Buna ziua,
Am o intrebare, privind recalcularea pensiei pentru limita de varrsta.
Sunt nascuta la 02 August 1960 si am iesit la pensie la limita de varsta in iunie 2022 ( precizez ca, am iesit anticipat in iunie 2020, la 59 ani si 8 luni, varsta standard de pensionare in sisemul public, fiind de 61 ani si 10 luni, conditie pe care am indeplinit-o in iunie 2022), Conform celor specificate in Decizia de pensionare:
Stagiul complet de cotizare: 31 ani 10 luni
Total stagiu de cotizare realizat: 37 ani si 4 luni, din care:
-conditii normale: 32 ani 3 luni si 23 zile
-perioada somaj: 2 luni si 27 zile
-stagiu asimilat (studii universitare la zi, cu diploma): 5 ani si 7 zile
-stagiu asimilat (alte drepturi asig sociale) 21 zile.
Nr. total de puncte realizate: 34.74532
Punctaj anual: 1.50069
Intrebarea mea este, daca, in conformitate cu informatiile prezentate mai sus, voi beneficia de recalcularea pensiei in anul 2024, avand in vedere ca, dupa noua lege a pensiilor, ".... vor avea creștere zero - nu vor primi nici o majorare la recalculare - la pensie românii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961. Ei au ieșit la pensie la 61 sau 62 de ani. Nu vor primi bani în plus la pensie nici cei născuți între octombrie 1952 și iulie 1953"
Va multumesc, anticipat, pentru un raspuns..
Multumesc pentru raspuns! Ar trebui, totusi, sa fie luata in considerare si o modalitate de transmitere in format electronic.
Buna seara,
Daca pensia se primeste pe card, nu exista o modalitate de a primi cuponul de pensie, prin e-mail? Ar fi mult mai convenabil iar confirmarea de primire s-ar putea face tot electronic.
Buna ziua,
As dori sa stiu, cand as putea, cel mai curand, depun o cerere de pensionare si care ar fi procentul de penalizare, avand in vedere urmatoarele date:
Data nastere: 02 August 1960
Data incadrarii in munca: 17 August 1987
Profesie: Inginer chimist
In perioada 17 august 1987 - 30 Martie 1990 am efectuat stagiatura la Intreprinderea Biosinteza Calafat, intreprindere considerata a fi incadrata in grupa a -II- de munca (nu stiu daca este corect acest lucru). De mentionat ca aceasta intreprindere nu mai exista si nici arhiva nu a fost depusa la vreo alta firma.
Din 01 Aprilie 1990 si pana in prezent, lucrez la alta companie.
Intreruperi, in perioada 17 august 1987 - 30 Martie 1990, 24 zile iar din 01 Aprilie 1990 si pana in prezent, aproximativ, 30 zile si 90 zile de somaj tehnic .
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Va multumesc! Aveti dreptate. Ca sa reiau activitatea trebuie sa me inregistrez din nou.
Nu stiu. In acel an, nu am mai lucrat in afara serviciului din lipsa de timp si cand am incercat sa depun declaratia de venit asa cum am depus-o in fiecare an pana atunci, neinregistrand venituri, mi s-a comunicat ca am activitatea suspendata si nu mai este nevoie sa depun acea declaratie. Nici n-am mai incercat de atunci. Acum as vrea sa reincep aceasta activitate, si as dori sa stiu daca trebuie sa ma inregistrez din nou ca PFA sau il pot reactiva pe cel vechi.
Va multumesc.
Buna ziua,
Sunt traducator autorizat din anul 2001 si am desfasurat aceasta activitate (ca PF) pana in anul 2009. In acest moment, am activitatea suspendata deoarece in intervalul 2009 - prezent, nu am mai inregistrat venituri. In tot acest timp ( de la inregistrare PF si pana in prezent) am fost si angajata la o companie cu alt profil.
As dori sa stiu:
1) daca si cum pot sa reactivez activitatea pe PF
2) daca pot sa inregistrez venituri din alta activitate (as dori sa deschid un birou de copiat acte) pe acest PF
3) ce ar trebui sa fac pentru a desfasura ambele activitati
4) daca pot desfasura si activitatea de Expert accesare fornduri structurale si de coeziune europene (avand acreditare in acest doemniu)
5) daca pot desfasura aceste activitati in asociere cu alte persoane (si in ce conditii) in cadrul aceluiasi birou.
Va multumesc
Va multumesc poentru precizari
Buna seara,
As dori sa cunosc ce documente sunt necesare pentru a dezvolta activitatea de intermediere persoane pntru lucru in strainatate ca cetatean cu dubla cetatenie romana si germana.
Va multumesc
La multi ani tuturor, numai bine si prosperitate in anul 2014!
As dori o solutie la urmatoarea probleme, daca se poate sa ma sfatuiasca cineva:
Detin un teren impreuna cu mai multe rude, pe care dorim toti sa il vindem insa, doarece suprafata este mare, cumparatorul doreste doar o anumita suprafata.
Problema este ca acest teren a fost detinut de X si de Y care au decedat intre timp. Succesiunea s-a facut inainte de decesul lui Y astfel ca, proprietareii acestui teren sunt X1si X2 + Y1, Y2, Y3 si Y4 Intre timp a mai decedat Y1 si Y2. X1 si X2 au facut succesiunea dupa X. Succesiunea dupa Y1 si Y2, nu s-a facut inca (dupa Y1 exista 2 mostenitori iar dupa Y2 exista 4 mostenitori). Intrebarea mea este ce formalitati trebuie indeplinite pentru ca parte din terenul mostenit sa poata fi vandut si daca se poate, cam la ce valoare s-ar ridica aceste formalitati.
Va multumesc.