avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita tardiva?
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita tardiva?

Buna ziua,

Am rugamintea sa ma ajutati cu niste raspunsuri: care sunt etapele procedurale pe care le face executorul judecatoresc in procedura de executare?

Speta: am o hotarare definitiva si irevocabila, investita cu titlu executoriu pentru recuperarea unui prejudiciu de 3500 RON. In februarie 2011 am angajat un executor judecatoresc pentru a executa singurul bun al debitorului pe care as fi putut obtine suma ( un teren in mediul rural de 12000 mp, arabil). In 8 februarie 2011 executorul s-a adresat Judecatoriei pentru a obtine incuvintarea executarii. Instanta a incuvintat executarea silita pe 15 feb 2011. Si de atunci...nimic. De curand ( deja in 2012), dupa multe insistente din partea mea, executorul si-a adus aminte de dosar, a organizat licitatia de doua ori si intr-un final mi-am adjudecat bunul pentru ca nu l-a vrut nimeni altcineva, in schimbul datoriei. Am fost la primarie sa schimb rolul si ce sa vezi? Debitorul instrainase prin contract de vanzare cumparare, in forma autentica, imobilul. Pe un pret de 400 RON desi Camera Notarilor in evaluase la 1000 RON. La vanzare, debitorul a adus un extras de la cartea funciara unde se mentiona ca imobilul nu e grevat de sarcini. Deci executorul meu nu facuse procedurile pana in septembrie 2011 ( momentul vanzarii), desi fusese angajat din februarie si i se platise onorariul de 700 RON.

Cum imi mai pot recupera eu prejudiciul? Ma indrept impotriva executorului? Ce etape a omis sau a indeplinit acesta cu intarziere incat debitorul a putut instraina terenul? De ce termene era tinut pentru indeplinirea actelor de procedura?
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 11:30, 29 August 2012
ca să vă pot oferi cele solicitate : 1) vă rog, să reveniți cu date concrete : La dosarul executorului există cumva vreun Extras de C.F ? Și de când ? Când a înstrăinat CONCRET debitorul acel teren ? Puteți cerceta personal pe bază de Cerere și plata unei mici taxe chiar C.F. a debitorului exact pt. acel teren.Funcție de conținutul ei și de interesele urmărite de dvs. puteți depune o Cerere de eliberare solicitând un Extras de C.F al acelui teren ori, un ISTORIC al C.F între : ianuarie.- decembrie 2011. 2) ”La vanzare, debitorul a adus un extras de la cartea funciara unde se mentiona ca imobilul nu e grevat de sarcini.” ?! Păi, CUM ?! Dvs. nu ați blocat C.F. pe baza acelei hotărâri când ați început executarea silită, doar aveați interes și motive ? ! ”La vanzare” când ? 3) ”dupa multe insistente din partea mea, executorul si-a adus aminte de dosar, a organizat licitatia de doua ori . . .” Aveți probe ? Dacă chiar așa este, poate executorul s-o fi ”vândut” intereselor debitorului prin spate, ori neglijență în serviciu ; neglijență împotriva persoanelor etc etc neglijența o sancționează C. Penal.Care să fie concret adevărul ? !


Domnule, aveti toate sansele sa obtineti o obligare la plata a executorului. aveti nevoie sa fiti consiliat de un avocat. Sanse aveti, desi... vi se va invoca faptul ca ati fost delasator si din februarie 2011 nu ati facut nicio cerere de staruita in executare, asadar executarea silita era perimata inca din iulie 2011. Macar banii de onorariu sa vii dea inapoi, nu merita nimic.
@n53 Revin cu cateva clarificari:
Nu stiu daca la dosar exista extras de CF pentru ca nu am intrat inca in posesia dosarului. Am trimis executorului o cerere pentru a imi da o copie a dosarului. Debitorul a instrainat bunul in septembrie 2011. Nu stiu daca executorul blocase CF, presupun ca nu avand in vedere ca debitorul a obtinut un extras de la CF care i-a permis vanzarea.
De mentionat insa ( dupa un studiu mai atent al actului de vanzare-cump) ca partile s-au angajat sa incheie ulterior vanzarii un act aditional prin care sa faca intabularea, urmand ca pana atunci sa se faca documentele cadastrale ale terenului ( ele nu existau la data vanzarii).
Daca cumparatorul nu a intabulat pana acum dreptul de proprietate oare contractul de vanzare-cumparare imi este opozabil? Cei de la CF, imi spune executorul, nu stiu nimic despre vanzare.
In ceea ce priveste insistentele mele pe langa executor, de fiecare data am fost insotit de avocatul care imi castigase procesul cu debitorul. Deci as putea sa-l chem ca martor in caz de actiune impotriva executorului.
Am mai studiat si varianta unei actiuni revocatorii impotriva tertului debitor dar cum sa fac dovada ca el stia ca debitorul urmareste sa-si mareasca insolvabilitatea? Oare faptul ca pretul de vanzare este unul neserios nu indica frauda?
@Jocandi, asa ma gandesc si eu ca am sanse mari. I-am dat zece zile incepand de ieri sa rezolve problema. A zis ca-l notifica pe tert sa vina sa discute situatia. Dar mai mult ca sigur acea persoana nu se va prezenta. Daca in zece zile nu rezolva nimic merg in instanta impotriva executorului pentru ca de la debitor eu nu am cum sa-mi mai recuperez debitul.
potrivit noilor dvs. precizări și corelându-le cu cele postate în 27 August 2012, 16:00 ”Am fost la . . sa schimb rolul si . . .? Debitorul instrainase . . ., in forma autentica, imobilul. Pe un pret de . . .in evaluase la . . ..”
FOARTE PE SCURT : pct. A : 1) executarea silită constă în folosirea de către executorul judecătoresc a unei proceduri specifice prin care creditorul utilizând o hotărâre judecătorească investită cu formulă executorie finalizează actul de justiție. 2) ETAPE PROCEDURALE : încuviințarea executării silite (instanța la cererea executorului) ; somația (de către executor pe bz. încuviințării) ; executarea silită (de către executor) în fapt și-n drept asupra bunurilor urmăribile : Aici au loc niște etape ale URMÃRIRII SILITE, precum : a) executorul se va deplasa la locul situării imobilului (terenului) și încheie un P.Verbal de SITUAȚIE ce va cuprinde pe lângă mențiunile comune de identificare a org. de executare, nr. dos. de execut., titlul executoriu etc etc, evaluarea stării în care se află acel imobil (ex. terenul). b) execut. va notifica debitorul prin Notificare cu somație ca în termen de 15 zile de la primirea acesteia să suma bănească potrivit hot. judecătorești investită, c) în t. de 10 zile de la data comunicării somației, debitorul poate solicita instanței să îi încuviințeze ca plata integrală a debitului+dobânzi+chelt. de executare, să se facă din veniturile imobilului urmărit ori din alte surse ale sale pe timp de 6 luni.În acel moment, instanța la cererea debit. va suspenda urmărirea silită.Executorul va stabili prețul imobilului direct sau prin expert imobiliar.În t. de 5 zile de la stabilirea prețului imobilului executorul va întocmi și afișa publicația de vânzare, la sediul biroului și al instanței de executare, la locul imobilului urmărit, la sediul primăriei imobilului, al desfășurării licitației.Vânzarea la licitație se face în mod public.Debitorul NU ARE DREPT de licitare.Executorul declară adjudecător persoana care, la t. licitației, a oferit prețul de vânzare.
pct B : 1) poprirea.În cazul dvs. s-a procedat direct la executare întrucât debitorul probabil NU AVEA alt bun etc etc. 2) validarea popririi.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..
pct. C : 1) contestația la executare.Folosită de cel interesat : creditor urmăritor, debitor etc Se depune în termen de 15 zile de la data : a) contestatorul a luat la cunoștință de actul de executare . . . . ori refuzul de a îndeplini un act de executare ; b) cel interesat a primit,după caz, comunicarea ori înștiințarea priv. înființarea popririi ; d) debitorul care contestă executarea însăși a primit somația ori de la data când a luat la cunoștință de primul act de executare, în cazul neprimirii somației ori executarea se face fără somație. 2) urmează judecarea contestației, admiterea ori respingerea.
pct. D : Distribuirea prețului obținut (în cazul dvs. terenul menționat cu actele specifice).

Notă : Prescripția dreptului de a cere executarea silită este de : a) 3 ani dacă lege NU prevede alt termen ; b) 10 ani pt. titluri emise în materia acțiunilor reale imobiliare.Termenul de prescripție curge de la data când se naște dreptul de executare silită.

Referitor la postarea dvs. din 28 August 2012, 13:32, când primiți copiile xerox din dos. de executare, studiați-le cu atenție și funcție de dispoziția dvs. procedați ca atare.

NU ÎN ZADAR la postarea mea din 27 August 2012, 23:08, V-AM adresat acele respectuoase și strict necesare lămuriri/ întrebări.

Obligația dvs. cu PRIORITATE este să verificați dacă într-adevăr debitorul a VÂNDUT sau NU acel teren.Funcție de acel rezultat veți trece la acțiune și vom putea discuta și despre ”varianta unei actiuni revocatorii impotriva tertului debitor . . . dovada ca el stia ca debitorul urmareste sa-si mareasca insolvabilitatea? ”

Acum : dacă debitorul a înstrăinat bunul ”în septembrie 2011”, executorul ce anume și pe ce considerente/bază legală/documente a mai dus la actul final - executarea silită ? ! Oare, avocatul dvs. care vă însoțea era pe post de ”bodyguard” al dvs. ori de avocat al dvs.(bănuiesc că-l plăteați să vă susțină interesele și NU ERA VOLUNTAR ori a vă face acte de caritate în numele Divinițății) care avea obligația Sà VERIFICE concret TOTUL cu privire la executare ?! DA, puteți folosi ca martor pe dl. avocat. Discutând între noi : primul vinovat rezultă a fi chiar avocatul (dacă era plătit să facă ceea ce NU a făcut la executorul judecătoresc) ; ar mai fi posibil ca executorul să NU fi făcut ceea ce trebuia și era obligat să facă și mă refer aici la BLOCAREA imediată la Biroul C.F a terenului în discuție.În glumă, acțiunea domniei sale era ceva de genul ”vinde pielea ursului din pădure”. Este inadmisibil așa ceva ! Apoi, putea face blocarea C.F și avocatul la solicitarea dvs., contra cost) Opozabilitatea vine din ală parte, în alte condiții.
@n53, multumesc mult pentru lamuriri, chiar mi-ati raspuns complet.
Am confirmarea ca debitorul a vandut imobilul. Primaria mi-a eliberat la cerere o copie a actului de vanzare cumparare.

Marturisesc ca nu inteleg sub nicio forma ce a mai executat executorul dupa vanzare. Probabil pielea ursului din padure, asa cum corect ati afirmat. Am discutat cu un angajat al executorului si acesta m-a asigurat ca o rezolva ei, sa stau linistit. Le-am dat, cum va ziceam 10 zile si daca in zece zile, n-o rezolva, deschid actiunea impotriva lor.

Avocatul m-a insotit pentru ca dupa castigarea procesului el a fost cel care m-a dus la acest executor. E drept, si lui i-l recomandase altcineva deci n-as zice ca e atat de vinovat ( eventual pentru ca nu a cerut sa verifice documentele pe care executorul zicea ca le are in lucru).

Am mai aflat tot discutand cu angajatul executorului ca ei au cerut blocarea la CF dar abia in noiembrie 2011. De ce au intarziat desi eu ii angajasem din februarie 2011, iar nu stiu.

CF-ul se pare ca a realizat blocarea deoarece ei nu aveau cunstinta despre vanzare. In contractul de vanzare, asa cum am scris, exista o clauza care prevede ca vor incheia un act aditional la contract, dupa ce cumparatorul va realiza documentatia cadastrala. Intabularea dreptului de proprietatea se va realiza la incheierea actului aditional. Deduc de aici ca in aceasta situatie nu-mi este opozabila vanzarea, conform Noului Cod Civil - art. 1675-1676. Spuneati totusi ca opozabilitatea vine din alta parte. Mi-ati putea explica?

Din etapele pe care le-ati descris dvs mai sus, cel mai probabil executorul cred ca a indeplinit doar prima parte din procedura, adica nu a realizat Urmarirea Silita. Dar pana imi remite dosarul sa vad actele efectuate si mai ales datele la care s-au efectuat acestea, pot face doar supozitii iar Portalul Instantelor mi-a confirmat existenta incuvintarii executarii silite.
Ultima modificare: Miercuri, 29 August 2012
owner, utilizator

Alte discuții în legătură

Recuperare creanta, dupa vanzarea prin executare silita gabitza99 gabitza99 o societate ce presteaza un serviciu de utilitate publica si care nu a fost notificata cu privire la vanzarea unui imobil prin intermediul executorului bancar, ... (vezi toată discuția)
Executare dubioasa bianca12 bianca12 Buna. As dori sa stiu daca un imobil, respectiv casa, poate face obiectul executarii silite, in conditiile in care imobilul respectiv a fost instrainat, pe ... (vezi toată discuția)
Executare silita ...cu cantec mdcc mdcc este posibil sa se scoata la vanzare un imobil ipotecat in favoarea unei banci daca nu s-a inscris in cartea funciara somatia de plata emisa de executorul ... (vezi toată discuția)