avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 654 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parat decedat si fara mostenitori- se poate continua ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parat decedat si fara mostenitori- se poate continua procesul?

Buna ziua! Sunt reclamant intr-o cauza si sunt mai multi parati. Dintre acestia unul a decedat si nu are mostenitori acceptori. Se poate continua procesul? E vorba de o ACTIUNE IN CONSTATARE cu privire la un imobil. Ma intereseza deasemenea in cat timp se perimeaza cauza si cat ar trebui sa coste taxa de timbru judiciar (cumva 1/2 din taxa initiala?) in cazul repunerii pe rol. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 08:27, 16 Noiembrie 2012
Dacă nu are moştenitori, patrimoniul său, cu activ şi pasiv, îl preia statul (comuna, oraşul, municipiul).

Acum, fără a şti care este obiectul acţiunii în constatare, mi-e greu să vă răspund.

În principiu, nicio avere nu rămîne fără moştenitor, iar obligaţiile defunctului (mai puţin cele strict personale) cad în sarcina moştenitorilor, în cazul în speţă în sarcina unitaţii administrativ teritoriale care va culege moştenirea.
In cazul in care nu indicati mostenitorii si cauza se suspenda, suspendarea poate dura 1 an dupa care intervine perimarea.
In vederea repunerii cauzei pe rol trebuie platita o taxa de timbru de 1/2 din cat ati timbrat initial.
acceptarea nu trebuie sa fie expresa, sa existe certificat de mostenitor... poate fi si tacita, prin folosirea bunurilor defunctului, dispunerea de acele bunuri ca si cum ar fi ei proprietari
De acord cu acceptarea tacita, numai ca oricum trebuie facuta dovada calitatii de mostenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repunere pe rol a cauzei adinutza.2008 adinutza.2008 Bun, am inteles ca trebuie sa fac o cerere de repunere pe rol a cauze cf art245 pct 1 C.proc.civ. dar in situatia in care eu sunt in recurs, la ce instanta ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la judecata dana_ludmila dana_ludmila S-a cerut suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea unui alt dosar. Instanta a admis cererea si a suspendat dosarul. Partea adversa vrea sa renunte ... (vezi toată discuția)
Restituire taxa de timbru GhePopescu GhePopescu Buna seara, Intr-un dosar civil am achitat taxa de timbru pt capetele de cerere initiale si apoi am facut o cerere modificatoare prin care am mai introdus ... (vezi toată discuția)