avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Activitate iancu1

Activitate iancu1

Buna ziua
As dori sa va intreb daca o datorie catre o institutie publica poate fi considerata creanta fiscala chiar daca ea nu a luat nastere in baza unei legi de nastere a creantelor fiscale. Spre exemplu sa presupunem ca persoana X are de platit o despagubire catre o institutie finantata de la bugetul de stat (sa spunem o scoala sau un spital), stabilita de o instanta de judecata doar prin invocarea unui articol din Codul Civil si fara a fi invocata vreo lege de nastere a creantelor fiscale. Doar simplul fapt ca datoria este catre o institutie publica o transforma in creanta bugetare? Repet in stabilirea respectivei despagubiri nu a fost invocata vreo lege de nastere a creantelor ficale, ci doar art 998 si 999 din vechiul cod civil. Din punctul meu de vedere raspunsul este negativ fiindca doar o lege de impunere a obligatiilor fiscale da nastere creantelor fiscale. Astept cu mare interes raspunsul dvs.
Va multumesc.
Buna ziua
As dori sa va intreb daca o datorie catre o institutie publica poate fi considerata creanta fiscala chiar daca ea nu a luat nastere in baza unei legi de nastere a creantelor fiscale. Spre exemplu sa presupunem ca persoana X are de platit o despagubire catre o institutie finantata de la bugetul de stat (sa spunem o scoala sau un spital), stabilita de o instanta de judecata doar prin invocarea unui articol din Codul Civil si fara a fi invocata vreo lege de nastere a creantelor fiscale. Doar simplul fapt ca datoria este catre o institutie publica o transforma in creanta bugetare? Repet in stabilirea respectivei despagubiri nu a fost invocata vreo lege de nastere a creantelor ficale, ci doar art 998 si 999 din vechiul cod civil. Din punctul meu de vedere raspunsul este negativ fiindca doar o lege de impunere a obligatiilor fiscale da nastere creantelor fiscale. Astept cu mare interes raspunsul dvs.
Va multumesc.
Buna ziua. As dori sa va intreb daca in cazul in care o persoana este condamnata penal la plata unei amenzi penale mai poate fi condamnata penal pentru aceeasi fapta in cazul neindeplinirii obligatiilor civile. Precizez ca amenda penala a fost achitata. Stiu ca in cazul pedepselor cu suspendare se putea revoca suspendarea in caz de neplata a obligatiilor civile. Totusi amenda penala e o pedeapsa cu executare, deci ma gandesc ca nu ar avea ce sa se revoce odata ce a fost achitata, chiar si in caz de neplata a obligatiilor civile. Va multumesc
Buna ziua. Doresc sa va intreb daca o persoana fizica poate face inchisoare in situatia in care nu poate achita o serie de obligatii civile catre stat dispuse de o instanta de judecata (spre exemplu nu are de unde sa achite anumite despagubiri civile catre o institutie publica). Se poate ajunge la condamnarea penala a debitorului? Va multumesc
Buna ziua.
Va deranjez cu o intrebare legata de o problema cu care se confrunta o
cunostinta de a mea. Persoana in cauza a fost condamnata definitiv pe
latura civila dintr-un proces penal la plata unor despagubiri catre
Spitalul X, in urma cu circa 2 ani. Pentru a recupera sumele datorate de
cunostina mea, care ar fi pasii pe care trebuie sa ii urmeze spitalul X?
Mai este necesar sa ca spitalul sa ceara investirea sentintei cu titlu
executoriu sau aceasta sentinta e executorie de drept si nu mai e nevoie
de investire? Spitalul trebuie sa ceara in instanta incuviintarea
executarii silite sau poate pune direct poprire pe conturile debitorului
asemeni fiscului fara a mai avea nevoie de un executor judecatoresc? Poate
transfera Spitalul datoria debitorului catre finantele publice astfel
incat aceasta sa fie executata asemeni amenzilor de circulatie (adica fara
a mai fi nevoie de o hotarare de incuviintare e executarii)? Faptul ca
spitalul transmite o somatie de plata constituie un act ce intrerupe
prescriptia termenului de 3 ani in care poate fi ceruta executarea silita
(fac precizarea ca respectiva somatie a fost trimisa la un domiciliu
anterior al debitorului prin urmare nu a fost primita de debitor)? In cazul in care debitorul are mai multe rate la banci acestea se iau in considerare in cazul unei eventuale popriri pe contul de salariu (altfel spus spitalul popreste o treime din venit fara a tine cont de rate sau jumatate din venit din care se scad ratele) Va multumesc
Buna ziua
Societatea comerciala la care sunt administrator detine un autoturism. Acest autoturism a fost implicat intr-un accident rutier anul trecut. Vinovat de producerea accidentului a fost alt conducator auto, insa societatea de asigurari unde acesta avea asigurare RCA a refuzat sa ma despagubeasca. Prin urmare, eu persoana fizica am imprumutat cu bani societatea comerciala la care sunt administrator si am reparat masina pe cheltuiala mea. In urma unui proces, asiguratorul a fost obligat sa ma despagubeasca si am primit in contul societatii comerciale banii pe care i-am platit pentru repararea masinii. Contabilul meu mi-a spus ca trebuie sa platesc 16% impozit pe profit. Din punctul meu de vedere acest lucru nu este logic. Practic eu mi-am recuperat acum exact banii pe care i-am cheltuit anul trecut pentru repararea masinii. Altfel spus, desi nu am avut nici o vina in producerea accidentului si am reparat masina pe banii mei, eu primesc acum inapoi cu 16% mai putin... Pe de alta parte stiu ca profitul se calculeaza ca diferenta intre venituri si cheltuieli. Vreau sa va intreb daca nu e normal ca intai sa platesc datoriile (in cazul acesta societatea sa plateasca intai datoriile catre persoana fizica de la care s-a imprumutat pentru repararea masinii) si ulterior sa platesc impozitul pe profit din ce mai ramane? Asa vad eu logic lucrurile . Intai iti platesti datoriile iar apoi calculezi profitul...Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine. Este posibil ca, desi cu un an in urma sa fi platit din banii mei reparatiile, acum cand am primit in instanta acei bani inapoi sa trebuiasca sa platesc un impozit pe profit?
O altaintrebare ar fi: In cazul persoanelor juridice se plateste impozit pe profit cand banii ce intra in conturile societatilor provin din DESPAGUBIRI in urma unui proces(acordate in acest caz de o societate de asigurari in urma unui accident rutier)?
VA MULTUMESC

Buna ziua
As dori sa va pun o intrebare. In urma unui proces in care am avut castig de cauza m-am adresat unui executor judecatoresc.. A fost incuviintata executarea silita, s-a instituit o propire pe contul debitorului si acesta din urma a virat suma de bani pe care mi-o datora in contul executorului judecatoresc (de buna voie).Intrebarea mea este: In cat timp este obligat executorul judecatoresc sa vireze in contul meu banii obtinuti de la debitor ? Mai are, in aceasta situatie, debitorul vreo cale de a lungi procedura executarii silite, asa incat executorul judecatoresc sa nu imi poata vira banii?

Buna ziua
As dori sa va pun o intrebare. In urma unui proces in care am avut castig de cauza m-am adresat unui executor judecatoresc.. A fost incuviintata executarea silita, s-a instituit o propire pe contul debitorului si acesta din urma a virat suma de bani pe care mi-o datora in contul executorului judecatoresc (de buna voie).Intrebarea mea este: In cat timp este obligat executorul judecatoresc sa vireze in contul meu banii obtinuti de la debitor ? Mai are, in aceasta situatie, debitorul vreo cale de a lungi procedura executarii silite, asa incat executorul judecatoresc sa nu imi poata vira banii?
As putea sa fac si o cerere de insolventa impotriva asiguratorului? Macar ca o actiune de intimidare...
Buna ziua
Ma confrunt cu o problema. Acum 5 luni am castigat un proces cu o societate de asigurari in urma unui accident auto. Am obtinut o sentinta definitiva si irevocabila cu care am mers la un executor judecatoresc. Acum 2 luni executorul judecatoresc a inceput executarea silita impotriva firmei de asigurari si tot atunci instanta a admis cererea de executare silita. Totusi pana in momentul de fatza nu am primit nici un ban .Executorul tot spune ca firma de asigurari are conturile goale, ca trebuie sa mai astept...Precizez ca e vorba de una din cele mai mari firme de asigurari din Romania si e imposibil sa aiba conturile goale:O. In plus un ordin din 2009 al CSA precizeaza clar ca societatile de asigurari sunt obligate sa plateasca despagubirile persoanelor pagubite in termen de 15 zile de la data de la care au fost instiitate de sumele pe care le au de platit, in caz contrar fiind nevoite sa plateasca penalitati de 0,1% pe fiecare zi de intarziere si riscand chiar suspendarea activitatii. In cazul meu au trecut deja 2 luni. Nu inteleg de ce executorul amana atat de mult executarea. E posibil sa fie ceva necurat la mijloc ca de exemplu o intelegere intre executor si firma de asigurari? Ce pot eu face? Pot face plangere impotriva executorului judecatoresc? Care sunt caile pe care le pot urma si unde trebuie sa ma adresez?. Va multumesc