avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Activitate owner

Activitate owner

Răspuns la discuția Executare silita tardiva?
@n53, multumesc mult pentru lamuriri, chiar mi-ati raspuns complet.
Am confirmarea ca debitorul a vandut imobilul. Primaria mi-a eliberat la cerere o copie a actului de vanzare cumparare.

Marturisesc ca nu inteleg sub nicio forma ce a mai executat executorul dupa vanzare. Probabil pielea ursului din padure, asa cum corect ati afirmat. Am discutat cu un angajat al executorului si acesta m-a asigurat ca o rezolva ei, sa stau linistit. Le-am dat, cum va ziceam 10 zile si daca in zece zile, n-o rezolva, deschid actiunea impotriva lor.

Avocatul m-a insotit pentru ca dupa castigarea procesului el a fost cel care m-a dus la acest executor. E drept, si lui i-l recomandase altcineva deci n-as zice ca e atat de vinovat ( eventual pentru ca nu a cerut sa verifice documentele pe care executorul zicea ca le are in lucru).

Am mai aflat tot discutand cu angajatul executorului ca ei au cerut blocarea la CF dar abia in noiembrie 2011. De ce au intarziat desi eu ii angajasem din februarie 2011, iar nu stiu.

CF-ul se pare ca a realizat blocarea deoarece ei nu aveau cunstinta despre vanzare. In contractul de vanzare, asa cum am scris, exista o clauza care prevede ca vor incheia un act aditional la contract, dupa ce cumparatorul va realiza documentatia cadastrala. Intabularea dreptului de proprietatea se va realiza la incheierea actului aditional. Deduc de aici ca in aceasta situatie nu-mi este opozabila vanzarea, conform Noului Cod Civil - art. 1675-1676. Spuneati totusi ca opozabilitatea vine din alta parte. Mi-ati putea explica?

Din etapele pe care le-ati descris dvs mai sus, cel mai probabil executorul cred ca a indeplinit doar prima parte din procedura, adica nu a realizat Urmarirea Silita. Dar pana imi remite dosarul sa vad actele efectuate si mai ales datele la care s-au efectuat acestea, pot face doar supozitii iar Portalul Instantelor mi-a confirmat existenta incuvintarii executarii silite.
Răspuns la discuția Executare silita tardiva?
@n53 Revin cu cateva clarificari:
Nu stiu daca la dosar exista extras de CF pentru ca nu am intrat inca in posesia dosarului. Am trimis executorului o cerere pentru a imi da o copie a dosarului. Debitorul a instrainat bunul in septembrie 2011. Nu stiu daca executorul blocase CF, presupun ca nu avand in vedere ca debitorul a obtinut un extras de la CF care i-a permis vanzarea.
De mentionat insa ( dupa un studiu mai atent al actului de vanzare-cump) ca partile s-au angajat sa incheie ulterior vanzarii un act aditional prin care sa faca intabularea, urmand ca pana atunci sa se faca documentele cadastrale ale terenului ( ele nu existau la data vanzarii).
Daca cumparatorul nu a intabulat pana acum dreptul de proprietate oare contractul de vanzare-cumparare imi este opozabil? Cei de la CF, imi spune executorul, nu stiu nimic despre vanzare.
In ceea ce priveste insistentele mele pe langa executor, de fiecare data am fost insotit de avocatul care imi castigase procesul cu debitorul. Deci as putea sa-l chem ca martor in caz de actiune impotriva executorului.
Am mai studiat si varianta unei actiuni revocatorii impotriva tertului debitor dar cum sa fac dovada ca el stia ca debitorul urmareste sa-si mareasca insolvabilitatea? Oare faptul ca pretul de vanzare este unul neserios nu indica frauda?
@Jocandi, asa ma gandesc si eu ca am sanse mari. I-am dat zece zile incepand de ieri sa rezolve problema. A zis ca-l notifica pe tert sa vina sa discute situatia. Dar mai mult ca sigur acea persoana nu se va prezenta. Daca in zece zile nu rezolva nimic merg in instanta impotriva executorului pentru ca de la debitor eu nu am cum sa-mi mai recuperez debitul.
Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati cu niste raspunsuri: care sunt etapele procedurale pe care le face executorul judecatoresc in procedura de executare?

Speta: am o hotarare definitiva si irevocabila, investita cu titlu executoriu pentru recuperarea unui prejudiciu de 3500 RON. In februarie 2011 am angajat un executor judecatoresc pentru a executa singurul bun al debitorului pe care as fi putut obtine suma ( un teren in mediul rural de 12000 mp, arabil). In 8 februarie 2011 executorul s-a adresat Judecatoriei pentru a obtine incuvintarea executarii. Instanta a incuvintat executarea silita pe 15 feb 2011. Si de atunci...nimic. De curand ( deja in 2012), dupa multe insistente din partea mea, executorul si-a adus aminte de dosar, a organizat licitatia de doua ori si intr-un final mi-am adjudecat bunul pentru ca nu l-a vrut nimeni altcineva, in schimbul datoriei. Am fost la primarie sa schimb rolul si ce sa vezi? Debitorul instrainase prin contract de vanzare cumparare, in forma autentica, imobilul. Pe un pret de 400 RON desi Camera Notarilor in evaluase la 1000 RON. La vanzare, debitorul a adus un extras de la cartea funciara unde se mentiona ca imobilul nu e grevat de sarcini. Deci executorul meu nu facuse procedurile pana in septembrie 2011 ( momentul vanzarii), desi fusese angajat din februarie si i se platise onorariul de 700 RON.

Cum imi mai pot recupera eu prejudiciul? Ma indrept impotriva executorului? Ce etape a omis sau a indeplinit acesta cu intarziere incat debitorul a putut instraina terenul? De ce termene era tinut pentru indeplinirea actelor de procedura?
Intre timp m-am lamurit. Descendentii si sotul supravietuitor sunt mostenitori sezinari deci intra in posesia mostenirii direct, fara a fi necesara o actiune de punere in posesie. Din ce am mai studiat nu este musai ca bunurile sa se afle in posesia mostenitorului sezinar, ele pot fi in posesia unui pretins mostenitor pana la dezbatere si partaj succesoral.

In situatia in care bunul este doar in posesia unuia dintre mostenitorii sezinari, ce drept au ceilalti sa culeaga fructele acestui bun?
Buna ziua,

Am rugamintea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:

Daca o mostenire nu a fost dezbatuta ( mostenitorii nu au deci certificate ) atunci care este regimul juridic al bunurilor ce formeaza masa succesorala?

Mai specific: bunurile ( terenuri arabile si un apartament )sunt in posesia unuia dintre mostenitori ( descendent) care a semanat terenurile. Celalalt descendent acuza ca nu exista dreptul primului de a utiliza terenurile pentru ca nu s-au individualizat cotele si nu s-a facut partajul. Poate posesorul sa culeaga fructele fara a fi afectat de pretentiile celuilalt? Ce calitate are el? Daca mostenitorul neposesor distruge culturile ( asa cum a amentintat ), are posesorul dreptul de a-l actiona in instanta pentru despagubire?

Multumesc anticipat
Răspuns la discuția Pasivul succesoral
Multumesc mult pentru raspunsurile oferite
Răspuns la discuția Pasivul succesoral
Alimanescu George a scris:

a. V-as recomanda ca in situatia data succesiunea sa fie acceptata sub beneficiu de inventar.
Datoriile firmei de constructii nu sunt si datoriile asociatului, prin urmare aceste datorii nu vor fi incluse in pasivul succesoral.
In activ, insa, vor intra si partile sociale detinute ca asociat in cadrul societatii comerciale.
b. Dovada pasivului se poate face prin contractul de imprumut, impreuna cu o adresa din partea bancii din care sa rezulte daca imprumutul a fost achitat din asigurarea de viata, total sau partial (in cazul imprumutului), iar in cazul datoriilor privind impozitul neplatit, cu decizia de impunere si o adeverinta de la administratia financiara privind datoriile restante.
Daca pe fiul din afara casatoriei nu il intereseaza pasivul succesoral, notarul constatand neintelegerile intervenite intre mostenitori cu privire la succesiune, va suspenda dosarul succesoral si ii va indruma pe acestia sa se adreseze instantei de judecata.
c. Este discutabil daca imprumutul angajat de sotul supravietuitor este sau nu datorie comuna. Codul Familiei reglementeaza comunitatea de bunuri, nu si comunitatea datoriilor. Un criteriu de apreciere ar fi destinatia care a fost data sumei imprumutate : a fost folosita in comun de cei doi soti, sau doar de sotul care a angajat imprumutul.
d. Se pot obtine informatii de la banca in legatura cu acest imprumut. Verificati daca o data cu semnarea contractului de imprumut nu a fost semnata si o asigurare de viata.


Multumesc tuturor pentru raspunsuri. Din nefericire :D imi trec prin cap noi intrebari. Sper ca nu abuzez de timpul si bunavointa dvs.

Prin urmare: daca partile sociale intra in activul succesoral, atunci, dupa dezbaterea succesiunii, fiecare mostenitor va datora impozit pe profit, conform cotei sale succesorale. Corect?
Apoi,
a) Unde apare aceasta datorie? In anexa 24 oare sau trebuie sa mearga mostenitorii la creditor sa-i ceara o adeverinta, ceva din care sa rezulte calitatea de asociat si datoria?

b) Dupa acceptarea sub beneficiu de inventar, cine e dator sa faca inventarul? Si cine realizeaza procedura propriu-zisa si in ce termen?

Fiul din casatorie si sotul supravietuitor anticipeaza ca se va ajunge la instanta doar cand fiul din afara casatoriei va dori iesirea din indiviziune. Pana atunci pare doar nerabdator sa vada certificatul de mostenitor emis, cu cotele parti de care beneficiaza.

c) Imprumutul angajat de sotul supravietuitor a fost de fapt pentru sotul decedat. Acesta urma sa plece in strainatate la munca dar firma de amplasare a fortei de munca l-a inselat si nu i-a mai restituit nici taxele platite. Dar cum dovedim aceasta?

d) Pentru imprumutul in nume propriu facut de decedat, cum vom putea convinge banca sa elibereze documente care sa serveasca la succesiune avand in vedere ca pana la dezbaterea succesiunii nu exista mostenitori cu certificat?

e) Decedatul mai are si impozite neplatite: la apartament de vreo 3-4 ani ( in suma de peste 1000 RON ), la pamant probabil la fel. Notarul cere acel certificat de atestare fiscala pentru a deschide si dezbate succesiunea. Va elibera oare Directia de Taxe si Impozite certificat fiscal fara sa se plateasca intai impozitele? Nu de alta dar celalalt copil ar trebui sa plateasca si el alaturi de sotie si copilul din casatorie, pentru ca mosteneste.
Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati cu niste detalii referitoare la dezbaterea unei succesiuni. Speta este urmatoarea. X, unic mostenitor al parintilor lui, moare in februarie 2011. X are doi copii, primul dintr-o relatie si al doilea din timpul casatoriei cu Y. Y ii supravietuieste. Primul copil doreste ca el, fratele de tata si Y ( sotul supravietuitor) sa demareze dezbaterea succesiunii. X a avut un apartament in oras, cumparat in timpul casatoriei cu Y si pamant la tara ( 15000 mp), mostenit de la parinti, pentru care are certificate de mostenitor, dar a avut, de asemenea, si datorii:
- impozit pe profit datorat inca din 2009 ( pentru 2008) catre stat, ca urmare a activitatii unei firme de constructii care in prezent nu este desfiintata dar n-are nici activitate;
- un imprumut luat de X, ca persoana fizica de la o banca. Dupa deces, banca a solicitat copie dupa certificat si de atunci n-au mai zis nimic
-un imprumut luat de sotul supravietuitor (Y), in timpul casatoriei cu X.

Si acum intrebarile:
a) Este recomandat, avand in vedere existenta datoriilor ca mostenirea sa fe acceptata sub beneficiu de inventar?
b) Cum se face dovada existentei pasivului succesoral in fata notarului, avand in vedere ca probabil copilul rezultat in urma unei relatii va spune ca nu-l intereseaza datoriile ci doar cota pe care trebuie s-o mosteneasca.
c) Imprumutul luat de sotul supravietuitor este considerat a fi doar datoria lui sau si datoria decedatului, avand in vedere ca l-a contractat in timpul vietii acestuia si au achitat ratele impreuna?
d) Cum se face dovada ca imprumutul luat in nume propriu a fost stins ca urmare a acoperirii de catre o eventuala polita de asigurare. Repet, dupa ce a primit certificatul de deces, banca nu a mai dat niciun semn de viata.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri