Tatal decedat in februarie a.c. Succesiunea dezbatuta in iunie. S-a ajuns oarecum la o intelegere - plata unei sulte pt cota de 1/8 dintr-un apartament la bloc.
Intrebare: Trebuie sa platesc impozit pe suma care o voi primi cu titlu de sulta? cat? 3%?
iata ca am gasit un raspuns recent de genul: sotia supravietuitoare participa la plata taxelor notariale in cota de 1/2+1/8 , iar copii mostenitori in mod egal din 3/8. Cine are dreptate?
In mod normal Transgaz, inaintea inceperii lucrarilor ar fi trebuit sa obtina acordul de principiu pt intrarea in teren din partea proprietarilor, si sa se ajunga la o intelegere privind despagubirile ce vor fi platite; in general, in cazul terenurilor agricole sunt despagubite recoltele stricate in timpul lucrarilor (in cazul in care nu se asteapta pana dupa recoltare), Redarile in circuitul agricol, daca nu sunt executate de constructor de asemenea sunt despagubite.
In cazul incare terenul este destinat constructiilor ar trebui sa cautati un avocat si sa cantariti situatia bine, pt ca nu sunt si nu vor fi autorizate constructiile pe o raza de cca 200 metri de la axul magistralei de gaz
Buna ziua.
Daca in urma dezbaterii succesiunii, s-a stabilit ca masa succesorala este de 1/2 dintr-un apartament (1/2 din ap. revenindu-i bineinteles sotiei mostenit. ca bun propriu) si s-a stabilit ca fiecaruia din cei 4 mostenitori (sotia + 3 copii, din care 1 dintr-o casatorie anterioara a tatalui) ii revine 1/4 din masa succesorala :
participatia fiecarui mostenitor la taxele notariale cum se stabileste?
De ex. sotia achita 5/8 din val. cheltuielilor cu emiterea certif. de mostenitor , iar copiii cate 1/8? Sau fiecare participa in mod egal cu 1/4?
pe certificatul de mostenitor nu este trecut nr. certificatului de deces, doar data decesului, ultimul domiciliu si numele decedatului bineinteles.
Este legal completat certificatul, d.p.d.v. al datelor legate de decedat?
multumesc pt raspunsuri.
Sincera sa fiu speram ca notarul sa primeasca pe cale oficiala de la Adm. Fiscala, lista bunurilor supuse impozitarii, in baza careia, si in functie de specificatiile din actele de proprietate prezentate de mostenitori, sa stabileasca bunurile din masa succesorala.
Si, de asemenea, parca ar fi mai normal sa ceara si extrase de carte funciara pe proprietatile existente.
Asa cred eu ca ar fi normal, si daca nu ma insel , cu ceva ani in urma asa se proceda.
Cum stabileste notarul masa succesorala? In baza declaratiilor personale si a actelor aduse de mostenitori sau in baza unor documente oficiale emise de Administratia Financiara, sau Primarie, etc.? Este obligat notarul sa ceara de la banci situatia conturilor defunctului?
Poate fi ascunsa, nedeclarata existenta unei proprietatati la stabilirea masei succesorale? si este posibila, pana la data dezbaterii succesiunii, modificarea proprietarilor imobilului (tatal decedat =>> sotia/ fiica mostenitoare) in detrimentul celui de al 3-lea mostenitor, astfel ca masa succesorala sa se diminueze? Cu atat mai mult cu cat ultimul mostenitor nu are cunostinta sau nu poate face dovada cu inscrisuri a existentei imobilului trecut dupa deces din proprietatea defunctului in cea a sotiei/fiicei.
Eu stiu ce zice legea, dar vreau sa stiu care sunt sansele sa fie respectata, si cat control au notarii asupra actelor aduse de mostenitori... Mai ales ca se intampla atatea... (vezi cazul notarului care a vandut un apartament pe vorbe si spaga, fara ca proprietarul sa stie, nicidecum sa fie de acord) :O