avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune - cota participatie taxe notariale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune - cota participatie taxe notariale

Buna ziua.
Daca in urma dezbaterii succesiunii, s-a stabilit ca masa succesorala este de 1/2 dintr-un apartament (1/2 din ap. revenindu-i bineinteles sotiei mostenit. ca bun propriu) si s-a stabilit ca fiecaruia din cei 4 mostenitori (sotia + 3 copii, din care 1 dintr-o casatorie anterioara a tatalui) ii revine 1/4 din masa succesorala :
participatia fiecarui mostenitor la taxele notariale cum se stabileste?

De ex. sotia achita 5/8 din val. cheltuielilor cu emiterea certif. de mostenitor , iar copiii cate 1/8? Sau fiecare participa in mod egal cu 1/4?
Ultima modificare: Marți, 30 August 2011
darilena, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:28, 6 Septembrie 2011
Fiecare va plati aferent cotei mostenite, intamplator in cazul dvs veti avea de platit egal, cate 1/4.
iata ca am gasit un raspuns recent de genul: sotia supravietuitoare participa la plata taxelor notariale in cota de 1/2+1/8 , iar copii mostenitori in mod egal din 3/8. Cine are dreptate?
Din ap, in masa succesorala intra doar jumatate de ap, cealalta jumatate e a vaduvei, n-o mosteneste.
Din aceasta jumatate, vaduvei ii revine 1/4, iar 3/4 vor imparti egal cei 3 copii, adica cate un sfert pt fiecare. Asa ca pt mostenire vor plati egal.
Daca exista ceva taxe pt a se stabili ca jumatate din casa apartine vaduvei si jumatate intra in masa succesorala, acestea o privesc pe vaduva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cote mostenitori ana_panait ana_panait Poate cineva stie cum se repartizeaza mostenirea dupa moartea tatalui, intre sotia supravetuitoare si 3 copii. Ce procent de mostenire primeste sotia ... (vezi toată discuția)
Lamuriri succesiune auricailie1972 auricailie1972 buna.am fost casatorit cu sotia mea timp de 10 ani impreuna avem o fetita de 9 ani cand ne am cunoscut aveam o garsoniera de la primarie la care plateam ... (vezi toată discuția)
Succesiune in doua cazuri aproape indentice. nechitaconst nechitaconst matusa sora tatalui meu a decedat in 2010 neavand copii succesiunea s-a facut in favoarea tatalui meu si fratele lui unchiul meu, ei fiind singuri succesori de ... (vezi toată discuția)