citind legea privind prot. datelor personale, eu unul nu am gasit nimc legat de folosirea simplei imagini a persoanei in cauza. dvs. ati gasit altceva? ma interesa un punct de vedere intemeiat, textul de lege il citisem inainte. ma puteti ajuta?
Doua proprietati. Pe una dintre ele, cu zeci de ani in urma, s-a construit o casa, iar unul dintre peretii acesteia s-a amplasat pe razorul dintre proprietati, la momentul acela cu acordul partilor. Actualmente, proprietatea cu casa amplasata pe razor a fost achizitionata de catre un tertz. Acesta a efectuat lucrari de izolare termica exterioara a casei, mai putin peretele de pe razor, vecinul nefiind de acord sa-i permita accesul. Intrebare: Exista o baza legala care sa-l oblige pe vecin sa-i permita accesul proprietarului celeilalte proprietati sa intre pe proprietatea primului pentru izolarea peretelui locuintei sale. In caz contrar, cine rezolva litigiul? Va multumesc!
O persoana a lucrat in urma cu cativa ani la o firma ce avea obiect de activitate confectionarea de articole destinate pt. protectia muncii. La un moment dat, administratorul societatii i-a propus verbal persoanei sa imbrace o salopeta confectionata de firma unde lucra si sa i se faca o fotografie care urma sa fie folosita pentru reclama publicitara a firmei, in speta urma sa fie aplicata pe un baner publicitar instalat in curtea firmei, la vedere. Ulterior, persoana in cauza si-a incetat relatiile de serviciu cu acea firma, a fost concediata, iar dupa doi ani, prin intermediul autoritatilor statului a cerut administratorului firmei in caza sa schimbe reclama publicitara, el nemaifiind de acord ca imaginea lui sa reprezinte firma in cauza. Intrebare: Folosirea imaginii persoanei, fara acordul acesteia, constituie o fapta de natura contraventionala sau penala, potrivit legislatiei actuale a tarii noastre sau reprezinta un litigiu de natura civila? Cui revine competenta de solutionare a acestei situatii? Respectuos, solicit un raspuns calificat, bazat pe un temei legal, la care sa se faca trimitere si nu doar opinii despre cum ne-ar place sau cum am vedea solutia corecta, din punctul nostru de vedere. Va multumesc!
Parintii mi-au facut un contract de vanzare/cumparare pt un imobil de locuit + teren aferent. Contractul a fost incheiat cu doua clauze:
- prima a fost aceea de intretinere viagera pentru ambii vanzatori,
-cea de-a doua a fost una de habitatie viagera pt o sora de-a mea, insa aceasta la momentul actual s-a casatorit si locuieste in alta parte, contractul in cauza fiind incheiat cu mult timp inaintea casatoriei acesteia.
Intrebarea pe care v-o adresez este urmatoarea:
Pot solicita eliminarea celei de-a doua clauze din contract, privitoarea la habitatia viagera a surorii mele si daca da, cum se poate face acest demers, unde trebuie sa ma adresez si totodata, daca este necesara prezenta surorii mele, tinand cont de faptul ca ambii vanzatori sunt in viata si in deplinatatea facultatilor mintale.
Inca un aspect important, consider eu, ar fi acela ca la momentul incheierii actului in cauza la notariat, sora mea avea varsta de 16 ani si nu a fost de fata la perfectarea actului si cred ca nici la momentul actual nu cunoaste de existenta acestui act.
In speranta ca ma veti ajuta sa lamuresc aceasta problema, va multumesc si astept un raspuns corect dpdv juridic.