Buna ziua. Daca se poate, as dori sa-mi dati cateva informatii referitoare la pensie. Este vorba despre tatal meu. Nu stiu cum sa gasec aceste informatii altfel decat aici.
-Data nasterii: 27 octombrie 1954
-Vechime in munca: 1 august 1974 - pana in prezent, din care 8 luni a fost somer (cu indemnizatie de somaj) si 5 luni consecutive fara munca - se implinesc anul acesta in august 38 de ani de munca!
-Spor de grupa (perioada suplimentara de vechime) - 57 de luni (4 ani si 9 luni).
Intrebarea este cat de repede poate iesi la pensie anticipat, cu sau fara penalizare (in cazul in care se poate face cu penalizare, cat ar insemna). Multumesc frumos
Multumesc mult pt raspuns. Dar ca sa fiu 100% sigura, conteaza daca cele 12 luni de cotizatie sunt consecutive sau nu? Pt ca in ultimii doi ani a avut mai mult de 12 luni lucrate, dar la firme diferite si cu pauze. Multumesc din nou
Buna ziua. Rog persoanele care sunt in tema sa imi raspunda cat de repede posibil (si pt asta va multumesc). X-ulescu are in spate o vechime in munca de peste 35 de ani. La un moment dat si-a dat demisia, a stat acasa aproximativ 7 luni, in ultimele 2 luni platind contributiile pt pensie (nu stiu exact ce mai include aceasta taxa). Imediat dupa a fost angajat la firma Y, unde, dupa 7 luni i s-a impus sa semneze o micsorare de salariu de x% pe care a refuzat-o. I s-a spus ca va fi dat afara, dar neavand motiv, intr-un final l-au informat ca ii vor desfiinta postul si asa se va rezolva problema. Intrebarea mea este daca dupa aceste luni poate beneficia de indemnizatie de somaj, avand in vedere desfiintarea postului, dar si faptul ca in ultimul an nu are consecutiv lucrate decat 7 luni + 2 luni platite de el (pt pensie, nu stiu daca conteaza la somaj), dar si vechimea de peste 35 de ani din urma (lucrati continuu). Precizez ca i s-a spus de la job ca nu va benificia de somaj, asa ca trebuie sa se supuna reducerii salariale (destul de mari) sau demiterea. Multumesc mult, astept raspuns.
Buna ziua. Ma macina o speta careia nu am reusit sa-i dau de cap, ce-i drept nici nu am avut prea mult timp sa ma informez mai in amanunt. In cazul in care sotul si sotia isi cumpara o locuinta impreuna (deci ambii sunt proprietari), iar peste o anumita perioada de timp, unul dintre soti decedeaza, el avand si un copil dintr-o alta casatorie. In cazul in care copilul si sotul actual sunt singurii mostenitori, care va fi cota pe care o va mosteni sotul/sotia supravietuitoare? 50% + 25%? sau doar 25%? M-ar interesa si in situatia in care cei doi cumpara locuinta impreuna inainte de casatorie, iar pe parcurs se casatoresc. Multumesc frumos pt timpul acodrat :)