Am o problema si nu sunt sigura ca am inteles bine ceea ce se spune in noul cod civil. Situatia este urmatoarea:
Vânzătorul V proprietarul unui autoturism încheie cu cumpărătorul C un contract de vânzare-cumpărare contra unui preţ X. Preţul se plăteşte în momentul încheierii contractului, iar predarea bunului este amânată prin convenţia părţilor pentru a doua zi, când cumpărătorul urma să-l ridice de la domiciliul vânzătorului. Peste noapte bunul este avariat complet ca urmare a unei calamităţi naturale (inundaţie).
C îl cheamă în judecată pe V, solicitând instanţei obligarea pârâtului la restituirea preţului şi plata cheltuielilor de judecată.
V solicită respingerea acţiunii. este motivata sau nu respingerea actiunii?
in noul cod civil, in art 1274, se spune ca daca bunul nu este predat, riscul ramane in sarcina debitorului. dar cine este debitorul si cine creditorul?
Interpretand textul art.1274, rezulta ca riscul contractului este al vanzatorului care, nemaiputand preda bunul, va trebui sa restituie pretul. Asta in situatia in care bunul a pierit, asa cum spune codul.
Tot codul dispune, in ceea ce priveste contractul de v/c:
Pierderea sau deteriorarea bunului
Art. 1.713. - Pierderea sau deteriorarea bunului, chiar prin forță majoră, nu îl împiedică pe cumpărător să obțină aplicarea măsurilor prevăzute la art. 1.710 alin. (1).
iar art.1710 alin.(1) stabileste:
Art. 1.710. -
(1) În temeiul obligației vânzătorului de garanție contra viciilor, cumpărătorul poate obține, după caz:
a) înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
b) înlocuirea bunului vândut cu un bun de același fel, însă lipsit de vicii;
c) reducerea corespunzătoare a prețului;
d) rezoluțiunea vânzării
(2) La cererea vânzătorului, instanța, ținând seama de gravitatea viciilor și de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum și de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin. (1) decât cea solicitată de cumpărător.