Joha a scris:
Notarul roman are dreptate. Procura pentru reprezentare la succesiune, deci intr o procedura notariala, trebuie sa fie autentica si trebuie înscrisă intr un registru informatizat ținut la nivel național de evidentă si revocare al procurilor. La acest registru au acces doar notarii romani si consulii romani. Notarul roman nu poate sa verifice existența procurii si nici daca este revocata deoarece ea nu este înscrisă in acel registru.
Dvs sunteți in Germania? Acolo exista asemenea profesioniști notari si Avocați in același timp , in restul țărilor UE nu exista așa ceva. Procura ce v a întocmit o este pe legalizare de semnătura ceea ce nu înseamnă ca este autentica așa cum cere legea romana.
Aici nu este vorba de drept comunitar. Pentru ca nu este vorba de conținutul tratatelor UE sau Reglemetarile UE in materie.
Nu cred ca o procura
autentificata (asa spune userul), emisa de un notar din
Italia (tot userul o spune, nici vorba de Germania) nu poate fi utilizata in Romania (bineinteles, sub forma traducerii legalizate).
Doar procurile autentificate in Romania (eventual, cele autentificate de autoritatile consulare din strainatate) trebuie inregistrate in registrele informatizate. A anula dreptul unui cetatean roman de a se folosi de o procura autentificata de un notar strain (notar care nu are nicio obligatie legata de registrele romanesti) mi se pare a fi o absurditate.
Daca procura despre care vorbeste userul imbraca forma autentica, refuzul notarului roman constituie un abuz.
Parerea mea.