avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Regim juridic bunuri din masa succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Regim juridic bunuri din masa succesorala

Buna ziua,

Am rugamintea sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare:

Daca o mostenire nu a fost dezbatuta ( mostenitorii nu au deci certificate ) atunci care este regimul juridic al bunurilor ce formeaza masa succesorala?

Mai specific: bunurile ( terenuri arabile si un apartament )sunt in posesia unuia dintre mostenitori ( descendent) care a semanat terenurile. Celalalt descendent acuza ca nu exista dreptul primului de a utiliza terenurile pentru ca nu s-au individualizat cotele si nu s-a facut partajul. Poate posesorul sa culeaga fructele fara a fi afectat de pretentiile celuilalt? Ce calitate are el? Daca mostenitorul neposesor distruge culturile ( asa cum a amentintat ), are posesorul dreptul de a-l actiona in instanta pentru despagubire?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: owner , utilizator 12:35, 10 Mai 2012
Intre timp m-am lamurit. Descendentii si sotul supravietuitor sunt mostenitori sezinari deci intra in posesia mostenirii direct, fara a fi necesara o actiune de punere in posesie. Din ce am mai studiat nu este musai ca bunurile sa se afle in posesia mostenitorului sezinar, ele pot fi in posesia unui pretins mostenitor pana la dezbatere si partaj succesoral.

In situatia in care bunul este doar in posesia unuia dintre mostenitorii sezinari, ce drept au ceilalti sa culeaga fructele acestui bun?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori sezinari; acces in imobil lolo0112 lolo0112 este posibil ca unul dintre mostenitorii sezinari si sotia supravietuitoare sa limiteze accesul celuilalt mostenitor sezinar in imobilul care formeaza masa ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire de la bunici ma_ria ma_ria Buna seara, bunicii au murit, unul in 1992, celalalt in 2000 si nu s-a dezbatut mostenirea din varii motive. In prezent mai traiesc doi dintre cei 6 frati, ... (vezi toată discuția)
Procura speciala birikino birikino folosesc o masina inscrisa pe tatal meu care mi a facut o procura ce imi da si drept de vinzare.Cit timp mai pot folosi masina dupa moartea acestuia,si ce ... (vezi toată discuția)