avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Activitate Andrada Popescu

Activitate Andrada Popescu

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti si pe mine la cateva intrebari legate de divort. Mai intai o sa va prezint ,pe scurt, cateva informatii. Am impreuna cu sotul meu o fiica minora (4 ani), nu avem bunuri materiale de impartit si am fost agresata de sot de mai multe ori, insa ultima data am fost lovita in fata fetitei si am parasit domiciliul conjugal, impreuna cu cea mica. Am plecat la politie, de acolo la IML, de unde am primit un certificat constatator, cu recuperare medicala 35 zile. Mentionez ca locuiam in casa sotului, alaturi de familia lui, care a luat parte la violenta. In urma mea, sotul s-a prezentat si el la IML unde a declarat ca a fost lovit de sotie (eu avand o mana si un picior rupte). In prezent, sotul incearca cu tot posibilul sa-mi ia fiica de langa mine. Mentionez faptul ca am un job stabil (insa salariul este mai mic decat al sotului) si ca locuiesc alaturi de mama mea in locuinta acesteia (unde am fost luata in spatiu), deci am un loc de munca si un domiciliu unde pot sa-mi cresc copilul. Si sotul locuieste alaturi de mama sa si de sora sa, cu familia.
Va rog sa-mi spuneti ce sanse sunt ca sotul sa-mi ia fetita de langa mine, mai ales daca eu nu am martori care sa vina in apararea mea si daca el aduce persoane (platite) care sa spuna lucruri neadevarate?
Si as mai avea o intrebare. Daca nu sunt multumita de prestatiile avocatei mele (am incheiat un contract cu aceasta pe o anumita suma,insa i-am dat jumatate acum, urmand ca la sfarsit sa-i dau si partea cealalta), pot rezilia contractul? Cum ramane cu banii pe care i-am dat , ii mai pot recupera? Trebuie sa-i dau toata suma,chiar daca renunt acum, la inceput? Nu a avut loc nici o infatisare.

In speranta ca ma veti lamuri, va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Concediu de risc maternal
Multumesc!
In legea gravidelor 2013 am gasit urmatoarea informatie:

Indemnizatia de risc maternal

Salariata aflata in concediu de risc maternal beneficiaza de indemnizatie de risc maternal, in cuantum lunar egal cu 75% din media veniturilor lunare din ultimele 10 luni anterioare solicitarii, pe baza carora s-a achitat contributia de asigurari sociale de stat.

Indemnizatia de risc maternal se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

75% din media ultimelor 10 luni sau 6 luni????????

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 12 saptamani si am o sarcina cu risc. Am instiintat angajatorul in scris inca din primele saptamani de sarcina de starea mea si mi s-a redus programul de lucru la 6 ore/zi. Am incercat cateva zile sa merg la job, insa starea mea de sanatate s-a agravat (fiind necesar sa stau la perfuzii, internata in spital). Am beneficiat pana in prezent de aprox.27 zile de CM. Va rog sa-mi spuneti de cate zile de concediu medical mai pot beneficia.
Am inteles ca daca apelez la concediul de risc maternal, acesta se va scadea din perioada de indemnizatie (Ex. daca am 2 luni de concediu risc maternal, in loc sa stau 1 an acasa in indemnizatie, o sa stau 10 luni). Va rog sa-mi spuneti daca aceste informatii sunt reale si in baza carei legi. Legat pe partea financiara, in ce sens imi poate afecta indemnizatia? Am inteles ca se calculeaza 75% din media ultimelor 10 luni. Nu intra in calculul indemnizatiei la media pe cele 12 luni????
In sparanta ca ma veti lamuri, va multumesc anticipat!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru lamuriri!
Se poate contesta decizia? Cum se procedeaza?
Multumesc pentru informatii! Va rog sa ma lamuriti si la celelalte intrebari:

In cazul in care starea mea de sanatate nu se va imbunatatii si voi continua CM, pana cand angajatorul poate dispune convocarea mea ?
Pot fi sanctionata , pentru prima data, cu 10% din salariu timp de 3 luni, neprimind nici un
avertisment (verbal sau scris)?
Consider ca aceasta sanctionare este nedreapta, eu respectandu-mi sarcinile de serviciu.
Ce se intampla daca refuz semnarea sanctiunii? Pot sa fac contestatie? Trebuie sa-i actionez in instanta?

Buna ziua,
Am nevoie de cateva lamuriri de orin juridic referitor la urmatoarea situatie:
Am fost convocata disciplinar in luna iulie. Nu m-am putut prezenta la convocare, fiind in concediu medical (din cauza starilor de sanatate in perioada sarcinii). Dupa CM m-am prezentat la serviciu pentru o zi. Nefacand fata cerintelor postului, am intrat din nou in CM. Am primit a 2-a zi o instiintare prin email, prin care sunt instiintata ca nu am dat curs cercetarii disciplinare la data stabilita, specificandu-se o alta data. Aceasta data se afla in perioada concediului medical emis ulterior.
Este valabila convocarea prin email, fara semnatura mea ?
Exprimarea ca nu am dat curs convocarii, fiind in CM in acea zi, este corecta ?
In cazul in care starea mea de sanatate nu se va imbunatatii si voi continua CM, pana cand angajatorul poate dispune convocarea mea ?
Pot fi sanctionata , pentru prima data, cu 10% din salariu timp de 3 luni, neprimind nici un
avertisment (verbal sau scris)?
Consider ca aceasta sanctionare este nedreapta, eu respectandu-mi sarcinile de serviciu.
Ce se intampla daca refuz semnarea sanctiunii? Pot sa fac contestatie? Trebuie sa-i actionez in instanta?
Răspuns la discuția desfacere contractului de munca
Multumesc pentru toate informatiile. Am intrebat azi la ITM acest aspect,intrucat nu am semnat nici un act aditional cu noul cod al muncii,iar in contractul meu de munca am 15 zile de preaviz si raspunsul a fost ca legea intra in vigoare pt.toti si ca trebuie sa stau 20 zile. Oricum nu exista nici un fel de intelegere din partea angajatorului,mai mult, mi-a cerut sa depun cererea de incetare suspendare contract de munca intr-o zi si demisia in alta zi, desi de la ITM mi s-a zis ca se pot depune ambele in aceeasi zi. Asta e tara in care traim!
Multumesc pentru raspunsuri.
M-am prezentat la resurse umane cu o cerere de suspendare-incetare contract de munca si cu demisia,ambele in aceeasi zi,conf.art.55,lit.b. Angajatorul mi-a spus ca nu exita cale amiabila din partea lor,ci sa astept sa mi se termine concediul,sa ma intorc la serviciu si sa stau cele 20 zile preaviz.

Multumesc . Eram interesata sa aflu daca mai exista si alta solutie,sa nu merg la job cele 20 zile de preaviz, intrucat am contractul suspendat. Art.81,alin.(6) : 'In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator'.