avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vicii ascunse in locuinta noua
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vicii ascunse in locuinta noua

Buna ziua!! Am achizitionat de curând prin programul prima casa un ap de 3 camere nou in bloc nou. La aprox. O saptamana de când ne-am mutat a cazut tavanul (straturile de glet) din una din camere. Am anuntat vânzătorul apartamentului si in 2 zile a reparat. Am fost sfatuiti sa-i dam in judecata ,am refuzat nedorind sa facem rau sa umblam prin judecata...atat timp cat s-a rezolvat. Acum la alta sapt. distanta observam mucegai la unul din colturi. Deja am tensiunea ridicata....sunt supărată di dezamăgită...am trecut cu vederea multe nereguli mici la apartament...chiar legat de tavan...dar mucegaiul este ultima picătură. Inca nu am anuntat vanzatorul de mucegai...sa ne hotarsm ce facem...Speram sa nu mai fie probleme...intrebarea mea este...are rost sa-l dau in judecata...se merita? Castig ceva din asta.....sau doar timp pierdut si bani. Cu banii nu o ducem prea bine....eu trb sa nasc....deci toate fondurile noastre se îndreaptă in aceasta directie. Ce ar trebui sa facem? Cum sa procedam? Vreau un apartament fără probleme! Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: MihaiPetru , utilizator 17:24, 13 Decembrie 2016
Buna ziua!
Pana la urma, din cate inteleg, ideea este de a rezolva problemele din apartament si nu de a rezolutiona contractul de vanzare-cumparare, corect?
In acest caz apreciez ca este suficient sa notificati dezvoltatorul/vanzatorul cu privire la problemele aparute. Eventual, in prealabil, apelati la serviciile unui expert in constructii.

Pentru a discuta despre eventualele daune-interese, trebuie analizat si contractul de vanzare-cumparare, ca nu cumva sa fie asumate de catre dumneavoastra renuntarea la anumite garantii ofertite de lege.

Oricum, trebuie sa notificati vanzatorul despre probleme, mai ales daca totusi luati in calcul rezolutiunea contractului (repunerea partilor in situatia anterioara).
Va redau mai jos articolele 1709 si 1710 din Codul Civil.

Cu stima,

==
Art. 1709: Denunţarea viciilor

(1)Cumpărătorul care a descoperit viciile ascunse ale lucrului este obligat să le aducă la cunoştinţa vânzătorului într-un termen rezonabil, stabilit potrivit cu împrejurările, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a cere măsura prevăzută la art. 1.710 alin. (1) lit. d).
(2)În cazul în care cumpărătorul este profesionist, iar bunul vândut este mobil corporal, termenul prevăzut la alin. (1) este de două zile lucrătoare.
(3)Atunci când viciul apare în mod gradual, termenele prevăzute la alin. (1) încep să curgă din ziua în care cumpărătorul îşi dă seama de gravitatea şi întinderea viciului.
(4)Vânzătorul care a tăinuit viciul nu poate invoca prevederile prezentului articol.

Art. 1710: Efectele garanţiei

(1)În temeiul obligaţiei vânzătorului de garanţie contra viciilor, cumpărătorul poate obţine, după caz:
a)înlăturarea viciilor de către vânzător sau pe cheltuiala acestuia;
b)înlocuirea bunului vândut cu un bun de acelaşi fel, însă lipsit de vicii;
c)reducerea corespunzătoare a preţului;
d)rezoluţiunea vânzării.
(2)La cererea vânzătorului, instanţa, ţinând seama de gravitatea viciilor şi de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum şi de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin. (1) decât cea solicitată de cumpărător.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare promisiune bilaterala vanzare- cumparare Constantin2017 Constantin2017 Buna ziua.Va deranjez pe dvs,cu o intrevbare.In urma cu 4 luni de zile am facut ,o promisiune bilaterala vanzare-cumparare,pentru o garsoniera intr-un complex ... (vezi toată discuția)
Buna seara daca cineva mi a vandut o masina defecta de care stia ... co_sti co_sti buna seara daca cineva mi a vandut o masina defecta de care stia ca este defecta si ca se opreste aiurea in trafic si iti pune viata n pericol cum am patit eu ... (vezi toată discuția)
Riscul contractului DanaMarc DanaMarc Am o problema si nu sunt sigura ca am inteles bine ceea ce se spune in noul cod civil. Situatia este urmatoarea: Vânzătorul V proprietarul unui autoturism ... (vezi toată discuția)