adrian stoica a scris:
Situatia este foarte clara !!
-societatea a fost dizolvata la cererea ORC pentru nedepunerea bilanturilor in conformitate cu art 237 din lege 31/1990
- ANAF a solicitat ORC numirea unui lichidator in conformitate cu art 237 din lege 31/1990
- onorariul lichidatorului este in acest caz in suma fixa de 1000 lei stabilit prin lege
- radierea soc in conformitate cu prevederile legii 31/1990 presupune achitarea tuturor datoriilor societatii in caz contrar lichidatorul este obligat sa ceara deschiderea procedurii insolventei ( faliment legea 85/2006)
Bun....societatea , neavand fonduri pentru achitarea datoriilor (exista doar cap. social depus in banca ) , dovada ultimul bilant care evidentiaza faptul ca are datorii de 700 lei si o singura incasare de 270 lei , rezultand o pierdere de 430 lei , e clar ca ar trebui ca lichidatorul sa initieze procedura insolventei , nu ? Atunci de ce mi-a dat termen pana in februarie sa ma prezint si sa aleg eu varianta (legea 31 sau legea 85) , atata timp cat e evident faptul ca nu are de unde sa acopere datoriile ? Ba , mai mult , m-a trimis sa achit din fonduri personale datoria , spunandu-mi ca oricum daca nu o achit asa de bunavoie , voi raspunde solidar , cu fondurile proprii , fata de societate , dupa ultimul cod fiscal . E posibil ? Pana acum am inteles ca nu. I-am raspuns si eu (putin ironic) ca , din cate stiu , administram o Societate cu Raspundere Limitata , unde raspunderea dpdv financiar este in limita cap. social . Intelegeam sa raspund cu patrimoniul personal in cazul amenzilor sau in cazul in care am gestionat eronat averea societatii(de ex. daca firma producea incasari iar eu in loc sa platesc datoriile plecam in vacante pe banii acesteia) . Dar atata vreme cat eu personal nu mi-am recuperat ch. de infiintare (clar ca nu poate fi vorba de o avere a firmei ci doar de datorii ce nu au fost provocate intentionat de mine) de ce sa raspund cu patrimoniul personal ? Inainte sa ma prezint la lichidator am consultat si un amic care e sef de serviciu la ANAF
(care s-a ocupat si de putinele doc. contabile ale firmei mele) si mi-a zis din start ca nu ma costa absolut nimic procedura asta , onorariul fiind suportat de fondul de lichidare . In schimb ,ce nu stiu si nici nu am intrebat , daca pana la urma onorariul e decontat de fondul de lichidare , cu datoria firmei catre ANAF ce se intampla ? Tot ce vreau e sa aflu cat mai multe pareri/sfaturi despre cum sa procedez in aceasta situatie .......