avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Activitate sorinpanait2

Activitate sorinpanait2

Sigur vi s-a luat si CAS (cu un singur S) ?
Eu am primit ajutoare cu ocazia iesirii la pensie de invaliditate in 2011, dar mi s-a retinut doar CASS 5,5% + impozit de 16% fara CAS (cu un singur S) .
Eu stiam ca aceste ajutoare se dau pe baza si dupa eliberarea deciziei de pensie fiind un drept al persoanei iesite cu drepturi de pensie si evident a incheiat relatiile de munca cu angajatorul

Nu poti pretinde ajutoare pe prezumtia pensionari iminente ,aceste ajutoare se dau in urma deciziei de pensionare ,deci pe ce temei s-a retinut CAS ?

Un alt raspuns mai vechi:

tudorvaleriu a scris:

sorinpanait2:

1. Cei 5,5% retinuti din pensie reprezinta contributie pentru asigurari sociale pentru sanatate (CASS) si nu au legatura cu pensia si recalcularea ei.

2. CAS = contributii asigurari sociale de stat si reprezinta contributia pentru pensie.

Totusi,omu e de buna credinta , nu e vinovat de nimic e un simplu contract comercial si se judeca numai in civil asta daca nu s-a prescris.
Chiar a incercat din rasputeri sa sustina salarile,bonusurile bancherilor precum si inmultirea sucursalelor ca ciupercile dupa ploaie sa nu uitam "criza" a fost provocata de sistemul bancar nu de catre rau platnici multi dintre ei datorita practicilor si clauzelor abuzive ,comisioanelor ilegale "am un frate in Canada pt.un ipotecar plateste o dobanda de 3%" iar aici un ipotecar e 10,4 -credite luate ambele in 2008.
LUCINICA a scris:

Sunt nascut la 06.12.1970 si in cursul anului 2011 m-am pensionat pe caz de boala(gradul de 3 de invaliditate).Prin decizia de pensionare mi s-a calculat o vechime de 29 de ani si 6 luni(am lucrat numai in conditii speciale,fapt pentru care mi s-au scazut 9 ani din virsta standard de pensionare de la 60 la 51 de ani.
INTREBAREA MEA ESTE CARE SUNT PENALIZARILE DACA M-AM PENSIONAT PE CAZ DE BOALA(INVALIDITATE GR 3) intrucit stagiul complet de cotizare in sistemul de aparare si ordine publica este de 30 de ani,iar eu nu am avut la data pensionarii decit 29 de ani si 6 luni si de ce la anii lucrati in conditiile speciale nu mi-au pus si diferenta de 5 luni?
Multumesc anticipat.

Pai ti-au pus esti nascut in 1970 ai 19 ani de serviciu la care sau adaugat "conditi speciale 50%" si asa ai ajuns la 29 de ani altfel...........41 de ani minus 29 ani egal 12 ani(nu puteai sa fi angajat la varsta de 12 ani) logic !

Treaba e alta,noua celor pensionati cu 263/2010 dupa 01.01.2011 ne-au impartit punctajul mediu total la.....stagiul complet de cotizare de 30 ani (in functie de data nasteri), celor pensionati inaintea noastra le-au impartit punctajul la fix 20 ani (comform H.G.735/2010 - stagiul complet de cotizare pt.militari) de care noi nu mai beneficiem deoarece s-a abrogat odata cu aparitia noii legi.
Nu putem decat astepta o modificare a actualei legii....la anul si la multi ani.

Multumesc , s-a mai imprastiat ceata .......desi luminita (de care tot omul pomeneste) nu se întrezăreşte.:-/
Cu stima.
Buna ziua,
Decizia nr xxxxxxxx din 12 OCT 2011

Este prima decizie,intre timp am primit si altele la contestatile ulterioare astfel :

1.In prima decizie o perioada de 10 ani din 1990 pana in 2000 au fost "ratacite" calculu pensiei s-a facut cu salariu mediu aceasta perioada cu 1(punct )lunar ......le-au gasit pe la urma....

2.Legea mai prevede o majorare a cuantumului cu 10% pt.15 ani ,15% pt.20 ani, 20% pt. 25 ani serviciu militar ,iar casa de pensii in a doua decizie a considerat sa-mi puna 10% desii aveam 22 ani serviciu militar.......s-a reglementat pe la urma......

3.In a treia decizie de pensie (am cerut anterior buletinele de calcul ,casa nu mai are obligatia sa le trimita automat incepand cu a doua decizie) sant trecut toata perioada de 22 ani la 8 ore zilnic luna de luna,eu am lucrat toata aceasta perioada in ture noapte/zii 24/72 ,12/24,12/48,etc de sarbatori legale,wekeend in functie de solicitarea serviciului dar niciodata la 8 ore,(am avut munca de teren permanent)

In a doua decizie din 29.11.2011 nu mai precizeaza dreptul de contestatie ci doar dreptul de a apela instanta de judecata in termen de 30 zile,dar totusi a fost emisa urmatoarea.
A treia decizie nu mai prevede nici aceasta posibiliate ea fiind emisa in 20.02.2012.

Consider inca un abuz, legea prevede pt,tura de noapte permanenta un spor de 25%,plus alte sporuri pe care nu le regasesc nicaieri .

Va pot scana si trimite decizia pe E-mail daca acceptati aceasta modalitate.
(E-mail mi-l trimiteti pe privat evident)

Ma iertati ca v-am retinut atentia cu problemele mele personale,nu vreu sa abuzez de bunavointa dvs.
Multumesc din nou,
Cu deosebita stima

Buna ziua

Casa de pensii sectoriala cum a numarat zilele (termenul de inregistrare a pensiei) ?:

1.Zile calendaristice din data de 08.07.2011 pana in data de 08.08.2011 sant 32 zile prin urmare au depasit 30 zile maxim cat prevede legea.
2.Zile lucratoare intr-adevar se incadreaza in cele 30 zile (22 zile lucratoare in perioada anterior mentionata)

Cele 15 zile depasite (conf.H.G.nr.257/2011) din vina angajatorului?

"Solicitati-le in scris sa va comunice de ce v-au stabilit drepturi de pensie cu data de 28.09.2011 si spuneti-le ca dosarul a fost inregistrat la ei in 08.08.2011." intr-adevar e ilogic din 08.august pana in 28 septembrie sant 51 zile calendaristice sau 38 zile lucratoare " pe care le-am pierdut o sa fac o cerere in acest sens casei sectoriale.

Puteti va rog detalia mai amanuntit ce anume sa cer in scris celor doua (2) entitati angajatorului si respectiv casei sectoriale astfel incat sa pot determina din raspunsurile lor vagi care sigur nu ma ajuta prea mult si care doar imi transmit cum ca ceea ce citesc, nu este defapt ceea ce ma intereseaza sa aflu.

Eu vreau sa stiu cine incearca sa ma minta si pe cine sa iau in considerare ?

Va doresc o zi minunata si un weekend placut .

La multi ani de Martisor!

Aveti dreptate,in ultima perioada ma exprim greoi ,alambicat nici eu nu ma inteleg
cateodata,sper sa-mi revin.
Prin urmare,redau mot a mot ce scrie pe decizia de pensionare:

Decizia nr.xxxxxx din 12.10.2011 privind acordarea pensiei de invaliditate gradul III

[A] Urmare examinarii actelor din dosarul de pensie inregistrat la nr.xxxx din 08.08.2011 in baza Legii nr.263/2010 se admite cererea de pensionare a domnului xxxx,nascut la xxxx si se stabilesc urmatoarele drepturi:

[B]-o pensie de asigurari sociale de xxxx lei
- majorare prevazuta de Legea nr80/1995 de xxx lei
--------------------------------------------------------------------------
Total drepturi xxxx lei
Drepturile au fost stabilite incepand cu data : 28.09.2011

[C]Plata drepturilor se va face incepand cu data: 28.09.2011

Atentie la data de 28.09 .2011 iar luna 09.2011 era de 30 zile deci ideea e ca din momentul emiteri deciziei medicale 08.07.2011pana la data 28.09.2011 angajatorul nu mai platea pt.mine contributii de nici un fel iar eu unde ma aflam in cazul asta?????
-nu eram angajat
-nu eram pensionat
-nu eram somer
eram......copilul strazii????? dupa 25 ani de armata,5 ani fabrica civila.

Am fost la biroul financiar sa cer o adeverinta pt. o banca din care sa reiasa ca nu am nici un venit pana la eliberarea deciziei de pensie ,iar raspunsul negativ a fost motivat pe faptul ca am un venit deoarece mi se plateste pensia retroactiv din data de cand s-a eliberat decizia medicala in 08.07.2011 dar la prima pensie in octombrie 2011 nu am primit nimic retroactiv in plus ci exact ce scria in decizia de pensie.

Casa de pensii sectoriale sustine ca nu are nici o vina daca unitatea unde am lucrat nu a inregistrat cererea de pensionare in 30 zile conform 263/2010 iar casa a respectat legea si sa ma duc la unitatea la care am lucrat sa fac scandal ca ei nu au nici o vina.

De asta tot insist,si o intorc pe toate partile pt.ca nu vreau ca instanta sa considere plangerea mea ca nefondata datorita necunoasterii legislatiei .

Cu stima si consideratie.
Va multumesc pt.raspuns
Am citit cu atentie art.74 din HG nr. 257/2011.asta inseamna ca art.104,alin.3,punctul "a" nu mai are vreo relevanta in aplicarea leg.263/2010 pt.termenul de 30 zile de la data emiteri deciziei medicale din 08.07.2011 pe baza careia s-a finalizat decizia de pensie din 28.09.2012 ,prin urmare care dintre legi mi se aplica: legea in sine (263) sau HG de aplicare a legii (257) ele fiind diferite la precizarea termenului privind inregistrarea dosarului la casa de pensii sectoriale?

Mentionez ca dupa data emiteri deciziei medicale cu precizarea " inapt serviciu militar pe timp de pace cu grad de invaliditate 3" automat am fost trecut in rezerva datorita faptului ca nu mai corespund cerintelor impuse de sistemul militar activ.

In aceasi zi 08.07.2011 am predat un exemplar din decizia medicala unitatii angajatoare si mi-am facut lichidarea a doua zi .

In concluzie eu eram "in rezerva" si angajatorul meu nu mai platea contributii de nici un fel incepand din 09.07.2011 eu fiind declarat inapt pt.a mai activa intr-o structura militara .

Nu am primit diferente de pensie ,suma care era specificata in talon a fost platita si era identica cu cea din decizia de pensie.

Nu pot da in judecata persoanele care se ocupa cu dosarele de pensie ,pot doar da in judecata angajatorul .
Rog o sugestie cum anume sa formulez plangerea, unde si sub ce forma s-o transmit (pin Posta Romana,personal judecatoriei) ,cam ce costuri implica acest demers ?

Va multumesc inca o data si sper ca nu deranjez cu atat de multe intrebari,precizari,etc si va doresc sanatate multa pt.a ajuta oameni ca mine novici in aceasta nobila bransa.

Am tot asteptat un raspuns de la institutia unde am lucrat dupa o cerere depusa prin ianuarie si ma gandesc ca poate eu cer un lucru ilegal ?

Va redau mai jos ce anume doresc,cu rugamintea sa-mi spuneti daca e corect si legal :
Datorita intarzierii nejustificate mai mari de 30 de zile (mai exact 81 zile,aprox.3 luni ) a inregistrari cereri de pensie la casa sectoriala de pensii am pierdut o suma semnificativa de banii reprezentand pensiile aferente perioadei din 08.07.2011 pana in 14.10.2011 cand am intrat in posesia primei pensii si evident deciziei de pensionare datata cu 28.09.2011 adusa prin intermediul Postei Romane,desi anterior am fost asigurat (a se citi mintit) de catre sectorul personal care se ocupa de inregistrarea acestor dosare pt.pensie, ca voi primii retroactiv din data de 08.07.2011.

Leg.263/2010:
Art.103
(2) Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.
Art.104
(3) În funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă şi de la o altă dată, după cum urmează:
a) de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat , dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate

Precizari:
Decizia Medicala este eliberata din data de 08.07.2011.
Conform Deciziei de pensie de invaliditate grad.3, drepturile au fost stabilite cu data de 28.09.2011.

Doresc sa stiu precis daca se face vinovat de necunoasterea legii cei care au intocmit si inregistrat dosarul meu de pensie la casa sectoriala de pensii "in sistemul militar eu personal nu pot intervenii in desfasurarea acestei proceduri " si daca pot cere instantei (fara a avea un raspuns din partea angajatorului) sa reglementeze aceasta situatie sau.........poate ma insel eu si interpretez legea in favoarea mea .

Răspuns la discuția Nu-mi mai pot plati ratele
"Pentru ca sunt mai multi creditori, poprirea va fi de 1/2 din salariu.............",ma scuzati ca intervin si eu cu o intrebare:
Daca sunt 2 credite ,garantate cu acelasi imobil (ipoteca de rang1,respectiv rang2) la acelasi creditor (banca,sucursala chiar la aceasi functionara bancara) ce procent poate fi proprit din salariu 1/2 sau 1/3 ?
Va multumesc anticipat.