avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit legat de impozitul pe profit; impozitul pe profit in ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

legat de impozitul pe profit; impozitul pe profit in cazul unor venituri obtinute din despagubiri

Buna ziua
Societatea comerciala la care sunt administrator detine un autoturism. Acest autoturism a fost implicat intr-un accident rutier anul trecut. Vinovat de producerea accidentului a fost alt conducator auto, insa societatea de asigurari unde acesta avea asigurare RCA a refuzat sa ma despagubeasca. Prin urmare, eu persoana fizica am imprumutat cu bani societatea comerciala la care sunt administrator si am reparat masina pe cheltuiala mea. In urma unui proces, asiguratorul a fost obligat sa ma despagubeasca si am primit in contul societatii comerciale banii pe care i-am platit pentru repararea masinii. Contabilul meu mi-a spus ca trebuie sa platesc 16% impozit pe profit. Din punctul meu de vedere acest lucru nu este logic. Practic eu mi-am recuperat acum exact banii pe care i-am cheltuit anul trecut pentru repararea masinii. Altfel spus, desi nu am avut nici o vina in producerea accidentului si am reparat masina pe banii mei, eu primesc acum inapoi cu 16% mai putin... Pe de alta parte stiu ca profitul se calculeaza ca diferenta intre venituri si cheltuieli. Vreau sa va intreb daca nu e normal ca intai sa platesc datoriile (in cazul acesta societatea sa plateasca intai datoriile catre persoana fizica de la care s-a imprumutat pentru repararea masinii) si ulterior sa platesc impozitul pe profit din ce mai ramane? Asa vad eu logic lucrurile . Intai iti platesti datoriile iar apoi calculezi profitul...Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine. Este posibil ca, desi cu un an in urma sa fi platit din banii mei reparatiile, acum cand am primit in instanta acei bani inapoi sa trebuiasca sa platesc un impozit pe profit?
O altaintrebare ar fi: In cazul persoanelor juridice se plateste impozit pe profit cand banii ce intra in conturile societatilor provin din DESPAGUBIRI in urma unui proces(acordate in acest caz de o societate de asigurari in urma unui accident rutier)?
VA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Cs B , Contabil 09:24, 20 Octombrie 2011
Pt suma primita ca despagubire datorati impozit pe profit. Insa ar trebui sa fie inregistrate in contabilitatea dvs facturile pentru reparatia masinii. Astfel cele doua sume se compenseaza si de fapt nici nu platiti nici nu recuperati imp pe profit.
Banii cu care i-ati imprumutat firma se inregistreaza ca si imprumut, restituirea imprumutului de firma catre dvs din suma primita de la asigurator stinge acel imprumut, aceste operatiuni neafectand cheltuielile sau veniturile firmei. Cheltuiala deductibila nu va fi restituirea imprumutului ci facturile de reparatii.
De fapt circuitul banilor dpdv a firmei ar fi trebuit sa fie urmatorul: dvs acordati un imprumut firmei, firma va acorda un avans pentru cheltuieli iar dvs aduceti facturile de reparatii si va faceti un decont de cheltuieli cu care justificati si inchideti avansul primit. Banii intra de la asigurator si firma va plateste imrpumutul inapoi.
In concluzie, inregistrati facturile de reparatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile xeonet xeonet As dori sa stiu daca in cazul unei societati comerciale, benzina consumata de masina administratorului unic, se considera cheltuiala deductibila sau se retine ... (vezi toată discuția)
Recuperare imprumut de la srl addrianno addrianno Buna ziua, Am si eu o intrebare.In urma cu 3 ani am imprumutat firma mea cu aprox 35000 eur.In toti acesti ani am amortizat din suma aprox 14000 de eur deci ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani de la firma proprie Gyuri291313 Gyuri291313 Buna ziua, In anul 2006 am dat in imprumut firmei mele o suma de bani cu care am achizitionat un autoturism, evident pe firma. Datoria a fost contabilizat ... (vezi toată discuția)