avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Activitate trazco

Activitate trazco

sg_solei a scris:

buna ziua,

din ce am citit, distanta limita este de 60cm(intre gard si casa), asta doar daca nu este prevazut nimic in cert. de urbanism.

urmeaza sa construiesc o casa, lotul de teren este de 16 deschidere si 31 adancime, iar in cazul in care in cert. este specificat ca trebuie sa las 3m intre gard si casa imi da multe batai de cap cu proiectul cu tot!
in zona, este vb de com. Domnesti, sunt construite case aproape de gard dar imi este teama sa nu am surprize.
cum pot sa fac legal, in cazul in care cert. de urbanism scrie ca trebuie sa las mai mult de 1 m intre gard si casa, sa micsorez acesta distanta?

multumesc.


Atentie!, conform ultimelor actualizari a L50/1991, limita permisiva de a construi fata de limita proprie de proprietate este de minim 1,50m.

Daca in certificatul de urbanism scrie CLAR aceasta distanta, nu puteti sa o reduceti decat facand un PUD (care costa multi bani, dureaza mult timp si solicita acceptul vecinilor), si chiar si asa reducerea nu se va accepta sub 1,20m

La un front stradal de 16m, din care TREBUIE sa scadeti conform legii minim 1,5m pe o latura, iar pe cealalta latura !!! OBLIGATORIU!!! inca un minim de 3,80m pentru accesul PSI (CONFORM LEGII !!!), va ramane posibil construibil pe o latime de 10,70m, dimensiune mai mult decat rezonabila sa va faceti o casa super draguta pe un singur nivel cu 3 camere+garaj.
Daca o faceti pe 2 nivele spatiu construibil (adica amprenta la sol) se poate reduce.
Se accepta !cu semnatura legalizata! a vecinilor anexe de gradina, limitrofe proprietatii, cu panta de scurgere a acoperisului catre propria curte, dar nu mai inalte de 2,90m si nu mai mari de 30mp. Dar si acest lucru poate fi anulat daca PUG-ul local invalideaza aceasta posibilitate

Nu stiu ce vi specifica fata de frontoane (fata, spate). Nu stiu ce POT si/sau CUT vi s-a dat. DAR va sugerez sa va adaptati la acestea. Costa mai putin.

Nu incercati sa construiti peste limitele impuse pentru ca nu vi se va intabula casa, putand exista si penalitati care pot merge pana la mii de lei.
Atentie!, conform ultimelor actualizari a L50/1991, limita permisiva de a construi fata de limita proprie de proprietate este de minim 1,50m.

Daca in certificatul de urbanism scrie CLAR aceasta distanta, nu puteti sa o reduceti decat facand un PUD (care costa multi bani si dureaza mult timp), iar reducerea nu se va accepta sub 1,20m

La un front stradal de 16m, din care TREBUIE sa scadeti conform legii minim 1,5m pe o latura, iar pe cealaltalatura inca un minim de 3,80m pentru accesul PSI (CONFORM LEGII !!!), va ramane posibil construibil o latura de 10,70m, dimensiune mai mult decat rezonabila sa va faceti o casa super draguta pe un singur nivel cu 3 camere.
Daca o faceti pe 2 nivele spatiu construibil (adica amprenta la sol) se poate reduce.

Nu stiu ce vi specifica fata de frontoane (fata, spate). Nu stiu ce POT si/sau CUT vi s-a dat. DAR va sugerez sa va adaptati la acestea. Costa mai putin.

Nu incercati sa construiti peste limitele impuse pentru ca nu vi se va intabula casa, putand exista si penalitati care pot merge pana la mii de lei.
Suntem un IMM cu 5 angajati si datorita mersului actual al economiei, critic si sporadic, precum si specificului activitatii noastre (cod CAEN 1623 - productie) nu avem incasari constante lunare.
In unele luni nu avem deloc, iar in alta luna se incaseaza pentru mai multe luni.

In prezent trebuie sa depunem declaratii lunare, DAR daca pastram in acel moment o rezerva care o dorim pentru salarii aceasta este impozitata cu 16%(profit).

La 5000lei, cat ar fi fondul de rezerva salarii pentru 1 luna, impozitul este 800lei. Deci practic ar trebui sa dau afara 1 om in momentul constituirii acestei rezerve.
Daca am dori sa constituim o rezerva pentru 3 luni ar trebui sa-i dau si ne dam afara pe toti, desi noi am avea de lucru in atelier.

Suntem in finalizarea negocierilor pentru un contract extern si dorim sa mai angajam 4-5 muncitori, DAR chiar daca incasam o comanda, in prezent nu avem un fond de rezerva sa putem garanta stabilitatea unui singur salar nici macar pentru 3 luni, ce sa mai vorbim pentru 6 luni.

Aceiasi problema se ridica si pentru constituirea unui fond de rezerva pentru cheltuieli curente lunare.

Practic suntem fortati sa ne cheltuim banii pe materiale si investitii care nu le putem materializa si finaliza din cauza imposibilitatii platii fortei de lucru si cheltuielilor curente din surse proprii.

1. Va rog sa ne precizati daca se poate, cum, cat si pe ce baza legala se poate constitui un fond de rezerva salariiin functie de incasarile pe care le avem la momentul acestora (in momentul in care se incaseaza o plata/contract) si sa nu fie impozitat (fiind considerat profit la declararea rezervei), tinand cont ca acesta va fi folosit doar pentru salarii care sunt cheltuieli necesare si implicite si programate,

2. Va rog sa ne precizati daca se poate, cum, cat, ce si pe ce baza legala se poate constitui un fond de rezerva cheltuieli curente (curent, apa, taxe, serviciul contabil, etc) in functie de incasarile pe care le avem la momentul acestora si tinand cont ca acesta va fi folosit doar pentru aceste lucruri si automat se constituie in cheltuieli necesare si implicite, sa nu fie dublu impozitat, fiind considerat profit in prealabil.

Pentru a putea sa ne dezvoltam si sa intarim economia nationala, astfel de fonduri de rezerva ar trebui sa fie posibile implicite prin lege, sa fie usor de constuit si utilizat inclusiv pentru si de catre societatile private, mici sau mari.

Mai mult orice tara civilizata practica si promoveaza acest tip de fonduri, fiind un mijloc legal si fara costuri pentru a-si proteja propria economie de colaps, chiar de a o debloca si impulsiona pozitiv si a da posibilitatea propriilor intreprinzatori sa existe si sa se dezvolte din propriile resurse, astfel in practica reducand de fapt cheltuielile bugetului, practica muncii ocazionale, fluindizand si stabilizand propriile incasari la buget, etc., etc., etc.

Exemplu:
Data incasare comanda: 10.feb.2012
Termen de livrare: 10.mai.2012
Val. Incasare: 100000lei (plata integral in avans)

5 angajati x 1000 lei /luna = 5000lei x 3 luni = 15000lei

daca este considerat profit si nu cheltuiala implicitat si necesara ptr 15000lei se va plati un impozit de 2400lei (salariul a 2,4 oameni pe 1 luna)

Problema reprezinta impozitul de 2400 lei. Cum il evit pentru a putea plati cei 2,4 oameni ?
Ce solutii se pot adopta pentru a-mi preplanifica un buget la momentul incasarii in functie de cheltuielile si costurile previzionate/programate, iar cheltuielile programate pe 3 luni sa nu fie impozitate?

Problema majora se pune pentru cheltuielile cu salariile si cheltuielile curente

Multumesc
Răspuns la discuția actiune in granituire
Din experienta va spun ca:
- va trebuie 2 masuratori cu pr/vb de granuituire semnat si marcaje in teren poansoanate (adica niste tevi care sunt marcate si batute cam 30-50cm in pamint, dar nu ies decat cam 15cm) facute de 2 topografi autorizati expert judiciar independenti (sper ca le-am spus bine, adica cei care fac expertizele in cazul expertizelor judiciare) trebuie sa aibe toate categorii in autorizare de la A-E.
- la expertiza trebuie sa fie de fata 1 reprezentant de la dep urbanism/primarie si toti vecinii de la latura repectiva, inclusiv vecinul in dicutie, sa semneze toti pe pr/vb, iar cine nu e de acord cu marcajul sa spuna de ce in scris.
- ideea pr/vb este de fapt instiintarea tuturor participantilor ca sunt pasibili penal daca muta acele marcaje.
- amindoua expertizele topografice trebuie sa coincida.
In acel moment se poate merge in instanta si la executor si nu mai e loc de intors.

Cel putin asa am rezolvat la mama mea dupa ce a aparut cineva si si-a facut gardul pe proprietatea ei la 40cm de geam, fata de 2.80, pe baza unei masuratori la care nu a fost de fata. In cazul meu, noi am facut expertizele pentru tot terenul, ca costa cam la fel, si a fost destul de greu sa strangem toti vecinii, cam vreo 8, si sa vina si reprez. primariei cand trebuie. In final i-am notificat de 3 ori pe toti ca daca la datele ... ora ... nu se prezinta la masuratori se va considera acceptul tacit.

Scuze daca lipseste limbajul juridic.
Daca o gospodarie agricola rurala apartine unui PUG mai vechi care statuteaza acest regim, iar PUZ mai nou in imediata vecinatate (dupa limita gardului de proprietate) statuteaza zona rezidentiala, cei noi trebuie sa accepte statutul celui vechi s-au pot sa si-l impuna pe al lor fara consimtamintul proprietarului?

Ideea este daca te muti langa o ferma, atelier tamplarie, deja existente poti impune regulile PUZ/PUG nou fara acceptul proprietarilor sau trebuie sa le accepti i sa-i suporti pe cei dinainte ca fiind in vecinatatea ta?
Cum ramine cu dreptul la intimitate si dreptul de proprietate?
PUG-ul nu poate schimba categoria de folosinta o clasificare anterioara fara acceptul proprietarilor.

Pe de alta parte cum ramine cu cei veniti ulterior?

Daca eu ma mut langa o fabrica, ferma, gospodarie agricola rurala, si declar ca fac zona rezidentiala, am dreptul sa-i pun pe cei care au venit inaintea mea sa-si schimbe statutul?
Multumesc, amenintarea am primit-o astazi pe la 4 p.m.. Cred ca asa am sa fac
zona este declarata zona rurala pentru gospodarie agricola unde sunt eu, eu apartin satului vechi, pornind de la gardul lui catre mai departe este cica declarata zona rezidentiala
Acum 15 ani vandut apartamentul din centrul orasului, si mi-am luat un teren la sat unde mi-am incropit o gospodarie si un mic atelier de tamplarie.
Din start de la autorizatia de constructie a fost declarat acest lucru.

Precizez ca atelierul este din lemn si are termo-fonoizolatie de 40cm din celuloza+polistiren, nu depasim normele de zgomot, lucram numai cat este ziua si nu in orele de liniste. Practic din casa nu se aude nimic, iar de afara mai tare se aud avioanele care trec deasupra incontinuu sau masinile de pe (noul) drum.

Eu initial fiind in camp, din cauza boom-ului imobiliar, de acum 7 ani, m-am trezit cu tot felul de "rezidentiali" pe langa mine, majoritatea fiind OK.

Din pacate, de 2 ani s-a mutat exact in spatele meu, unde am atelierul, un carcotas intelectual, vecin abuziv si cu functii. Nu pot nici sa-mi cosesc iarba din curte ca cheama politia, primaria si cine mai stie cine ...

Motivul lui este ca el sta in zona rezidentiala si noi trebuie sa facem liniste, daca se poate sa umblam in varful picioarelor.

Initial am avut un gard din plasa de sarma, care dupa ce a terminat de construit mi l-a aruncat si si-a facut gardul lui din beton de 2 m.

Am trecut peste multe, dar de catva timp l-am surprins filmandu-ne si fotografiindu-ne, dupa tot felul de asa-zise probe, de la baconul lui si de cateva ori chiar peste gard, mana sau parte din corpul lui aflandu-se practic pe proprietatea mea. Cand l-am surprins si interpelat civilizat care este motivul si cum isi permite asa ceva, mi-a raspuns ca daca nu-mi mut atelierul ne da foc.

Cum pot sa fac sa obtin peste regulamentul PUG unde statuteaza inaltimea maxima a gardului la 3m, sa-l ridic sau chiar sa-l oblig pe el sa-l ridice pana la 5-6m pe motivul ca mi se incalca dreptul la intimitate, dreptul de proprietate si dreptul de folosinta a ei?

Poate fi sustinuta aceasta sentinta cu proba cu martori? Sau trebuie sa fac si eu poze cu care sa demonstrez instantei aceasta nebunie?

Daca noi am venit primii si am construit am instituit un regim de constructie, ne-am cladit o afacere, ceilalti care au venit dupa mine nu trebuie sa accepte acest lucru?