Buna ziua! O ruda a mea are o situatie in care cineva doreste sa cumpere un teren care ar avea potential imobiliar pe viitor, dar potentialul cumparatorul sustine ca nu are interese imobiliare si nu acesta este scopul pe care si-l propune. In Anglia, spre exemplu, exista o clauza denumita overage-clause prin care, la vanzare, se poate specifica o clauza de supraincarcare(overage) care permite vanzatorului ca in eventualitatea emiterii unei autorizatii de construire pe terenul in cauza sa se reevalueze pretul acestuia si de regula sa aiba dreptul la 50% din pretul reevaluat. Scopul acestei clauze este unul ANTI-SPECULA IMOBILIARA si consider ca vine ca o consecinta a maturizarii unor democratii cu traditie. Ma intreb daca s-ar putea gasi o formula adaptata codului civil romanesc echivalenta sau apropiata acestui gen de clauza. Din discutii cu prieteni juristi, notari, dar si din lectura proprie a codului civil pare o problema destul de dificila de aceea o propun dezbaterii si pe acest forum.
Buna ziua! Sunt reclamant intr-o cauza si sunt mai multi parati. Dintre acestia unul a decedat si nu are mostenitori acceptori. Se poate continua procesul? E vorba de o ACTIUNE IN CONSTATARE cu privire la un imobil. Ma intereseza deasemenea in cat timp se perimeaza cauza si cat ar trebui sa coste taxa de timbru judiciar (cumva 1/2 din taxa initiala?) in cazul repunerii pe rol. Va multumesc!
Buna ziua! As dori sa stiu cum se poate rectifica un titlu de proprietate in care s-a gresit nrul topografic al unei parcele, parcela care ulterior am si intabulat-o. De la primarie mi s-a comunicat ca nu se poate din moment ce deja am intabulat parcela gresita. E nevoie de un referat catre prefectura? Va multumesc anticipat!