avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Activitate amh

Activitate amh

Parcare pe drumul de servitute, proprietate. Avem un drum de servitute de 8.5 metri latime, din care carosabil este 6 metri. Pe 2.5 metri din drum sunt amenajate parcari. Alti vecini care au drept de servitute dar nu si proprietate reclama faptul ca nu avem voie sa parcam acolo desi nu li se impiedica in nici un fel trecerea. Facem noi ceva gresit? Este normal sa nu fim lasati sa parcam acolo desi drumul este proprietatea noastra si cerinta vecinilor este absurda? As dori sa aflu ce drepturi legale avem,

De asemenea, este posibila dezmembrarea cadastrala a unui drum de servitute in mai multe parcele?

Multumesc.
Buna ziua am cumparat in anul 2014 un autoturism pe firma pentru care am dedus doar 50% din TVA. Acum a venit momentul sa o vand si contabila imi spune ca tot TVA-ul incasat la vanzare trebuie platit la stat. Mi se pare putin ilogic deoarece daca nu s-a dedus decat 50% din TVA, acum teoretic ar mai fi de plata doar inca o jumatate. Sau nu functioneaza pe logica chestiile astea? Doar vreau sa verific daca este asa sau am dreptul sa ajustez ceva. Multumesc.
Buna ziua am o intrebare legata de completarea formularului 088. La punctul 8 sunt intrebat care sunt veniturile brute realizate de asociati/administratori. Eu am avut venituri provenite din vanzarea unei proprietati in urma cu 4 ani, acelea fiind singurele, venitul fiind neimpozabil il trec ca venit, sau bifez casuta "fara venituri". Va multumesc anticipat.
Buna ziua, am achizitionat anul trecut un autoturism pe firma. Am dedus doar o jumatate din TVA, masina fiind utilizata si in scop personal.
Acum doresc sa o export pentru vanzare in alta tara UE. Cumparatorul fiind dealer auto, doreste sa i-o vand net. Ce se intampla cu diferenta de TVA? Daca eu nu am dedus decat o jumatate? In mod normal daca o vindeam local plateam doar o jumatate din TVA la stat deoarece o jumatate s-a platit deja. Acum la export cum procedez? Includ TVA platit in cost sau se face vreo compensare cu ce am platit deja? Adica practic daca o vindeam local luam inapoi diferenta marginala de TVA intre pretul de achizitie si pretul de vanzare. O sa dau un exemplu pentru claritate:

Pret achizitie: 100 lei + 20 lei tva = 120, din care 10 lei tva ii deduc.

Pret vanzare local: 50 lei + 10 lei TVA = 60 din care as mai avea de plata la stat doar 5 lei iar 5 imi raman deoarece o jumatate s-a platit la achizitie.

Pret vanzare export: 50 lei net, ce se intampla cu jumatatea din TVA care ar trebui sa imi ramana de 5 lei? Se face vreo compensare? Contabila imi spune ca nu, dar mi se pare ilogic, si vreau sa ii verific afirmatia. Practic sunt acei 5 lei pe care eu i-as pierde daca o vand la export.

Multumesc, sper ca fost destul de clar exemplul.
Buna ziua, astept de circa doua luni raspunsul analizei dosarului 088 in vederea obtinerii codului de TVA, am fost saptamana trecuta la anaf sa vad ce se intampla si mi-au zis ca e inca in analiza. Ei nu au un termen pentru analiza dosarului? Poate dura asa la nesfarsit?
Va multumesc pentru raspunsuri. Este statul prompt in returnarea de TVA? Are vreun termen limita?
Buna ziua. Am un teren pe care vreau sa fac un bloc de apartamente destinat vanzarii. Pot recupera TVA pe masura ce cladirea se construieste? Constructia va dura aproximativ 18 luni, timp in care firma nu va face incasari si nu va avea din ce recupera. Am aceasta posibilitate banuiesc, pentru ca nu pot suporta costurile integrale ale constructiei daca nu pot recupera acei 24% TVA pe care ii platesc firmei de constructii. Exista vreun termen limita pe care statul il are pentru a returna TVA? N-am fost niciodata intr-o situatia asemanatoare si as vrea sa stiu la ce sa ma astept. Va multumesc.
Buna ziua, avocatul m-a instiintat azi ca nu se mai pot face recursuri in procese civile si ca sentinta de la apel ramane definitiva si irevocabila. Este adevarat? Nu mai am dreptul la recurs? E vorba despre o revendicare in instanta pe legea 10.

Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Acciza masini peste 3000 cm3
MarianVasile a scris:

Intradevar, in anunturile initiale care au aparut in presa reglementarea avea o forma, insa la publicare am primit ceea ce avem acum in codul fiscal.#-o

Va multumesc pentru raspunsuri domnule Vasile, sper sa preia presa cumva treaba asta, ca oamenii trebuie sa stie, eu am fost ferm convins ca am de plata doar pe cm3 in plus si in loc de 500 de euro acciza m-am trezit ca am de plata 3500. Sa nu fie pusi in fata faptului implinit, daca stiam de la bun inceput nici nu mai luam masina. E incredibil ce pot face nemernicii astia, niste golani de coltul strazii practic pentru ca asa se comporta. In fine.
Răspuns la discuția Acciza masini peste 3000 cm3
Mda... deci acciza minima este practic 3000 de euro. Chiar au mintit cu treaba asta, pentru ca initial in presa spuneau ca se plateste 1 euro pe cm3 numai pe cm in plus fata de cei 3000 neacccizati.