Buna ziua. Rog persoanele care sunt in tema sa imi raspunda cat de repede posibil (si pt asta va multumesc). X-ulescu are in spate o vechime in munca de peste 35 de ani. La un moment dat si-a dat demisia, a stat acasa aproximativ 7 luni, in ultimele 2 luni platind contributiile pt pensie (nu stiu exact ce mai include aceasta taxa). Imediat dupa a fost angajat la firma Y, unde, dupa 7 luni i s-a impus sa semneze o micsorare de salariu de x% pe care a refuzat-o. I s-a spus ca va fi dat afara, dar neavand motiv, intr-un final l-au informat ca ii vor desfiinta postul si asa se va rezolva problema. Intrebarea mea este daca dupa aceste luni poate beneficia de indemnizatie de somaj, avand in vedere desfiintarea postului, dar si faptul ca in ultimul an nu are consecutiv lucrate decat 7 luni + 2 luni platite de el (pt pensie, nu stiu daca conteaza la somaj), dar si vechimea de peste 35 de ani din urma (lucrati continuu). Precizez ca i s-a spus de la job ca nu va benificia de somaj, asa ca trebuie sa se supuna reducerii salariale (destul de mari) sau demiterea. Multumesc mult, astept raspuns.
Pentru a beneficia de somaj trebuie ca :
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile salariatului
- sa aiba un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj.
Încetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
Multumesc mult pt raspuns. Dar ca sa fiu 100% sigura, conteaza daca cele 12 luni de cotizatie sunt consecutive sau nu? Pt ca in ultimii doi ani a avut mai mult de 12 luni lucrate, dar la firme diferite si cu pauze. Multumesc din nou
Cele 12 luni nu trebuie sa fie consecutive sau la acelasi angajator ... cele 12 luni pot fi cumulate in ultimele 24 de luni premergatoate datei depunerii cererii si de la mai multi angajatori ... in acest caz, va trebui sa obtina de la fiecare angajator adeverinta de somaj (adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 )
Somaj
cornelia1986
daca am lucrat la o firma din decembrie 2010 pana in aprilie 2012 si am plecat cu demisie,am stat 2 luni acasa si m-am reangajat la o firma cu contract de ... (vezi toată discuția)
Somaj
Dana_Burcea
buna ziua,am lucrat 3 luni la o firma ,dupa care mi au spus ka ma vor trimite in somas,dar eu am mai fost 7 luni in somas,din noiembrie pana in mai anul ... (vezi toată discuția)