Dupa o vechime de ani in camlul municii m-am pensionat anticipat, dupa incetarea contractului de munca prin demisie. Compania de unde mi-am dat deminia mi-a acordat 50% din salariul brut timp de 6 luni dupa incetarea relatiei de munca, drept recompensa pentru prestatia mea timp de mai bine de 10 ani. Compania a platit CAS si toate taxele aferente unor venituri salariale pentru suma mentionata (6 x 50% din salariul brut). Am adeverinta pentru plata CAS. De la data demisiei pana la data eliberarii decizei de pensie au trecut 10 luni, calculul pensiei anticipate fiind facut de catre Casa de pensii Ilfov pe baza veniturilor pana la data demisiei, nefiind luate in calcul veniturile compensatorii descrise anterior.
Am fost asigurata ca la data implinirii varstei de pensie, respectiv 01.10.2009, se va recalcula pensia. Intrebarea este daca se va adauga la nouol punctaj de pensie si perioada de 6 luni a salariilor compensatorii.
Multumiri anticipate.
Orice completare de stagiu la CAS presupune obligatoriu recalcularea pensiei. Problema este ca CAS-ul nu se autosesizeaza. Dvs trebuie sa depuneti o cerere scrisa prin care solicitati recalcularea pensiei, avand in vedere completarea de stagiu intervenita ulterior depunerii dosrului de pensionare
Nu-mi dau seama, beneficiati de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala? O sa postez art. 52 din Legea nr. 19/2000 cu precizarea ca, daca beneficiati de pensie anticipata, cam aceleasi prevederi le regasiti la art. 49, alin. (4) din acelasi act normativ. Ca sa raspund scurt si la obiect: pensia va fi recalculata in functie de toate stagiile si veniturile realizate, deci si de cele la care faceti referire.
ART. 52
Începând cu data de 1 ianuarie 2011, la împlinirea vârstelor de pensionare prevăzute de prezenta lege pensia anticipată parţială devine pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 50 alin. (2) şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.
Pana in 01.01.2011 trebuie sa formulati cerere de trecere la pensie pentru limita de varsta.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea
:offtopic:
@lumi71
Doamna, CAS-ul este contributia de asigurari sociale iar o contributie obligatorie nu se poate autosesiza!