Buna ziua!
Care sunt sanctiunile aplicate la locul de munca dar si in materie juridica pentru modificarea unor facturi cu scopul inscrierii acestora la un concurs cu premii?!....facturile modificate nefiind inregistrate in vreo evidenta contabila.
Vreau sa va intreb daca referitor la problema de mai sus...legat de recuperarea drepturilor salariale...este relevant momentul introducerii actiunii si pronuntatii solutiei (inclusiv in recurs) in raport cu declansarea procedurii de intrare in insolventa?
Va intreb acest lucru pentru ca cineva din partea administratorului judiciar al debitoarei mi-a transmis ca un alt coleg si-a incasat banii...si el actionand firma in instanta pentru a contesta decizia de concediere.
Practic si eu si el ne aflam in acelasi grafic. Am dat firma in judecata pana ca aceasta sa intre in insolventa si am primit solutiile dupa data intrarii in insolventa....inclusiv in recurs.
De asemenea va rog sa imi spuneti ordinea incasarii banilor, pe categorii de creditori, de la debitoare in caz de faliment tinand seama de faptul ca exista si garantii bancare.
In acelasi timp exista si lichiditati.....cine este indreptatit sa primeasca primul din lichiditati si in ce cuantum?!
Buna seara! Am castigat prin proces cu firma la care am lucrat drepturile salariale pana la data reincadrarii efective. Pana la judecarea recursului (facut de firma) pe care l-am castigat....firma a intrat in procedura de insolventa.
Acum sunt chemat sa votez planul de reorganizare. Ce este mai avantajos.....sa votez reorganizarea sau nu?! Daca nu se voteaza pentru reorganizare se declara falimentul. Personal nu cred ca reorganizarea va face altceva decat sa dea din nou acces administratorului la resursele firmei si sa le "adaposteasca". Nu cred ca firma prin planul de reorganizare.....cu 3 angajati in urmatorii 3 ani v-a putea sa produca 3 milioane de euro sa acopere datoriile.
Eu sunt primul pe tabelul de creante.....cu o creanta de natura salariala.
PUNCTUAL:
1. Am sanse sa mai recuperez banii daca se reorganizeaza firma?!
2. Am sanse sa recuperez banii in caz de faliment?!
3. Creantele de natura salariala sunt prioritare celor de natura bugetara si celor provenite din garantii bancare?!
4. Am inteles ca un alt coleg si-a recuperat banii pentru ca el a intentat proces dupa declansarea procedurii de insolventa.....ce importanta are momentul declansarii actiunii.....atat el cat si eu am obtinut sentinte favorabile in timp ce firma se afla in procedura de insolvnta!
5. Pot executa silit firma in aceasta etapa?!....daca nu acum.....cand?!
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
O seara placuta!
Multumesc pentru raspuns!
Pot plati sumele si din proprie initiativa, fara ca eu sa imi fi recuperat salariile restante?!
Daca platesc si totusi nu imi voi recupera salariile?!....inseamna ca prin proces mi-am mai creeat o paguba...si anume: onorariu avocat + zile ce concediu pentru proces + suma restituita la somaj.
Eu nu mai pot executa firma pentru plata salariilor intru-cat la aceasta data se afla in insolventa. Pentru situatia in care eu ca si contestator care trebuie sa primesc salariile si totusi nu le primesc...nu exista o precizare in lege cum ca nu mai sunt obligat sa platesc salariile?
Este stupid rau sistemul..
1. sunt dat afara si primesc somaj
2. dau in judecata firma si castig procesul
3. figurez ca angajat fara contributii platite pentru perioada cat am fost somer...urmare trebuie sa restitui somajul...doar sunt angajat retroactiv in acte (fara salarii platite si fara contributii)
4. Daca dupa restituirea somajului trebuie sa primesc din nou somaj (luandu-se in calcul perioada de "cotizare" in care am fost angajat pe hartie....fara salarii si fara contrubutii....mi se spune ca nu pot primi pentru ca nu sunt intrunite toate conditiile....adica nu s-a contribuit). Asa ca pe baza acelorasi conditii neindeplinite mi se pare stupid sa dau banii inapoi. Spun asta pentru ca sunt convins ca este asa.....ADICA pe mine ma obliga sa dau banii inapoi, dar pe angajator nu l-au obligat sa imi achite contributiile.
Suma pe care o am de restituit este de aproximativ 3000 de lei.....nu cuantumu ma framanta ci principiul.
Angajatul este tras in piept de altii, desi in instanta,,,pana la Curtea de Apel...are dreptate.
Clar...in tara asta mai bine fentezi legea decat sa o respecti si ai de castigat, decat sa fii corect si luat de prost.
La Somaj am intrebat 3 persoane...in 3 birouri separate...despre restituirea banilor. Doar una singura mi-a zis ca da.....cred ca secretara.
Bun....Inteleg ca trebuie sa inapoiez somajul primit, dar la ce ma raportez?!
La castigarea procesului sau la incasarea salariilor cuvenite?!
Am castigat procesul si dreptul de a primi banii, insa banii nu i-am primit.
Va rog sa imi explicati facand trimitere la articolele din lege de ce sunt obligat sa returnez somajul si cand trebuie sa fac acest lucru. Ce se intampla daca nu il restitui chiar si in cazul incasarii banilor?! (Impart cumva cheltuielile de judecata cu cei care mi-au platit somaj?! S-au sesizat ei in privinta abuzului concedierii si m-au sustinut in vreun fel?!)
NU mi se pare normal ca eu sa ma asigur impotriva unui pericol (acela de a fi somer) cotizand...apoi raman somer (efectiv eu am stat in somaj) si sunt "despagubit" prin indemnizatia de somaj, ulterior pe banii mei platesc avocat sa imi recuperez "pierderea" si vine SOMAJUL sa ia banii inapoi ca si cand eu nu am stat in somaj. Nu spun ca nu ma pot insela, dar nu am primit de la cei de la Oficiul Fortelor De Munca niciun sfat pertinent in legatura cu situatia mea.
Va rog sa ma ajutati cu o informatie si cu indrumarii punctuale in ceea ce priveste pasii care trebuiesc urmati.
Am un unchi la tara care vrea sa stie daca are dreptul sa primeasca indemnizatia pentru crestere copil. In prezent este somer de aproximativ 2 ani, dar are peste 10 ani vechime pe cartea de munca...a lucrat anterior.
Sotia este casnica si nu poate beneficia....neavand vechime.
Daca are dreptul sa primesca aceasta indemnizatie pentru un an sau doi, va rog sa imi spuneti ce cuantum are indemnizatia (pentru un an, respectiv doi) si ce pasi si acte trebuie sa faca.
1. In tabelul creantelor, in ceea ce ma priveste, in suma trecuta trebuie cuprinse atat salariile cat si contributiile si alte drepturi?! (adica totalul lor?) SAU CONTRIBUTIILE SUNT INCADRATE IN ALTA CATEGORIE IN TABEL?! Ma gandesc ca si contributiile sunt retineri din drepturile mele salariale si care trebuiesc virate la buget in favoarea mea...pentru sanatate, pensie, somaj...etc. (separat de alte impozite ale firmei....pe venit, pe profit...etc.).
2. Firma este obligata sa plateasca salariile si contributiile de la data incetarii ilegale a contractului de munca pana la data reincadrarii efective, chiar daca am beneficiat de somaj si la un moment dat m-am angajat in alta parte (cand procesul avea sa mai dureze 7 luni)?!
3. Sunt obligat sa dau banii de pe somaj inapoi?! (Daca da.....nu ar fi corect sa impart cu cei de la somaj cheltuielile de judecata?!)
4. In cat timp de la data reincadrarii avea firma obligatia sa declare acest lucru la ITM?...in acest moment...la aproape 2 luni si jumatate de la reincadrare am aflat de la Oficiul Pentru Somaj ca inca nu este declarat activ. Maine merg la ITM sa aflu ce este de facut.
5. Pot primi eu suma contributiilor si sa imi platesc singur retroactiv pentru a fi sigur ca imi pot recastiga vechimea? Daca da....cine imi va face radierea mentiunilor din cartea de munca in ceea ce priveste desfacerea contractului de munca?!
Timpul a trecut de cand am postat ultima oara pe acest subiect. Procesul s-a incheiat. Am castigat la Tribunalul Bucuresti si apoi la Curtea de Apel Bucuresti. Solutia este irevocabila si fara drept de apel. Am fost reincadrat in acte, apoi am primit preaviz si in cele din urma decizia de incetare a contractului de munca. Am fost inscris si la masa credala intru-cat societatea a intrat in insolventa (s-au respins unele sume, care nu reies din acte, dar care pe timpul cat am lucrat s-au primit - comisonul - si pentru care s-au platit taxele aferente catre buget).
Ce vreau sa intreb este: La masa credala trebuie sa fiu inscris cu suma salariilor si a altor drepturi + contributiile aferente la bugetul de stat, sau doar cu salariile?!
Cine imi efectueaza radierea mentiunilor din cartea de munca si cum verific acest lucru din moment ce acum nu se mai tine cont de cartile de munca fizice?!
Cum verific daca sunt platite contributiile pentru sumele ce urmeaza a-mi fi virate (daca se v-a intampla acest lucru)?!
Astept raspunsuri punctuale de la cei care cunosc bine domeniul!!!
Ar fi ceva de comentat....prin restabilirea situatiei initiale in cazul anularii deciziei de concediere ar trebui sa intru in posesia drepturilor materiale de care am fost privat pe toata durata in care nu am lucrat (ca si cum activitatea mea s-ar fi desfasurat normal). Intre aceste drepturi se incadreaza pe langa salariul fix, bonurile de masa si procentul din comision pentru care de regula se plateau toate contributiile.
Intrebare: Cum pot afla daca chiar s-au platit contributiile? Din cate stiu fisele fiscale sunt facute la nivel de firma. Pot obtine de undeva un raspuns oficial care sa ma asigure ca fisele fiscale primite de la firma sunt conforme cu realitatea?