avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Activitate raraavis

Activitate raraavis

Buna ziua! Suntem două surori. Tatăl 91 de ani, mama 88. Tatăl, acum bolnav, cu vorbirea afectată, dorește, (probabil la insistentele surorii mele), să-i dea drept de proprietate doar ei pe apartamentul în care locuiește cu mama. E posibil să o facă? Eu actualmente îi îngrijesc pe amândoi, ea fiind plecată din țară de 12 ani. Nu doresc să întru doar eu în posesia locuinței lor, dar nici nu mi se pare corect ca ea să o facă, dat fiind faptul că, pe parcursul anilor, tata i-a dat sume mari de bani pe care nu i-a mai recuperat. Mă Interesează dacă se poate face vreun act valabil in acest sens, atâta timp cât mama încă e în viață și ea e de părere ca succesiunea să se desfășoare după ce nu va mai fi nici unul. Mulțumesc! PS. Dacăse poate, o soluție la problemă.
Răspuns la discuția Recalculare pensie grupa I
Mulțumesc frumos pentru răspuns! Îi voi da o veste bună tatălui. Toate bune!
Răspuns la discuția Recalculare pensie grupa I
A lucrat la mină în subteran 32 de ani până în 1980, iar după aceea a mai lucrat (tot în subteran) încă 14 ani. Am pus întrebarea aici pt. că am înțeles că recalculările se fac pentru cei ieșiți la pensie începând cu anul 1990.
Tatăl meu a ieșit la pensie în noiembrie 1980 cu vechime integrală în grupa I.
A mai lucrat apoi până în 1994 toți în grupa I. Beneficiază de recalculare sau la vârsta de 88 de ani e prea bătrân ca să mai conteze? Multumesc!
Este vorba despre nepotul meu minor, în vârstă de 17 ani care locuiește în Italia împreună cu mama sa (sora mea) și în intretinerea căreia se află prin hotărâre judecătorească în urma divorțului de tatăl lui, care s-a pronunțat în anul 2002. Tatăl a decedat recent , la vârsta de 52 de ani.. Menționez că nu a plătit nicio pensie de întreținere fiului său cât timp a fost în viață, chiar dacă a existat o hotărâre judecătorească în acest sens. Nu cunoaștem dacă a lucrat cu carte de muncă in tot acest răstimp. Vă rog să-mi spuneți dacă minorul are dreptul la o pensie de urmaș, fiind elev în Italia și de ce acte ar fi nevoie. Mulțumesc frumos!

Draga doamna,
Niciodata nu am spus ca este vorba despre fiul meu.Daca priviti cu atentie , eu doar descriu o situatie . Reala, va asigur! Da , sunt de acord ca educatia pe care a primit-o nu a fost cea mai buna din lume...Dar asta nu inseamna sa il omori pe tata! Retineti ca o instanta i l-a incredintat tatalui si aceeasi instanta i l-a reincredintat mamei - care fusese dovedita imorala -dupa 5 ani . Intamplator, cunosc situatia f bine, atata tot!
Macar dac-ar fi facultate ...dar este o scoala postliceala cu sediul intr-un aprtament care primeste absolventi de liceu (pe care cel cu pricina l-a facut la SAM timp de 5 ani -adica n-a luat nici examenul de capacitate ) si care pot avea media 2 pe linie. Ce conteaza??? Important este ca ei sa faca bani si sa dea societatii "produse " bine pregatite ca asistenti medicali. Ce ziceti?V-ati da pe mana unui astfel de asistent? Dar de unde ati sti ca este produsul unei asemenea scoli? Nu aveti de unde , ca doar nu scrie pe fruntea lui ce scoala a absolvit. Astfel ca - cu concursul memijlocit al statului care asustine crearea de astfel de scoli - se produc pe banda rulanta oameni necalificati care vor lucra in domenii vitale cum este cel al sanatatii.Si atunci ne mai miram ca o asistenta nu a fost in stare sa preintampine dezastrul de la acea maternitate??? Ce e de facut ca in tara asta sa functioneze un sistem judiciar normal , bazat pe principii cu adevarat de drept care sa corecteze asftfel de aberatii...?
Multumesc pentru raspuns! :) Inteleg ca legea in aceasta privinta e la fel de stramba ca multe altele in Romania.:( Cel intretinut poate obtine cate venituri ilicite vrea si sa beneficieze in continuare de pensie de intretinere. Si mai poate sa obtina inca o medie de 2 la examenul de absolvire al scolii ce o urmeaza si sa se inscrie la alta scoala inca 3 ani pana la implineirea varstei de 26 de ani. Inteleg principiul conform caruia copilul este in centrul atentiei legiuitorului dar parintele chiar nu conteaza deloc? Mai imbatraneste si el , mai vine o criza mondiala peste noi ...Si am inteles ca in lege se stipuleaza ceva in legatura cu nevoile celui intretinut si cu posibilitatile celui care intretine. Daca privesti strict formal, veniturile nu s-au diminuat . Concret insa...O zi buna, cu respect.
[ link extern ]
Buna , din nou , :)
Poate ma lamureste cineva cum pot demonstra in instanta ca barbatul din videoclip care are varsta de 20 de ani (cel imbracat in rosu) nu se gaseste in "nevoie" conform legii .In speta: el a fost incredintat tatalui acum 10 ani.Mama sa a fost obligata la plata plata pensiei alimentare in favoarea sa , pensie pe care aceasta n-a catadicsit s-o plateasca timp de 5 ani ( e adevarat ca nici tatal nu s-a sesizat in tot acest timp , considerand ca "nu se face " sa apeleze la instanta pt acest lucru).Dupa 5 ani copilul (pe atunci minor) a plecat la mama sa ( nu discut motivele reale -faptul ca era verificat la invatatura zi de zi ar fi unul).In momentul acela primul lucru pe care mama l-a facut a fost sa-l actioneze in instanta pe tata cerand incredintarea catre ea a minorului si -cum altfel?!- obligarea acestuia la plata pensiei alimentare, fapt care s-a concretizat ,tatal fiind obligat prin hotarare definitiva la plata unei pensii de intrertinere in procent de 25 % din cuantumul pensiei sale de limita de varsta si vechime integrala.In bani, acesta este actualmente in suma de 500 ron.
In acest an, tanarul a terminat liceul si -ati ghicit !- nu a trecut examenul de bacalaureat.In paranteza fie spus, tatal a cheltuit zeci de milioane de lei vechi ca sa treaca , rand pe rand, clasele V-VIII. In timpul liceului tanarul -mai ales pe perioada de iarna - a lucrat (fara acte in regula) la un club ca ajutor de barman.Chiar s-a laudat tatalui ca el "face" intr-o seara cat ii da el pensie alimentara pe o luna. Acum este inscris la o scoala postliceala (solutia ideala de a mai stoarce bani in continuare de la tatal sau) .De ce spun asta?Pentru ca famila mamei lui ,care s-a recasatorit intre timp , detine o pensiune si 3 apartamente (asa cum singura declara in actiunea prin care cerea pensia alimentara tatalui), deci nu sunt niste oameni saraci. Dupa cum vedeti in videoclip el se simte foarte in largul lui la locul acela de munca si nu pare - si nici pe departe nu este- o persoana care are nevoie de banii tatalui sau.Intrebarea mea este: sunt aceste date relevante legal daca tatal cere micsorarea pensiei de intretinere? Va multumesc pentru rabdare si atentie, anticipat! :)
Da, asa mi se pare si mie normal sa decurga lucrurile....DAR: cum se procedeaza CONCRET in asa fel ca pensia sa nu mai fie retinuta automat (pt ca asa se retine acum din pensia mea de limita de varsta) .In consecinta , nu am nici un control asupra retinerii si cred ca trebuie facut ceva in acest sens.Casa de pensii a spus ca am nevoie de o alta hotarare judecatoresca.