avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei pentru stagiile de cotizare nevalorificate

Sunt pensionar, dupa legea 19/2000 si am platit CAS pentru venituri realizate dupa iesirea la pensie astfel: 4 luni, pana cand a iesit decizia de pensionare, fiind inca salariat si apoi inca 5 luni iar dupa o pauza de 3 luni inca 11 luni. In total deci 20 de luni dar nu as avea continuitate din cauza celor 3 luni.
Rog, pe cineva care cunoaste, sa ma lamureasca cum pot obtine recalcularea pensiei prin adaugarea celor 20 de luni contributive. Casa de Pensii vrea doar ani intregi si desi sunt 20 de luni nu e niciun an, macar, intreg.
In noua lege 263 sunt conditii diferite dar mie mi se aplica L19, nu?
Avand in vedere ca stagiul de cotizare este crescator pana in 2015 cand va fi 35 de ani la ce stagiu se va face recalcularea : la cel existent la data iesirii mele la pensie sau la cel de acum care e bine'nteles mai mare si daca s-ar folosi ar rezulta un punctaj mai mic?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:26, 18 Aprilie 2011
iudo a scris:
Rog, pe cineva care cunoaste, sa ma lamureasca cum pot obtine recalcularea pensiei prin adaugarea celor 20 de luni contributive. Casa de Pensii vrea doar ani intregi si desi sunt 20 de luni nu e niciun an, macar, intreg.

Eu nu cred ca cei de la pensii vor ani intregi, cred ca dvs. sunteti beneficiar de pensie anticipata partiala sau de pensie anticipata, caz in care perioadele contributive vor fi valorificate cand veti trece la pensie pentru limita de varsta.

Art. 95, alin. (1) din Legea nr. 19/2000 a fost declarat neconstitutional prin Decizia CCR nr. 264/2007, deci nu se mai pune de mult problema recalcularii pensiei numai dupa realizarea unui stagiu de cotizare de minim 12 luni.
Multumesc de raspuns dar nu sunt pensionat anticipat ci la limita de varsta. Eu am gasit pana la urma art.89 din L 19/2000 care spune ca s-ar face din oficiu recalcularea. Eu am fisa fiscala pe 2010 si voi avea si pe 2011 si Casa de pensii a primit in fiecare luna de la cel care plateste veniturile respective informatia digital.
Unde gresesc?
Art. 89 din Legea nr. 19/2000 se refera la revizuirea din oficiu a drepturilor de pensie in cazul elementelor avute in vedere la calculul initial al pensiei si care au suferit modificari ca urmare a depunerii declaratiilor nominale de catre fostii angajatori.

Dvs. doriti valorificarea unor venituri si stagii neavute in vedere la calculul initial al pensiei. Adaugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiei (acele 4 luni pana la emiterea deciziei de pensie) se facea in temeiul art. 169 din Legea nr. 19/2000 iar adaugarea stagiilor realizate dupa pensionare in temeiul art. 95 din Legea nr. 19/2000.

Prin urmare depuneti cerere, ca beneficiar de pensie pentru limita de varsta vi se vor recalcula drepturile de pensie. Fisa fiscala nu are nicio relevanta, nu este documentul care atesta stagiile si veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS la BASS.
Am si eu o situatie similara si va rog sa imi spuneti care este documenul care atesta stagiile si veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS la BASS si cine il elibereaza?



tiptop a scris:
Am si eu o situatie similara si va rog sa imi spuneti care este documenul care atesta stagiile si veniturile pentru care s-a retinut si virat CAS la BASS si cine il elibereaza?

Daca imi amintesc bine se numeste "Adeverinta de venituri in baza declaratiilor privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat". Pe scurt, adeverinta CAS. O solicitati casei teritoriale de pensii, Directia sau Serviciul "Stagii de cotizare" (ma refer la casa teritoriala de pensii unde are sediul angajatorul dvs.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare pensie 9fpa 9fpa Pot solicita recalcularea pensiei pentru 7 luni lucrate dupa pensionarea la limita de varsta?Stie cineva daca au aparut modificari la Legea pensiilor ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie anca_mariette anca_mariette Am 55 ani, sunt pensionata medical de aproape 5 ani, cu gradul III - drept de munca 1/2 norma; am lucrat in acest interval la diverse firme , cu forme legale, ... (vezi toată discuția)