avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Echivalent juridic al clauzei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Echivalent juridic al clauzei overage-clause(SUA-Anglia) in Romania

Buna ziua! O ruda a mea are o situatie in care cineva doreste sa cumpere un teren care ar avea potential imobiliar pe viitor, dar potentialul cumparatorul sustine ca nu are interese imobiliare si nu acesta este scopul pe care si-l propune. In Anglia, spre exemplu, exista o clauza denumita overage-clause prin care, la vanzare, se poate specifica o clauza de supraincarcare(overage) care permite vanzatorului ca in eventualitatea emiterii unei autorizatii de construire pe terenul in cauza sa se reevalueze pretul acestuia si de regula sa aiba dreptul la 50% din pretul reevaluat. Scopul acestei clauze este unul ANTI-SPECULA IMOBILIARA si consider ca vine ca o consecinta a maturizarii unor democratii cu traditie. Ma intreb daca s-ar putea gasi o formula adaptata codului civil romanesc echivalenta sau apropiata acestui gen de clauza. Din discutii cu prieteni juristi, notari, dar si din lectura proprie a codului civil pare o problema destul de dificila de aceea o propun dezbaterii si pe acest forum.

Alte discuții în legătură

Clauze contracte civile speciale Marius Bote Marius Bote Buna seara. Îmi permit şi eu să supun dezbaterii dragilor mei colegi un subiect interesant şi de actualitate-clauza leonină din cadrul contractelor ... (vezi toată discuția)
Restituire avans antecontract anelia88 anelia88 Buna seara! Am platit un avans pentru un apartament . Cand a venit evaluatorul s-a constatat ca nu corespunde releveul cu situatia din teren. Am contactat un ... (vezi toată discuția)
Vicii ascunse teren Vlad Vlad Vlad Vlad Buna ziua, am o intrebare Daca vand un teren intravilan , construibil, unde am si scos un certificat de urbanism unde scrie clar ca se poate face o casa pe ... (vezi toată discuția)