Buna ziua, conform art. 52 din Legea nr. 19/2000, republicată, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în acest act normativ, pensia anticipată parţială devine pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzută de art. 50 alin. 2 şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.
Intrebarea mea este, daca pot solicita recalcularea pensiei anticipate partiale, daca angajatorul dupa data deciziei de pensionare (08.06.2010) mi-a acordat drepturile cuvenite cu ocazia pensionarii, conform contractului colectiv de munca (un nr. de salarii lunare) precum si o cota din profitul realizat de unitate din anul anterior pensionarii (2009). Avand in vedere ca aceste drepturi mi s-au acordat pentru perioade lucrate anterior datei pensionarii cand nu mai aveam de fapt statut de salariat dar erau stipulate in CCM, va rog sa-mi spuneti daca pot solicita recalcularea pensiei si ce art., lege, pot invoca in sustinerea unei eventuale cereri si unde sa o solicit.
Da,puteti cere acest lucru daca drepturile respective se regasesc in suma contributiva.Mergeti la Casa de pensii teritoriala si cereti o adeverinta de stagii de cotizare.O sa va convingeti daca angajatorul a platit CAS pt.drepturile respective.