avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Activitate Georgeta Hriscu

Activitate Georgeta Hriscu

Buna ziua ! Ba exact asa s-a facut vanzarea. Poate ca o explicatie ar fi ca vanzatorii erau fratii sotului meu. Deci la aproape un an de cand s-a facut succesiunea fratii sotului meu au decis sa vanda terenul pe care s-a aflat casa parinteasca. Noi am decis s-o cumparam .Nu am c erut vreun favor. Pur si simplu am mers la notar si ni s-a intocmit contract de vanzare cumparare. El era unul din mostenitori. Dar nu stiu daca acest lucru a insemnat ca se poate vinde fara intabulare. Oricum noi am cumparat acel teren. Si de atunci platim impozit pe teren. Doar ca abia anul trecut am decis sa-l intabulam. Si de un an de zile ne chinuim sa indreptam eroarea din titlul de proprietate (unde terenul apare in extravilan).
Va multumesc !
In anul 2010 am cumparat cu acte notariale un teren . Pe titlul de proprietate scria ca acel teren este situat in extravilan. In realitate era un loc de casa de pe care fusese daramata cladirea. Satul a avut o alunecare de teren si gospodariile de acolo au fost stramutate. Au ramas 4- 5 gospodarii. Acesta este motivul pentru care am crezut ca nu mai exista intravilan acolo. La vanzare nu s-a solicitat intabulare(pe atunci se putea asa). In anul 2021 am incercat sa intabulam acel teren. Dar ce sa vezi ca la Oficiul de cadastru el figureaza in intravilan. Cum de altfel e normal. Dupa multe demersuri am obtinut modificarea titlului de proprietate si parcela noastra a fost trecuta in intravilan. Dar documentatia de intabulare ne este respinsa din nou pentru motivul ca acest teren a fost cumparat in extravilan si acum apare in intravilan. Trebuie modificate certificatele de mostenitori ale vanzatorilor si contractul de vanzare cumparare cu modificarile suportate de titlul de proprietate al vanzatorilor. La notariat mi s-a spus ca nu se pot modificate documente notariale intocmite in 2010 cu modificari ale titlului efectuate in anul 2021. Ce ar trebui sa fac pentru a-mi intabula pe numele meu terenul cumparat cu acte in regula?
Am lucrat in sistemul cooperatiei de consum timp de 40 de ani. La pensionare nu mi s-a luat in calcul adeverinta cu salariile obtinute pentru munca in acord. Dupa cateva incercari de a obtine recalcularea pensiei, am initiat un proces cu Casa de pensii. Trei colege am facut acest lucru, fiecare individual. Doua dintre noi am obtinut hotarare definitiva dupa doi ani de proces. A treia colega a primit hotarare , a primit si diferenta pentru cei doi ani trecuti de la data depunerii cererii de recalculare, dupa care a primit , din partea curtii de apel decizie de acceptare a apelului inaintat de casa de pensii. Ulterior a primit si hotarare cu titlu executoriu de recuperare a banilor primiti ca diferenta din partea Casei de pensii. Motivul : sume necuvenite. Nu inteleg. Casa de pensii a facut apel la fiecare Hotarare judecatoreasca , dar fiecare apel a fost judecat de alt complet de judecata. Doar unul a fost admis. Pe de alta parte pentru doua din noi sumele au fost achitate dupa judecarea apelului, pentru cea de-a treia s-au achitat sumele inainte de judecarea apelului , ulterior fiind admis apelul. As dori sa consult un avocat si sa ma sfatuiesc pentru aceasta speta (totul contracost). Multumesc !
In urma uni proces de doi ani cu Casa de pensii, am obtinut o Hotarare judecatoreasca de la Tribunalul judetean prin care se aproba cererea mea de recalculare a pensiei pentru limita de varsta. Casa de pensii a emis o noua decizie de pensie , mi-a virat in cont banii cuvenit pentru ultimii doi ani (de la data formularii cererii) si in continuare mi s-a platit pensia in noul cuantum. Ulterior Casa judeteana de pensii a facut apel la Curtea de apel. Eu nu am siut ca avocatul nu a depus intampinare la apel si curtea de apel a admis apelul . Ce se intampla in continuare ? Pot fi obligata sa restitui sumele incasate in plus? Practic banii mi s-au virat in baza unei Decizii emisa de aceeasi Casa de pensii. Cine se face vinovat ?
O persoana, cetatean roman,casatorita in Italia cu cetatean italian in anul 2008 si divortata intre timp , nu si-a inscris casatoria si nici divortul in Romania.
Cum procedeaza pentru a inscrie aceste acte la starea civila din Romania ?
Discuție Subventii APIA
In anul 2014 cumnatul ,(sotul surorii mele) meu a murit. In primavara anului 2015 sora mea a primit instiintare pe numele cumnatului meu sa mearga la APIA pentru completarea cererii de acordare a subventiei pentru pamantul detinut si lucrat in camp. Sora mea s-a prezentat ,a depus documentele solicitate, i s-a facut un rol nou acolo la APIA pe numele ei si a asteptat. In perioada urmatoare a primit un avans din subventia cuvenita in suma de 280 lei (detine un hectar si 30 de ari desfasurat in trei loturi). Dupa asta nu s-au mai platit subventiile in 2015.
In primavara anului 2016 a completat din nou dosarul pentru anul curent.
A asteptat din nou si in toamna cand au inceput sa intre banii in conturi la fermierii din sat a mers la APIA sa vada de ce ea nu primeste subventia pentru anul 2015. Atunci a aflata ca dosarul ei pentru anul 2015 a fost refuzat pentru motivul ca nu a aratat pe harta de pe calculatorul functionarului APIA,una din parcele corect.Adica a pus degetul pe parcela alaturata.
Precizez ca sora mea are 64 de ani , ca pana in anul 2014 se ocupa numai cumnatul meu de depunerea documentelor, ca nu a utilizat vreodata calculatorul si mai ales nu a primit acasa vreo adresa prin care sa fie instiintata de eroarea comisa si de respingerea dosarului. Acuma i s-a spus verbal de lucratorul de la APIA ca nu primeste pentru anul 2015 subventie nici pentru celelalte doua parcele desi acestea au fost corect localizate si mai mult ca va trebui sa restituie si cei 280 lei primiti in avans in anul 2015.
Personal consider ca nu e drept. Pamantul acela a fost lucrat si in mod normal sr fi trebuit sa iasa undeva un plus . Apoi consider ca taranul ar trebui instiintat la timp de eroarea comisa si eventual ajutat sa-si indrepte eroarea.
Mai exista vreo cale de atac dupa atata timp ? Sau tot talpa tarii ramane cu paguba ???
Da, va multumesc . Mi-am imaginat ca asta trebuie facut , dar nu am avut ce trece in certificatul de mostenitor pentru ca nu aveam acele certificate de actionar.
Va multumesc pentru timpul acordat.
Precizez ca avem succesiunea facuta dupa fiecare din parinti dar nu s-a mentionat nimic despre aceste actiuni in certificatele de mostenitor.
In perioada cand se faceau prescrierile cupoanelor nominative de privatizare am depus aceste cupoane in numele parintilor mei si al bunicului meu aceste cupoane la o firma pe actiuni dintr-un alt judet Am dovada depunerii in original.. De atunci parintii mei si bunicul au murit dar nimeni , niciodata nu le-a trimis o scrisoare sau un certificat de actionar , ceva care sa ateste ca se afla in evidenta lor ca actionari.
Zilele trecute , pe adresa parintilor mei a sosit cate o scrisoare de la o frima de brokeraj care doreste sa le cumpere actiunile.
Ma intreb cum pot tranzactiona aceste actiuni daca nu am nici un certificar de actionar si nici nu am trecut in documentele de succesiune facute la notariat nu am mentionat aceasta mostenire. Mentionez ca suntem trei frati si am facut succesiunea dupa fiecare din parinti la decesul lor.
Va multumesc anticipat pentru o eventuala clarificare.
Am urmatoarea situatie :
O persoana fizica angajata cu CIM pe durata nedetreminata , cu norma intreaga la un SRL este numita in acelasi timp prin decizie a actionarilor , administrator la o firma pe actiuni. Mentionez ca nu este actionar , reprezinta doar interesele actionarilor in cadrul firmei , acestia nefiind in localitate. Omul nu are program de lucru si nici contract de munca la firma pe actiuni. Primeste in schimb o indemnizatie lunara de 2400 lei , stabilita prin decizia actionariatului. Ce trebuie sa-i retina din indemnizatie firma pe actiuni, ce obligatii are firma pe actiuni asupra acestei indemnizatii , referitor la contributii sociale ? Si unde se declara aceasta suma lunara ??
Multumesc mult de tot !
O zi senina la toata lumea !!