avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Activitate allexx332

Activitate allexx332

Multumesc pentru sfat dle. Ionescu ! Presupun ca acel document va trebui redactat si semnat in fata unui notar pentru a avea cat de cat valoare in instanta , nu ? Dar daca se incheie un acord la mediator ? Intreb pentru ca mediatorul il va contacta si ii va trimite o invitatie la mediere.Iar persoana in cauza se teme de astfel de situatii (invitatii , citatii etc.) si ma gandesc ca invitatia la mediere ar "stimula-o" sa isi achite macar partial datoria . Ca sa chem persoana la notar nu cred ca ar veni de bunavoie ... avand in vedere ca nu imi mai raspunde la telefon. Pe cand de invitatia la mediere s-ar putea sa se "sperie" si sa vina la mediere sau macar sa imi raspunda la telefon.

Astfel , presupunand ca se prezinta la mediator si semneaza acordul , daca nu il respecta , il pot folosi in instanta ?

Cred ca ar trebui sa consult si un mediator pentru ca stau si ma gandesc...neavand vreun contract/document incheiat cu persoana in cauza , mediatorul are vreun temei legal sa cheme persoana respectiva la mediere ? Adica , practic , eu nu am la dispozitie decat acel e-mail pe care il pot prezenta mediatorului ca dovada a faptului ca datoria acelui om fata de mine exista....si e posibil sa nu ia vreo masura , nu ? nici macar invitatia......plus ca respectivul si-a vandut locuinta din orasul unde domicilia si s-a mutat la copii la Bucuresti , iar actul de identitate nu si l-a modificat cu noua adresa de domiciliu (stiu sigur asta) .... iar mediatorul unde ii trimite invitatia ? ..... stiu ca e incurcata situatia si nu prea am sanse , legal vorbind , dar poate cine stie.....
Buna ziua !

Am o situatie in care nu stiu cum sa procedez .

Am fost agent de asigurari o perioada de 2 ani insa am lucrat si eu si un amic pe acelasi contract de mandat (detinut pe numele meu ) , intelegandu-ne , verbal , ca atat comisioanele cat si impozitul pe venit sa le impartim 50%-50% . Comisioanele le-am impartit , conform intelegerii , insa a venit si vremea platii impozitului la ANAF .
Facand o paranteza ,dupa cum se stie , in cazul contractelor de mandat in asigurari , impozitul de 16% se retine la sursa in cuantum de 10% iar diferenta de 6% se plateste in baza declaratiei depusa la organul fiscal impreuna cu adeverinta de venit eliberata de platitorul de venit pentru anul respectiv.
Astfel cei 10% au fost retinuti la sursa iar pentru diferenta de 6% am depus declaratiile , rezultand o suma de plata la ANAF in cuantum de cca. 3000 lei pentru cei doi ani .
Bineinteles ca suma nu am achitat-o si ANAF-ul a procedat la executarea silita , punand poprire pe conturile mele precum si pe salariul pe care il incasez lunar .
I-am adus la cunostinta , prin e-mail (atasand toate notificarile de la ANAF din care reiese valoarea si natura debitului , sa nu creada ca e vorba de alte datorii de-ale mele), amicului cu care am lucrat faptul ca trebuie sa platim aceasta suma care , conform intelegerii , ar reveni 1500 lei mie si 1500 lei partea lui , bani pe care i-am rugat sa ii vireze in contul meu bancar (avand poprire automat ajung in contul ANAF-ului ) . Amicul meu mi-a raspuns printr-un e-mail in care isi recunoaste datoria si isi ia angajamentul sa depuna lunar bani in cont intrucat nu dispune de toata suma (1500 lei) . Problema e ca de atunci (august 2012) cand a recunoscut datoria si pana acum (decembrie 2012) nu a depus nici o suma in cont . I-am mai trimis in aceasta perioada cca. 4 mailuri cu rugaminti si la ultimul e-mail mi-a raspuns ca pana la data de 1 decembrie imi depune in cont jumatate din suma (750 lei) insa acest lucru nu s-a intamplat . Acum ,fireste , nu mai raspunde nici la telefon nici la e-mail .

Ce pot face in aceasta situatie ? Am la indemana vreun mijloc legal de a recupera acei banuti avand in vedere faptul ca si-a recunoscut datoria ? Poate fi considerat e-mail-ul prin care si-a recunoscut datoria ca proba in instanta ? Renteaza sa apelez la instanta pentru aceasta situatie avand in vedere cuantumul datoriei care nu este unul extrem de mare ? Se poate trimite vreo notificare in acest sens ?

Este medierea o solutie in aceasta situatie (avand in vedere ca nu si-a respectat propriile termene de plata) ? Intreb pentru ca in urma medierii(daca partile se prezinta bineinteles) se incheie un proces-verbal in care e stipulata si valoarea datoriei pe care , implicit , amicul meu o va recunoaste si daca nu va respecta termenele de la mediere , ma gandesc ca poate fi proba in instanta procesul-verbal unde e stipulata suma , recunoscuta de catre el .

Va multumesc anticipat !
Buna ziua !

Solicit un sfat in comertul din Comunitatea Europeana .

Am primit o comanda din partea unui client din Germania . Tin sa precizez faptul ca ma aflu la primul act de comert cu acesta .

Ce modalitate de plata sa aleg , avand in vedere faptul ca acesta doreste sa imi plateasca marfa in termen de 10 zile de la livrare ? ...alta in afara de acreditiv.....

Se poate utiliza fila CEC ? Sa imi emita fila CEC la livrare pe care eu sa o introduc la plata la data scadenta ? Se utilizeaza aceasta modalitate de plata ? Am incercat varianta acreditivului cu alti parteneri insa nu prea e agreata.....pana acum am incasat ori cu cash la livrare ori prin OP insa fata de acest client , fiind la prima colaborare am oarecare temeri si vreau sa am un minimum de garantie (desi probleme pot fi si la cecuri).....dar nu stiu ce metode de plata sunt practicate in UE .

Astept o parere din partea dvs.

Multumesc anticipat !
eugen82 a scris:

din ce ati scris mai sus am dedus faptul ca firma nu va mai intereseaza, asa este?
va intreb pt. ca daca nu este asa atunci ati avea posibilitatea contestatiei in anulare a hotaririi
daca vreti pur si simplu sa scapati de firma, fondurile dvs. personale nu privesc nici lichidatorul, nici ANAF-ul nici pe altii, vor recupera cit vor putea daca vor putea din ce mai are SRLul si atit, prietenul v-a spus corect.


Da , vreau sa scap de ea cu aceasta ocazie......in cazul in care contest hotararea , firma ramane cu datoria si nu stiu cand as putea sa o acopar intrucat am posibilitatea sa desfasor activitati care nu genereaza un venit prea insemnat pentru firma si probabil as reusi sa platesc forfetarul in cca. 1 an.......timp in care ANAF-ul sigur nu m-ar lasa in pace.....deci cea mai buna varianta ar fi sa scap de ea acum.......
adrian stoica a scris:

Situatia este foarte clara !!
-societatea a fost dizolvata la cererea ORC pentru nedepunerea bilanturilor in conformitate cu art 237 din lege 31/1990
- ANAF a solicitat ORC numirea unui lichidator in conformitate cu art 237 din lege 31/1990
- onorariul lichidatorului este in acest caz in suma fixa de 1000 lei stabilit prin lege
- radierea soc in conformitate cu prevederile legii 31/1990 presupune achitarea tuturor datoriilor societatii in caz contrar lichidatorul este obligat sa ceara deschiderea procedurii insolventei ( faliment legea 85/2006)



Bun....societatea , neavand fonduri pentru achitarea datoriilor (exista doar cap. social depus in banca ) , dovada ultimul bilant care evidentiaza faptul ca are datorii de 700 lei si o singura incasare de 270 lei , rezultand o pierdere de 430 lei , e clar ca ar trebui ca lichidatorul sa initieze procedura insolventei , nu ? Atunci de ce mi-a dat termen pana in februarie sa ma prezint si sa aleg eu varianta (legea 31 sau legea 85) , atata timp cat e evident faptul ca nu are de unde sa acopere datoriile ? Ba , mai mult , m-a trimis sa achit din fonduri personale datoria , spunandu-mi ca oricum daca nu o achit asa de bunavoie , voi raspunde solidar , cu fondurile proprii , fata de societate , dupa ultimul cod fiscal . E posibil ? Pana acum am inteles ca nu. I-am raspuns si eu (putin ironic) ca , din cate stiu , administram o Societate cu Raspundere Limitata , unde raspunderea dpdv financiar este in limita cap. social . Intelegeam sa raspund cu patrimoniul personal in cazul amenzilor sau in cazul in care am gestionat eronat averea societatii(de ex. daca firma producea incasari iar eu in loc sa platesc datoriile plecam in vacante pe banii acesteia) . Dar atata vreme cat eu personal nu mi-am recuperat ch. de infiintare (clar ca nu poate fi vorba de o avere a firmei ci doar de datorii ce nu au fost provocate intentionat de mine) de ce sa raspund cu patrimoniul personal ? Inainte sa ma prezint la lichidator am consultat si un amic care e sef de serviciu la ANAF
(care s-a ocupat si de putinele doc. contabile ale firmei mele) si mi-a zis din start ca nu ma costa absolut nimic procedura asta , onorariul fiind suportat de fondul de lichidare . In schimb ,ce nu stiu si nici nu am intrebat , daca pana la urma onorariul e decontat de fondul de lichidare , cu datoria firmei catre ANAF ce se intampla ? Tot ce vreau e sa aflu cat mai multe pareri/sfaturi despre cum sa procedez in aceasta situatie .......
AAAA.... inca ceva....ce am omis sa prezint......

Tot acest lichidator , inainte sa plec , mi-a transmis (cu un usor ton de amenintare) faptul ca daca nu ma prezint la dumneaei pana la sfarsitul lunii februarie 2012 sa aleg procedura de lichidare , imi va inainta plangere penala dupa expirarea acestui termen . Insa nicaieri nu am citit de acest termen .Chiar trebuie sa aleg eu cum sa imi lichideze firma ? Eu consider ca mi-am indeplinit toate obligatiile........mi-a cerut sa ma prezint cu toate documentele firmei si cu stampila......m-am prezentat si i le-am predat.......ce sa fac mai departe ? Pe parcursul lichidarii nu lichidatorul ia locul administratorului ? Ea tot ce are de facut e sa evalueze activele si pasivele societatii......la active tot ce a avut si are societatea e capitalul social si o factura incasata de 140 lei iar la pasive imprumuturile administratorului catre firma pentru constituirea acesteia (ch. de infiintare) si acel forfetar. Dupa asta constata ca din activul societatii nu poate acoperi pasivul si presupun ca trebuie sa aduca la cunostinta acest lucru ANAF-ului si ORC-ului , dupa care nu stiu ce se mai intampla.....

Pana la urma , trebuie sa ma mai prezint la ea ? A mai fost cineva in aceasta situatie ? Am inteles ca a vrut sa ma sperie cu cheltuielile , insa acum care sunt urmatorii pasi pe care as fi eu obligat sa ii fac ? Trebuie sa ma mai prezint pe undeva sau doar sa astept ?
Nu am primit pe adresa sediului social (caci puncte de lucru nu am avut deschise) decat o adresa din partea ANAF prin care mie , in calitate de administrator , mi se aducea la cunostinta faptul ca a fost blocat contul bancar al societatii , deschis la banca X , intrucat nu a fost achitat impozitul forfetar. Insa citatii la vreun proces nu am primit de aceasta data . Am mai fost intr-o asemenea situatie cand procedura mi-a fost intentata de ORC datorita nedepunerii balantei pt. anul 2008 si atunci intr-adevar am primit citatie dar am fost repede la contabil , mi-a intocmit balanta , am depus-o la finante si la ORC dupa care am depus la dosarul de la Judecatorie dovada ca mi-am indeplinit obligatia si am primit in 30 zile rezolultia prin care solicitarea ORC a ramas fara obiect si astfel nu s-a continuat procedura .

Insa acum nu am primit nici o citatie......probabil ca s-a pierdut undeva pe drum pentru ca interesul lor e sa indeplineasca toti pasii legali , nu sa se si asigure ca tu , paratul , ai fost informat cu adevarat despre actiunile respective.....iar postasului putin ii pasa daca ajunge hartia in posta ta ...... la mine , de cele mai multe ori , corespondenta o aduce ori sotul (de multe ori chefliu) ori vreun copil de-al postaritei.......deci e probabil ca judecatoria sa ma fi citat insa citatia nu a mai ajuns la mine......si fiind fara confirmare de primire nu poti trage la raspundere nici Judecatoria nici postasul ........
Buna seara !

Ma lovesc de o situatie in care nu stiu ce sa fac .
In 2006 am deschis o societate comerciala care nu a avut activitate decat in anul respectiv ( o factura emisa si incasata ) .
Din 2009 nu am mai depus nici bilant nici balanta pentru ea (ultima balanta a fost depusa pentru anul 2008) si nici nu am achitat impozitul forfetar (nici nu am supsendat activitatea acesteia ) .

Acum doua saptamani am primit prin posta , din partea registrului comertului , o rezolutie a tribunalului , prin care mi se comunica faptul ca , in urma inaintarii cererii formulata de ANAF , hotaraste numirea si inregistrarea in reg. com. a unui lichidator si stabilirea onorariului . Impreuna cu aceasta rezolutie am primit si o notificare a lichidatorului care a fost numit pentru societatea mea prin care imi solicita ca in termen de 10 zile sa ma prezint la sediul acestuia cu toate documentele de infiintare a SC , documentele financiar-contabile pe ultimii 3 ani si stampila .
Astazi m-am prezentat la lichidatorul in cauza care mi-a adus la cunostinta faptul ca procedura lichidarii a fost solicitata de ANAF (unde datorez suma de cca. 2500 lei reprezentand imp. forfetar neachitat) si aprobata de Tribunal care a numit lichidatorul si a stabilit onorariul acestuia de 1000 lei. Am purces la predarea documentelor solicitate de acesta , a intocmit procesul-verbal pe care l-am semnat atat eu ca administrator cat si dumneaei ca lichidator si primitor dupa care mi-a transmis ca pana la sfarsitul lunii februarie 2012 trebuie sa ma prezint la dumneaei si sa aleg cum se va face lichidarea , anume pe legea 85 sau pe legea 31 (nu stiu daca ma exprim corect dar aceste legi mi-au fost aduse la cunostinta) , dar ca oricum societatea nu poate fi inchisa pana nu achit datoria catre finante si onorariul stabilit. I-am explicat ca societatea(asa cum reies si din doc. financiar-contabile) , din lipsa de activitate si implicit de venituri , nu are fonduri sa achite nici datoria catre finante si nici onorariul (eu nu mi-am recuperat nici cheltuielile de infiintare ; ultima balanta a fost inchisa pe pierdere cu 436 lei) , transmitandu-i totodata ca nu stiu ce se va intampla cu datoria catre ANAF insa de onorariu ,inclusiv in rezolutia transmisa de reg. com. , este stipulat faptul ca " acesta urmand a fi achitat din averea SC...... , iar in lipsa acesteia , din fondul de lichidare constituit in temeiul legii 85/2006" , fond la care am "cotizat" atat la infiintarea societatii cat si pe parcurs (apare stipulata aceasta taxa aproape pe toate facturile de la ORC ) . Cand a auzit de aceasta replica , a erupt ca un vulcan , spunand ca "toti" venim cu aceasta replica transmisa de cei de la ORC dar ca dumneaei nu face munca benevola intrucat fondul de lichidare abia achita in 2011 onorariile aferente firmelor lichidate in 2008 si ca , desi sunt administrator la un SRL , poate face ca eu sa raspund solidar cu firma , cu patrimoniul meu personal , in cazul in care nu achit datoria de 2500 lei si onorariul dumneaei .
Repet faptul ca procedura lichidarii mi-a fost initiata de ANAF , iar lichidatorul a fost numit de tribunal (deci nu m-am prezentat eu la lichidator solicitand de bunavoie lichidarea SC ).

Am plecat de acolo ingandurat si nu stiu cum sa procedez .
Sunt intr-adevar obligat sa achit , din banii mei , datoriile societatii pentru a se putea lichide ?
Pot raspunde cu patrimoniul meu personal pentru datoriile societatii , chiar daca e SRL (nu SA) in care se raspunde in limita capitalului social ?
Ce varianta sa aleg pentru a rezolva problema pentru ca sincer nu am de unde sa platesc nici din patrimoniul personal datoria firmei si nici onorariul . Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz ?
Astept un raspuns .

Multumesc anticipat.