Buna ziua! Sunt mama si reprezentant legal al unui minor in varsta de 9 ani in baza hot. jud. def. si irevoc. de divort in urma careia mi s-a incredintat copilul. Ulterior divortului, tatal copilului a decedat. Recent minorul a fost chemat la o succesiune in urma decesului unei matusi dinspre tata.
As dori sa stiu care este procedura privind atat reprezentarea minorului la succesiune cat si procedura pentru administrarea bunurilor mostenite. Mai exact, in cazul meu:
1. Mai este necesara obtinerea unei curatele din partea Autoritatii Tutelare sau este suficienta hotararea de divort pentru a putea reprezenta minorul la succesiune neexistand conflict de interese intre mine si minor. Daca am nevoie de aceasta curatela spuneti-mi va rog in ce fel o pot obtine?
2. Pot administra pentru minor bunurile materiale si sumele de bani rezultate in urma mostenirii sau acestea trebuie depuse intr-un cont pe numele minorului si folosite cand acesta implineste varsta de 18 ani? Care este procedura actuala exacta din NCC de a putea folosi la nevoie si inainte de aceasta varsta banii rezultati din aceasta mostenire?
Va multumesc anticipat, mirinuca
Buna ziua!
M-ar interesa daca un anumit bun poate fi alocat unui minor. Mai exact pot inscrie un autoturism si pe numele copilului sau exista o alta procedura? Eventual...o specificatie testamentara sau de donatie?
Va multumesc
Intrebare: Care ar fi solutia pentru a intra in posesia unei despagubiri financiare in urma decesului titularului unui contract de asigurare avand in vedere ca beneficiarul asigurarii este un minor?
1. Avand in vedere ca beneficiarul politei de asigurare este un minor, mai exact fiica defunctului, firma de asigurari solicita copie legalizata dupa tutela/curatela minorului pentru punerea in posesie a despagubirii.
2. Mama copilului este reprezentantul legal si are in incredintare minorul in urma hotararii de divort definitiva si irevocabila din anul 2008.
3. La recomandarea unui avocat(???) mama copilului a solicitat prin instanta tutelara obtinerea tutelei/curatelei pentru autorizarea actelor de dispozitie ale minorului. Cererea a fost respinsa pe motiv ca mama este in conflict de interese cu minorul... (???)si s-a propus indicarea unui alt curator. (???).
4. In acest caz care este solutia? De ce este considerata mama copilului ca fiind persoana ingrata cand ea stie cel mai bine care sunt nevoile copilului ei? Si daca trebuie indicata un alt curator/tutore cine poate fi aceasta persoana?
5. De fapt ce trebuie facut exact pentru a obtine aceasta despagubire? Trebuie avut in vedere ca la momentul actual de pe urma defunctului copilul nu mai are si alte beneficii, mosteniri ci este doar beneficiarul aceastei asigurari.
Buna ziua. Ma numesc Anisia. Sunt divortata de 3 ani si mama a unui copil in varsta de 7 ani. Copilul mi-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca si se afla in grija mea. Tatal copilului a incetat sa mai plateasca de 3 luni pensia alimentara pe motiv ca nu detine si el acte cu privire la copil, solicitandu-mi o copie dupa certificatul de nastere al copilului. Intrebarea mea este daca exista in obligatia mea sa-i pun la dispozitie tatalui aceste copii dupa actul de nastere al copilului sau daca acest lucru ramane la latitudinea mea? Recunosc ca am fost deranjata de acest mod de abordare din partea tatalui, de acest mic santaj ("nu primesti banii pana nu imi trimiti copia"), lucru care totodata mi-a starnit si o oarecare suspiciune, ma gandesc daca acest aspect nu ar putea ascunde si altceva din partea tatalui. Ce ma sfatuiti?