avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Activitate Dorky

Activitate Dorky


Cornel Vasile a scris:

Legea nr.263/2010
art.120
(1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul și/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite și neîncasate până la deces, se plătesc soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, celorlalți moștenitori, în condițiile dreptului comun.
.....

Ordinea este stabilita de lege , in opinia mea.

Care sunt documentele necesare achitării sumelor rămase neîncasate de către pensionarul decedat?
[ link extern ]



Interesant punct de vedere, ordinea ar trebui sa fie cea scrisa la punctul 1., asa ar fi firesc.

Totusi, concret prin ce acte demonstrezi gradul de rudenie sa zicem la mama si fiu? Ar trebui sa fie certificatul de nastere si atat? Ca la frate nu-mi dau seama cum.
Culmea e ca am gasit acum legea 19/2000 art. 97 dar nu spune decat ce am gasit si postat si mai sus. Practic nu reiese cum se face "departajarea".

Mai mult, am gasit la acte necesare pentru dosar "Acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original si copie);.

Asadar prin ce acte anume dovedesti calitatea de mama, fiu sau frate ca esti ruda cu decedatul?
Ce lege reglementeaza cine are intaietate la incasarea pensiei defunctului?

Persoana a decedat inainte de a incasa pensia pe luna in curs.
Rudele ramase in viata sunt mama, fiul, fratele. Persoana era divortata de multi ani.

Cum se stabileste cine are dreptul de a o incasa dintre cei trei si ce lege reglementeaza asta?

Tot ce am gasit online e : "Sumele rămase neîncasate de către pensionarul decedat se acordă soțului supraviețuitor, copiilor, părinților sau, în lipsa acestora, moștenitorilor legali și/sau, după caz, celorlalți moștenitori testamentari, în condițiile dreptului comun."

Multumesc
N-am banuit ca poate fi atat de simplu, nici macar justificarile in instanta nefiind necesare. Ba chiar auzisem ca nu se poate daca nu exista violente, abuzuri, scandaluri, etc.

Imi puteti spune cumva si ce lege ar trebui sa citesc care prevede ceea ce spuneti dvs?

Multumesc anticipat
Evacuare fiu din apartament proprietate personala


Exista vreun articol legislativ care sa prevada conditiile in care un fiu major poate fi evacuat din apartamentul in care locuieste impreuna cu tatal sau si care apartine acestuia pe motiv ca nu participa la cheltuielile legate de intretinere sau orice alt motiv care nu e unul care sa incalce vreo lege?

Mentionez ca nu exista scandaluri sau acte de violenta sau alte situatii exceptionale.

Multumesc

Ce pacat, inseamna ca nu am nicio sansa sa atac acel contract fictiv de vanzare cumparare ceea ce e trist. Daca legea permite asemenea abuzuri.

Nu de mult am avut un caz in care 2 pensionari din mediul rural au fost inselati de vecin care i-a convins ca vrea doar o bucatica din terenul lor din preajma casei, au semnat actele si s-au trezit ca vecinul le-a luat jumatate din tot terenul, nu doar bucatica convenita si mai mult pretul pe metru patrat a fost sever mai mic decat pretul pietei, cam la o cincime.

Nici acolo nu se putea face nimic pe acelasi principiu ca au semnat si ca pretul a fost achitat?
Practic ramane doar problema banilor care nu au fost dati si nici primit in schimbul metrilor patrati trecuti in contract.

Asta nu reprezinta inselaciune? Si nu poate fi probata fapta de a "cumpara" cota din apartament de la o persoana varstnica si vulnerabila fara a-i inmana niciun ban in schimb?
Cu auturitatea tutelara am inteles, deci nu exista obligativitatea asistarii, in regula.

Cat despre suprafata si pret, respectiv pretul mediu al pietei in zona, 30mp x €1500 = €45000 dar nu cifrele sunt importante ci faptul ca bunicul nu a vazut niciun euro/leu, zero in fapt.

Stiu ca de cativa ani incoace exista obligativitatea trecerii banilor prin banca la astfel de tranzactii a caror valoare depaseste €10000 ori in acest caz cu siguranta face mai mult decat atat, daca ar fi declarat sub aceasta valoare ar fi clar o vanzare fictiva dar nu cred ca a avut de unde scoate nici macar aceasta suma.

Bunicul la varsta lui este o persoana vulnerabila si foarte usor de influentat dat fiind varsta si bolile de care sufera.
Cai de atac contract vanzare - cumparare apartament in conditii suspicionate a fi ilicite

Bunicul meu mi-a spus ca baiatul lui i-a "cumparat" partea lui din apartamentul in care locuieste insemnand 50% plus partea mostenita de la sotia care nu mai traieste dar fara sa vada niciun ban (cred ca e vorba de aproximativ 30mp, acum proprietatea apartinand in acte in intregime fiului) si cred ca la semnarea actelor nu a existat suma in fapt fiind o vanzare fictiva (nu avea de unde face rost de o suma atat de mare pentru a o rula prin banca) si nu a fost prezent nici un angajat al autoritatii tutelare care cred ca trebuie sa participe la asemenea tranzactii daca persoana vizata, bunicul, are peste 65 de ani, bunicul avand aproape 90.

Mama mea adica fiica bunicului a murit acum aproape un an.

Intrebarea este daca si daca da cum pot ataca acest contract de vanzare cumparare la care nici macar nu am acces?

Multumesc
Inselati. Li s-a propus vanzarea a catorva metri latime de la limita lor de proprietate care s-a tradus, in fapt, in antecontractul de v-c, la jumatate din terenul pe care acestia il detin si la un pret de aproximativ o treime/un sfert din valoarea reala de piata a terenului.

Sunt pe la 60 si respectiv 70 de ani. Cumparatorul a profitat de nepriceperea, naivitatea si de increderea pe care a castigat-o in fata acestora . In cosecinta acestia au mers "pe incredere" si s-au trezit cu jumatate de proprietate trecuta in antecontractul de v-c in loc de acea mica bucata convenita bineinteles la un pret mult mai mic decat cel real.