Evident ca trebuie sa raspundeti la exceptia de autoritate de lucru judecat! Va sfatuiesc sa va angajati avocat care sa cunoasca amanunte din dosar si sa raspunda strict la ce scrie in intampinare. Sa argumentati faptul ca la primul proces instanta nu s-a pronuntat pe fondul cauzei, ci pe exceptie; astfel ca, in opinia mea, nu exista autoritate de lucru judecat. Exista autoritate pe exceptie, dar nu pe fondul cauzei.
Nu contest calitatile Dvs. profesionale si nici experienta juridica pe care ati acumulat-o "de mai bine de 10 ani"!
...insa..., la o intrebare formulata in termeni generali..., consider ca se raspunde ... in mod general!
Daca discutam concret speta, probabil va fi un alt raspuns... sau... se va contura credibilitatea ca interesul superior al copilului primeaza fata de subiectivismul unor judecatori.
Nu poti afirma din start unui barbat ca nu are sanse sa-si creasca propriul copil! Este adevarat ca e mai greu, dar nu ca "nu sunt cazuri de divort in care tatal sa ramana cu copilul".
Mai mult, potrivit NCciv, regula este custodia comuna a copilului, iar exceptia este "exercitarea autoritatii parintesti doar de catre unul din parinti"!
... prin urmare, apreciez ca, pentru a da o lamurire situatiei, este nevoie de mai multe informatii pe care clientul sa le furnizeze; altfel, la o intrebare generala, am raspuns in mod general.
emma_woodhouse
corect raspuns!!!
referitor la disp art. 199 cp! elementul material al laturii obiective, pentru a fi infr. prev de art. 199, ar trebui sa fie acea actiune, adica intretinerea unui raport sexual cu o minora, constand in promisiuni mincinoase de casatorie (anterioare actului sexual). In practica, pt a fi condamnat un astfel de barbat mincinos, ar trebui sa i se dovedeasca reaua credinta... aspect care se va dovedi in viitor, in functie de comportarea ulterioara a inculpatului, care refuza sa se casatoreasca cu victima. Ademenirea la raport sexual se realizeaza prin promisiuni de casatorie (anterioare actului), exploatand lipsa de experienta a victimei minore, dar caracterul mincinos al promisiunii apare doar ulterior raportului sexual, din conduita autorului, infirmand credinta initiala a victimei. "Daca promisiunile de casatorie au fost facute de inculpat cu buna credinta, casatoria nerealizandu-se datorita unor motive neimputabile inculpatului (opunerea parintilor victimei), fapta NU CONSTITUIE INFRACTIUNEA DE SEDUCTIE" (vezi opera citata mai sus, pag. 300). ... (nu mai discutati probleme care trebuie invatate in scoala..., nu pe internet!!!)
"In toate aceste cazuri, făptuitorul trebuie sa se fi folosit de calitatea sa, abuzând de aceasta, pentru a intretine raport sexual cu minorul. Daca actele sexuale nu sunt rezultatul unei asemenea folosiri abuzive a calitatii faptuitorului, fapta nu constituie infractiune!" (ori partile se iubesc!!!) (MBasarab, V. Pasca, GheMateut, T Medeanu, Ctin Butiuc, MBadila, RBodea, PDungan, VMirisan, RMancas, CMihes, Codul penal comentat, Ed Hamangiu, 2008, pag. 290...)
(scuze, nu am timp de a mai continua discutia, am lucruri mai importante decat o analiza puerila).
Pt Dl Andymaurul:
Minorul intre 16 si 18 ani ARE capacitate restransa de exercitiu.
Disp art. 198 nu sunt nici pe departe aplicabile aici, nu suntem in fata unei pers de "pana la 15 ani". Cel care a intrebat nu este nici tutore, nici curator, nici supraveghetor.... Fetei nu se poate reprosa ca face asta nici pentru bani, nici pt alte foloase. Analiza elementelor constitutive ale unei infractiuni trebuie sa fie luata in seama in totalitatea lor, nu doar partial sau fragmentar. Nu sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunilor la care faceti vorbire! (aceasta este parerea mea)
Potrivit disp art. 4 C.fam (legea 288/2007): "Varsta minima de casatorie este 18 ani. Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai...." .
Dupa cum relatati Dvs, se pare ca avocatul nu a emis acea notificare in numele sau, ci in numele clientului sau. Daca va aduce la cunostiinta pe acea cale - faptul ca nu isi manifesta acordul cu plecarea dvs., iar dvs. nu respectati acea pozitie, atunci veti suporta consecintele instantei. adica: faptul ca dvs aveti o sentinta judecatoreasca, trebuie sa respectati acea sentinta (probabil in baza aceleiasi sentinte aveti dvs. copilul), daca nu o respectati, veti suporta consecintele, potrivit vointei partii adverse. Odata ce ati semnat pentru primire a Notificarii, aveti posibilitatea eventual sa solutionati amiabil, prin conciliere directa - litigiul iscat, nu doar ca nu va supuneti. Exista posibilitatea unor riscuri, pe care ar fi bine sa nu le hazardati! Nu este intimidare faptul ca un avocat, in numele clientului va spune ca va promova alte actiuni legale daca nu procedati conform unei sentinte.