acuma am citit si eu codul civil si m-am lamurit, am sa ma duc maine la un alt notar, sper mai competent . Acum mai am o alta intrebare:
- In calitate de uzufructuar pot lua in spatiu pe cineva fara acordul nudului proprietar ? ( eu zic ca ar trebui deoarece este un act dezinteresat) din cate am inteles, uzufruactuarul nu poate dispune de bun . Multumesc
asa am spus si eu dar astazi am fost la un cabinet notarial si mi s-a spus ca e nevoie de acordul nudului proprietar ...
Salutare, am si eu o intrebare : In calitate de uzufructuar am dreptul de a incheia un contract de inchiriere fara acordul nudului proprietar ? Multumesc
Pun in discutie o speta ipotetica si as dori raspunsuri de la persoane care, eventual, s-au intalnit cu o asa situatie in practica.
Ieri am fost oprit pentru un control de rutina si am suflat in etilotest. Rezultatul a fost 0 si am pastrat mustiucul. Cand ajung acasa observ in pliculetul in care era mustiucul o foaie pe care scrie : data fabricatiei .... expira in 12 luni de la data fabricatiei ( mustiucul era expirat de aproximativ 2 ani ). Am 2 intrebari:
1. o persoana poate refuza sa sufle in etilotest pe motv ca mustiucul are termenul de valabilitate expirat ? - banuiesc ca se poate rezolva destul de usor aceasta problema pentru politist recurgand la prelevarea de probe biologie.
2. in cazul in care sufla si iese alcool in aerul expirat ( nu intr-atat incat sa constituie infractiune ) , se poate actiona in judecata pentru anularea PV ? Multumesc.
tu esti de parere ca se poate invoca si in recurs fara a fi indeplinita conditia din art 247 alin.1 ?
Vin si eu cu o nelamurire .
Citesc in Boroi NCPC comentat ( ed. Hamangiu ) art. 56.
Citez :
"Daca hotararea data de prima instanta a fost atacata cu apel, in cadrul caruia nu s-a invocat lipsa capacitatii procesuale de folosinta, iar aceasta cale de atac a fost respinsa ca nefondata, fiind insa susceptibila de recurs, in cadrul acestuia partea nu mai este in drept, DE PRINCIPIU, sa invoce lipsa capacitatii procesuale de folosinta, intrucat, potrivit art. 488 alin. (2), motivele de casare nu pot fi primite decat daca ele nu au putut fi invocate pe calea apelului sau in cursul judecarii apelului ori, desi au fost invocate in termen, au fost respinse sau instanta a omis sa se pronunte asupra lor" pentru cei care au codul - pag 152 penultima liniuta.
La ce se refera acel "de principiu" ? M-am gandit la art. 247 alin. (1) cu motivarea ca lipsa capacitatii procesuale de folosinta se incadreaza in acest art - este o exceptie absoluta si cu indeplinirea conditie ca pentru solutionare sa nu fie nevoie de administrarea dovezi cu exceptia inscrisurilor noi
Ce parere aveti ?
PS: nu sunt asa activ pe forum deoarece ma pregatesc sa dau la INM pentru 2015 dar cand mai am timp liber mai citesc cate ceva.
daca e vorba de intentie nu cred ca se mai pune nicio problema. Din ipoteza pusa de Claudiu90 inteleg ca faptuitorul nu a avut intentia de a-l omori ci de a scapa, fapt pentru care i-a aplicat mai multe lovituri care au dus la moartea victimei.
intervin si eu cu un prim post, desi nu am de gand sa dau anul acesta la INM.
Daca imi aduc bine aminte in cartea lui Udroiu, zice ceva de genul ca daca furtul a ramas in forma tentativei dar pentru a-si asigura scaparea acesta cauzeaza moartea victimei cu praeterintentie se retine tentativa la talharie urmata de moartea victimei.
nu stiu daca aici trebuie sa luam in considerare cum a crezut el ca ar fi mai bine ci cum spune legea si doi la mana, cutia postala este prevazuta cu cheie.
Problema care se pune este ca eu am lipsit de la domicliu 2 saptamani, si nu am platit amenda in 48 de ore ca sa benificiez de reducerea la jumatate.
Aceasta este o practica deficitara pentru ca un vecin nu are nicio obligatie de a-mi inmana mie PV si nu mai vorbim de faptul ca daca vecinul meu nu ma vede acasa timp de 2 zile, eu fiind acasa, si prin acest fapt sunt privat de reducerea platii amenzii .
Pot sa ma duc in instanta sa fac plangere cum ca nu mi-a fost inmanat PV in 48 de ore .
1. PV de constatare a contraventiei nu a fost trimis prin posta, ci un imputernicit al CNADNR s-a deplasat la domiciliul meu.
2. in lege se vorbeste de comunicare sau AFISARE la domiciliu. ( in acest caz se incheie un PV care trebuie semnat de un martor, in speta un vecin )
Nu se spune in lege faptul ca PV de constatare al amenzii impreuna cu PV de indeplinire a procedurilor de comunicare a PV de constatare a contraventiei