avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Activitate Ionela Stefanescu

Activitate Ionela Stefanescu

Stoica Ioana a scris:

Liberatile excesive( donatiile si legatele ) pot desfiintate de catre instanta de judecata, prin actiune in reductiune.

Actiunea in reductiune poate fi promovata de catre sora dumneavoastra.

Actiunea in vederea reductiunii liberalitatii excesive, care lezeaza rezerva succesorala a surorii dumneavoastra , poate fi promovata in termen de trei ani de la data decesului tatalui dumneavoastra sau in termen de trei ani de zile de la data cand a luat la cunostinta de perfectarea contractului , respectand data deschiderii succesiunii prin moarte.

SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1095
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.
(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
(3) Excepţia de reducţiune este imprescriptibilă extinctiv.

SECŢIUNEA a 2-a
Reducţiunea liberalităţilor excesive
Art. 1094
Căile de realizare a reducţiunii
(1) Reducţiunea liberalităţilor excesive se poate realiza prin buna învoială a celor interesaţi.
(2) În lipsa unei asemenea învoieli, reducţiunea poate fi invocată în faţa instanţei de judecată pe cale de excepţie sau pe cale de acţiune, după caz.
(3) În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia.

Succes.

Multumesc .

Dar I-mi este ceva neclar,dupa cat timp dupa moartea parintilor sora mea nu mai poate ataca acest act de donatie?din ce moment sunt in drepturi depline pe acel bun?(va rog sa scrieti pe intelesul meu)

Va multumesc
Multumesc cyan insa va intreb: sora mea poate ataca acel act de donatie?
Multumesc.
Dar mai exact ce "sa indice continutul astfel incat sa fiti singur proprietar. "Sotul meu Nu vrea sa beneficieze de acest bun.
Buna ziua
As dori sa ma sfatuiti ce e mai bine sa fac.Parintii mei vor sa-mi faca acte pe casa doar mie nu si sotului.Mentionez ca am si o sora care a fost ajutata de parintii mei in ridicarea unei case .Ce act trebuie sa-mi faca ca sa nu fie atacabil.

Multumesc.
VA MULTUMESC FOARTE MULT ..INSA CRED CA SUNT FOARTE MULTI IN SITUATIA MAMAEI MELE SI SINCER NU E DREPT.
Multumesc pt raspuns ,ati inteles ce am vrut sa va spun insa ..... ...problema e ca:nu e obligatia celor de la casa de pensie sa calculeze ?ca sa poata beneficia pensionarul de drepturile sale de la data cand ii era dreptul ?
va multumesc
Gabriela Pintea a scris:

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 318, din 9 mai 2011 a fost publicat Ordinul ministrului muncii, familiei si protectiei sociale, al ministrului apararii nationale, al ministrului administratiei si internelor si al directorului Serviciului Roman de Informatii nr. 1.453/M.34/18.769/10.161/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, functionarea si structura Comisiei centrale de contestatii din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice, precum si pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, functionarea si structura comisiilor de contestatii din cadrul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii.

buna ziua
as avea si eu nevoie sa ma lamuriti sau eventual sa ma ajutati daca puteti .Mama mea a iesit la pensie anticipat de acum 3 ani insa sa constata ca mama mea trebuia sa iasa inca de acum 1 an jumate la pensie de drept plus ca nu i sa calculat grupa a doua am facut doua cereri una ca sa poate iesi de drept la pensie si a doua ca sa ii calculeze grupa care nu i-a fost trecuta deloc in decizie .Am primit un prim raspuns la prima decizie si anume ca de la 1 ianuarie 2011 a iesit la pensie de drept .Inrebarea mea este :daca ea a iesit la pensie de acum un an jumatate nu ar trebui sa-i dea retroactiv din urma banii.?aceasi inrebare o pun si pt grupa a doua ?(aici cel putin nu i s-a calculat deloc ).Va multumesc
Acum am o alta problema ...#-o a inceput copilul gradinita si ne-am mutat la bloc ....vecinul meu de desupt spune ca are o pata mare pe tavan in baie dar sa uscat :">si mi-a facut sesizare la asociati ...au venit ce-i de la asociatie si nu au gasit nimic .Mentionez ca vecinul nu este un OM cu care se poate discuta astfel am aflat ca vrea sa ma dea in judecata .CE E DE FACUT ?UNDE AM GRESIT? CE MASURI SA IAU ?
Buna ziua
Sunt proprietarul unui apartament in care eu nu locuiesc doar trec cand si cand .Problema mea e ca domnii de la asociatie mi-au spus ca am o reclamatie de la locatari ca eu vin in apartament si consum apa .Adevarat trag apa la veceu clatesc chiuveta,cada dar nu locuiesc in el (am apometru) .intrebarea mea este :spune undeva ca eu nu am voie sa intru in locuita mea ?de cate ori am voie sa intru in el ?este o limita ?

va multumesc