s-a intalnit si pe cine banuiesc la cateva luni tatal sau este chemat de un domn care vorbea romaneste cu el ca are o oaie bolnava sa mearga sa o vada (noi sintem de nationalitate sarba) si a disparut a fost gasit dupa o luna inecat intr-o fantana verdict sinucidere de durere ca a pierdut fiul tot la cateva luni o caruta de anticomunisti si cietnici sarbi este dusa la oravita la tribunal bunicul dupa venire din lagar a fost seful unui depozit de lemne iar minune inainte de crima fiul unui padurar se inbolnaveste iar el este nevoit sa mearga in locul lui si este ucis si mai culmea fiul bolnav ajunge cind creste mare colonel de securitate la imormantare odihnele des platite sint de locot vasile si capit rotaru unul sef la contra informatiile armatei iar celalalt la securitate asta am gasit din cercetarile mele dupa revolutie de la batranii care mai traiesc si care au auzit de cei doi domni toate o sa vi se para un SF dar asa a fost povestea e lunga insa ma intreb de ce se aplica daune doar celor din baragan si nu si veteranilor si prizonierilor si disparutilor din razboi care au facut mult mai multe pentru tara va multumesc pentru rabdarea acordata
buna ziua locuiesc in zona de frontiera cu serbia si acum doua zile am fost cu familia la resita drum cu adevarate peripetii de iti vine sa renunti deoarece treci prin cateva localitati in care esti oprit de domnii frontieristi cu poezia la indigo politia de frontiera actele la control si descchideti portbagajul pentru control oprirea se face aleatoriu de domni lege la 2-3m de intersectii pe poduri in curbe si dupa toate cunostintele lor de doctori in circulatie ca sa nu spun ca au dreptul si iti si solicita permisul de conducere cartea de identitate talonul si verificarea masini iar alti mai vigilenti cer si factura eu am fost norocos mi-a solicitat buletinul domnul agent s- a dus la masina cu el eu crezand ca tine evidenta celor in trafic la fel cum faceau soldatii din epoca de cosmar pe care vreau sa o uit cind cu autobuzul eram opriti la bariere de vigilentul analfabet tovarasul caporal sau sergent cu nimic mai diferit decat actualul dom politia de frontiera prezentati actele care mi-a restituit buletinul si bucuros mi-am vazut de drum scapat de calvarul indurat dar minunea nu a durat trei zile ci pina a dua zi la prinz cind postarita mi-a inmanat un plic pe numele meu cu confirmare de primire cind am deschis plicul am inceput sa rad de nervi in plic era un proces verbal cu o amenda de pici jos ier motivul domn agent pune scurt refuzul meu de a descide portbagajul masinii pentru control tot la indigo era tras si refuzul meu de a semna procesul verbal iar si mai culmea la martori nu se specifica nimic si nici obiectiunile mele care sint cauza refuzului si atunci imi pun intrebarea oare masina mea mai este proprietatea mea sau a frontieristilor daca este a mea si este garantata de lege atunci ma gindesc la un lucru domnii pentru control au nevoie de un motiv insotit de mandat de perchezitie prin urmare rog pe cineva daca ma poate lamuri cum sa scap de incurcatura cu amenda si pe viitor daca sa le dau sau nu buletinul si cind si in ce conditi sa le deschid portbagajul sa scotoceasca prin el ca odata un coleg de al meu le-a dat cheile masini sa deschida si sa se uite si raspunsul domnului politia de frontiera a fost ca nu are voie ci el ca proprietar e obligat sa-l descida ca altfel va suporta rigorile legii iar colegu umil s-a supus obligatiei