avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Activitate DanaMarc

Activitate DanaMarc

Buna ziua. As avea o intrebare privind concediu de maternitate: sunt doctor, am o intreprindere individuala si sunt insarcinata; unde trebuie sa ma interesez cine imi plateste zilele de concediu de maternitate tinand cont ca sunt asigurata? In ce lege trebuie sa caut?
Va multumesc!
Va rog sa-mi dati o definitie (pe intelesul tuturor) a termenilor debitor si creditor, in domeniul juridic.
Am o problema si nu sunt sigura ca am inteles bine ceea ce se spune in noul cod civil. Situatia este urmatoarea:
Vânzătorul V proprietarul unui autoturism încheie cu cumpărătorul C un contract de vânzare-cumpărare contra unui preţ X. Preţul se plăteşte în momentul încheierii contractului, iar predarea bunului este amânată prin convenţia părţilor pentru a doua zi, când cumpărătorul urma să-l ridice de la domiciliul vânzătorului. Peste noapte bunul este avariat complet ca urmare a unei calamităţi naturale (inundaţie).

C îl cheamă în judecată pe V, solicitând instanţei obligarea pârâtului la restituirea preţului şi plata cheltuielilor de judecată.

V solicită respingerea acţiunii. este motivata sau nu respingerea actiunii?

in noul cod civil, in art 1274, se spune ca daca bunul nu este predat, riscul ramane in sarcina debitorului. dar cine este debitorul si cine creditorul?
Buna ziua!
Am o nelamurire cu privire indemnizatie pentru cresterea copilului. Eu o sa nasc in septembrie 2011 si, initial, ma hotarasem sa optez pentru varianta a doua si anume concediu de crestere a copilului pana la 2 ani. Problema e ca nu inteleg ce inseamna "concediu fara plata" (din pct de vedere al legii) dupa ce copilul implineste un an. Inseamna ca dupa un an, nu mai beneficiez de indemnizatie?
Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu privire la aceasta situatie.
Va multumesc!