Bună seara,
În vederea eliberării formularului U1 de către AJOFM, angajatorul are obligația de-a emite o adeverintă conform legislatiei specifice. In spetă solicitarea vizeaza un fost salariat care a lucrat in anul 1990 la o unitate care a fost lichidată, iar arhiva a fost prelută și deținută de către o altă societate, prin reorganizare.
Vă rog a se preciza dacă pentru perioada anterioara lunii martie 2002, o astfel de adeverință poate fi eliberată și care ar fi procedura ?
Multumesc anticipat pentru eventualele răspunsuri!
Va adresez urmatoarea intrebare: In situatia unui salariat care s-a aflat in somaj tehnic si din punc de vedere a CASS, din declaratia D 112 nu rezulta ca este asigurat, ce solutii trebuie sa aplice angajatorul pentru ca angajatii sai sa beneficieze de concedii medicale ?
Va multumesc!
In situatia unui salariat care si-a derulat activitatea in baza unui CIM cu durata de 8 ore/zi si care urmeaza sa primeasca notificare de preaviz, ca efect a concedierii colective, acesta poate beneficia de somaj in cazul in care mai are un contract de part time de 2 ore/zi?
Chiar astazi am sunat la doua institutii publice judetene care gurverneaza asigurarile de sanatate si ambele mi-au spus ca in perioada somajului tehnic, nu se platesc concediile medicale ! Nu mi-au indicat nicio baza legala in acest sens!
In contextul actual, somajul tehnic implica chestiuni juridice la care caut raspunsuri.
In primul rand :
- pe parcursul suspendarii CIM, conform art.52 lit c - Codul muncii, este posibil ca un salariat sa aduca concediu medical si sa fie platit corespunzator?
- ce cote nu se platesc in acest caz?
- somajut tehnic constituie vechime in munca?
Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri la aceste intrebari.
Va multumesc !