Buna seara,
As dori sa stiu daca bunurile mostenite de mine in urma decesului fostului sotului pot deveni bunuri comune cu noul sot in urma casatoriei cu acesta. Adica, daca partea care mi s-a atribuit prin certificatul de mostenitor (pentru ca am o fiica) o poate mosteni sotul in urma decesului meu sau revine fiicei mele. In cazul unui eventual divort, sunt considerate bunuri comune? Cum pot proceda pentru ca partea mea sa revina inca de pe acum fiicei mele fara a necesita cheltuieli costisitoare.
Un prestator de servicii de transport marfa, factureaza cu tariful intreg prestarea respectiva si apoi pe aceeasi factura scade c.val motorinei necesare transportului intrucat transportul s-a efectuat cu motorina clientului (acestea fiind stipulate in contractul de prestari servicii dintre ei). Cum contabilizam operatiunea la furnizor, dar la client? La furnizor consideram ca venit total, totalul facturii (ct.704) iar la client este cheltuiala (624) urmand sa se scada pe baza de bon consum si motorina aferenta (6022), avand in vedere ca numai clientul achizitioneaza motorina si nu are in obiectul de activitate vanzare de motorina ca s-o factureze mai departe furnizorului sau. Precizam ca motorina de la statia de benzina se distribuie direct pe masinile care efectueaza prestarea de transport dar factura de motorina este pe numele clientului, iar de la statia de motorina exista documente care sa ateste acest lucru. Va multumesc pentru atentia si intentia de a raspunde acestei probleme.
Buna ziua, conform art. 52 din Legea nr. 19/2000, republicată, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în acest act normativ, pensia anticipată parţială devine pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzută de art. 50 alin. 2 şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.
Intrebarea mea este, daca pot solicita recalcularea pensiei anticipate partiale, daca angajatorul dupa data deciziei de pensionare (08.06.2010) mi-a acordat drepturile cuvenite cu ocazia pensionarii, conform contractului colectiv de munca (un nr. de salarii lunare) precum si o cota din profitul realizat de unitate din anul anterior pensionarii (2009). Avand in vedere ca aceste drepturi mi s-au acordat pentru perioade lucrate anterior datei pensionarii cand nu mai aveam de fapt statut de salariat dar erau stipulate in CCM, va rog sa-mi spuneti daca pot solicita recalcularea pensiei si ce art., lege, pot invoca in sustinerea unei eventuale cereri si unde sa o solicit.
buna ziua,
din anul 2008 sunt persoana fizica autorizata (profesie liberala- contabil autorizat), iar in iunie 2010 m-am pensionat anticipat partial, continuand activitatea de contabil prin biroul pe care-l detin. Prin decizia de pensionare mi se aduce la cunostinta ca pensia mi se suspenda cf. art.92 alin (1) din Legea 19/200 daca voi realiza venituri in calitate de salariat, functionar public, membru cooperator...s.a., fara a spune nimic despre activarea in cadrul unui PFA. Pe scurt ma intereseaza daca activitatea pe care o desfasor in cadrul biroului de contabilitate (membru CECCAR) vine in contradictie cu prevederile legii pensiilor sau alt act normativ in vigoare (si daca da, care este acesta).
va multumesc