avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Activitate nana29

Activitate nana29

Răspuns la discuția Plata sau neplata la intretinere.
Va multumesc pentru raspunsuri! Problema este ca nimeni nu vrea sa-mi dea concret numele presedintelui de bloc, mai putin domnul administrator. Am lipsit o perioada din tara, m-am intors. Adevarul este ca sunt mai multi locatari care au platit, chiar mai mult, dar unii deloc. Ce ma intriga este faptul ca domnul administrator, imi ascunde informatii care ma privesc direct. N-am nici cea mai vaga idee in ce cont sunt depusi acesti bani, exista un cont separat pentru reparatii si altul pentru fondul de rulment. In luna ianuarie, a acestui an, am vazut surprinsa, modificari la rubrica sumelor ce reveneau pentru reabilitarea termica, doar pentru anumite familii, in minus, adica pe zero,fata de luna decembrie a anului trecut. Vreau sa scot in evidenta faptul ca acest comitet executiv al blocului in care locuiesc faciliteaza anumite apartamente, desi toti locatarii avem aceleasi drepturi. As dori sa stiu mai exact unde ma pot adresa, in alta parte, decat administratorul blocului, ca sa aflu exact datele persoanelor care fac parte din comiteltul executiv. Cat despre o sedinta, este departe.... Nu am fost anuntata ca ar fi exista vre-una in acest an. Comitetul executiv impreuna cu domnul administrator au format un soi de clan, avand grija sa ascunda informatiile de baza. Sunt convinsa ca domnul administrator ma amenina in temeiul legii, asadar, nu-mi ramane decat sa astept sa fiu chemata in instanta, deoarece, un salariu de 700 de ron nu are cum sa ma ajute pentru achitarea intretinerii pe ultimele trei luni, in conditiile in care mai trebuie si am dreptul sa si traiesc!
Datoriile la intretinere pot fi urmarite prin instanta! Am inteles ce poate face administratorul in urmatoarea luna de neplata. Totusi, i-am solicitat inca de acum doua luni sa-mi restituie suma retinuta inca din anii precedenti, avand ca scop cheltuielile pentru reabilitatrea termica a blocului, deoarece sunt in imposibilitatea de a platii toata suma la intretinere. Raspunsul a fost un NU categoric, desi acum, blocul in care locuiesc, are instiintarea oficiala, de la primarie, cum ca reabilitarea se va face gratuit. Are idee, cineva, cum pot face ca acesti bani sa fie transferati in contul platii la intretinere? Unde ma pot adresa, care autoritate se ocupa de problemele administratiilor de proprietari din Bucuresti?
Va multumesc!
Va multumesc pentru raspuns si mai indraznesc sa intreb:
sunt coproprietara apartamentului, in care locuim, eu si fiul meu. Fiul meu nu are nici un venit, iar eu am lucrat in luna decembrie la o firma, iar acum de curand am inceput sa lucrez pentru alta, la un salariu minim pe economie. In ce masura ma incadrez? Unde trebuie sa ma adresez pentru niste informatii complete?
Buna seara! As dori sa aflu daca exista vre-o lege care prevede o anumita subventie pentru plata la incazire a locuintelor. Daca da, in ce conditii si care ar fi procedurile legale? Va multumesc!
Răspuns la discuția Sesizare ITM
freeelis a scris:

@ nana29

1. ati depus o solicitare scrisa la angajator sa vi se dea o copi conforma cu originalul de pe pagina din registru unde sunt mentionate datele despre persoana dvs ?

2. Daca ati depus si aveti dovada depunerii, atunci in cazul in care se tergiverseaza eliberarea acestui document puteti sesiza ITM-ul - online, prin posta sau la registratura institutiei.

3. Inspectia Muncii - linia telefonica gratuita pentru sesizari privind munca fara forme legale este activa. Aceasta este accesibila apelantilor prin intermediul numarului verde
0800 868 622.
Functionarea serviciului este asigurata de luni pana vineri, intre orele 08.30 si 16.30, apelurile putand fi realizate din retele fixe.



Multumesc pentru raspuns, domn/a consilier, dar faptele sunt urmatoarele:
- aceasta firma, nu foloseste documente, solicitante de semnatura angajatilor
- contractul pe care l-am semnat, a fost o intamplare, nu stiu exact ce imprejurare a creat aceasta obligatie
- am solicitat de doua ori, verbal, confirmarea de pe revisal, anuntandu-mi decizia ca nu voi mai merge la lucru, incepand cu 20, ale lunii, daca nu primesc acea confirmare
- luni 20. dec. am fost asteptata cu o hartie, pe care pot citi datele mele personale si data inregistrarii in revisal, REGES, insa in josul paginii, unde ar trebui sa apara istoricul si data incarcarii, apare EROARE. Insa, in coltul drept, jos, al paginii apare data 16 12 2011, ora 13:19.
Am tacut malc, gandindu-ma ca daca mai deschid gura, nu voi incasa nici acea bruma de bani, pe care azi mi-a dat-o, semnand pe o foaie de hartie in dreptul numelui meu. Asta este statul de plata! Nu stiu daca sa rad, sau sa plang! Doamna administrator, mi-a spus ca sunt banii pentru cele 15 zile din luna decembrie, iar pentru lichidare sa merg pe 12 ian 2012.
Am intrebat-o, bineinteles, daca se va face si o nota de lichidare, un document semnat de ambele parti, cum ca perioada de lucru a incetat. Raspunsul a fost, categoric NU, ci doar ca se vor scoate din registrul revisal, datele mele. Nu are rost sa mai povestesc, in ce conditii am muncit. Banuiesc, ca... si imi cer scuze pentru comparatie, dar cred ca si in penitenciare, sunt conditii mai bune!
Va reamintesc, faptul ca, este vorba despre un contract pe termen de o luna, dar care inceteaza fortat pe 22 ale lunii, prin motiv, ca vin sarbatorile de iarna.
Raman la propria mea parere! Legislatia este conceputa doar pentru A FI, nu pentru a preveni sau corecta abaterile din societate!
Cat despre sesizare, daca ITM-ul si-ar face constiincios temele, aceasta poate fi verificata chiar si ulterior perioadei reclamate.
Sunt in posesia acelui contract, precum si acea hartie revisal. Contractul contine datele reale ale firmei. Indiferent cat ar nega cineva ca nu m-am prezentat la munca, sunt anumite detalii care pot fi anchetate si verificate. Dar banuiesc, ca statul nu are interesul asta!
Nimeni, care are un loc de munca, legal sau nu, nu va folosi acel numar de telefon in conditiile in care angajatorii au sistem intern de interceptare a zgomotelor sau dialogurilor. Ca sa nu exagerez, vorbind si de camere de luat vederi, pe care le pot folosi doar in propriul lor avantaj.
Răspuns la discuția Sesizare ITM
pneagu a scris:

Da, dar in cazul meu nu exista un CIM, ma enerveaza ca INCURAJEAZA munca la negru si ca si-a batut joc de munca, timpul, stresul si buna-vointa mea.

Scuze, cine "incurajeaza"? Nu cumva cel care accepta sa lucreze fara contract? Sau cel care accepta un salariu mai mic in contract in speranta ca ii ramane bani mai multi in mana prin neplata impozitelor si contributiilor asupra sumelor primite la negru uitand ca ii afecteaza punctul de pensie?
Pana nu respectam fiecare regulile stabilite prin legislatie nu putem avea o societata si o economie sanatoasa. Asa ca... haideti sa ne schimbam in bine mentalitatea si comportamentul. Nu pacalim niciodata statul, in final ne pacalim pe noi.



Parerea mea este ca, nu doar cel care accepta sa lucreze fara contract incurajeaza munca la negru. Insasi legislatia este cea care incurajeaza si implicit autoritatile, care sunt in masura sa previna si sa stopeze aceste nereguli. Personal, ma aflu in situatia asta de trei saptamani. Am sentimentul ca CIM-ul meu este perfect legal, in paralel cu ilegalitatea acestuia. Patroana, sau cum s-o numi reprezentanta firmei, amana intr-un mod pervers, confirmarea de pe revisal. Pe 30 expira contractul, iar dumneaei, vrea sa inchida sectia, pe data de 22. Daca am insistat mai mult si m-au auzit colegele cele vechi, au inceput sa ma critice, ca pe o redutabila infractoare. Posibilitatea ca o firma sa fie deschisa peste alta, fara un capital decent, cu sediul la ana si punctul de lucru la caiafa. Contabila e la tara, iar protectia muncii o face amicul nu stiu care... Cum va explicati acestea domnilor? Pana ajung sa-i fac sesizarea, firma se muta cu sediul in Craiova, si prinde orbul scoate-i ochii.
Cineva mentiona pe acest forum despre un oarecare numar pe site-ul ITM, pentru sesizari. M-am uitat special pentru asa ceva si n-am intalnit. Am sa-l caut. Si daca am sa-l gasesc si am sa sun chiar luni din mijlocul sectiei, o sa imi raspunda cineva, sau va fi ocupat non-stop?
Iar despre CIM cu salariu minim, se practica la greu. Daca faci contestatii peste contestatii, pai atunci chiar mori de foame, ca nu te mai ia nimeni sa te plateasca. ITM-ul nu-ti ofera si de munca, doar sanctioneaza ca sa mai traga niste bani la buget.
Cat despre fortele de munca ANMOFM, nu stiu daca am zis bine. Apoi, am trecut si pe acolo. Pierdere de timp, iar functionarii se vaicaresc, mai rau ca cei care n-au ce manca, dar nici de lucru nu-si gasesc.
Răspuns la discuția Despre CIM cu perioada temporala
M-am gandit la o forma, insa din pacate, nu stiu cat de promt actioneaza ITM la un mesaj electronic. Am sa incerc! Ar fi cam unica solutie ca s-o prinda la fata locului, prin intermediul meu. O sesizare reala cere mult timp. Contractul pe care il detin, este o proba, dar nu stiu cat de puternica poate fi. Datele firmei apar pe internet, dar doar in anul 2010.
Răspuns la discuția Despre CIM cu perioada temporala
Din pacate, nu!
Am doar acel contract din care se deduce denumirea firmei cu stampila si semnatura doamnei administrator. Am mai reusit sa obtin numarul de telefon de la o colega noua, care este in aceeasi situatie, dar nu stiu in ce masura vrea sa se implice.
Am doar cunostinta ca multe dintre fetele mai vechi, lucreaza sub diverse forme, la mica intelegere. Este un colectiv mai mic, de cca 10 oameni si mai angajeaza ocazional, cand are nevoie.
Daca fac o sesizare la ITM, stiu ca va fi anuntata in timp util ca sa dispara din vizorul inspectiei.
Buna seara! Am o mare nelamurire cu privire la un contract de munca! Incerc sa gasesc mai multe informatii, chiar de pe site-ul ITM, dar nu intalnesc ce ma intereseaza. In luna noi.2011, mai exact pe 20, am obtinut un loc de munca la o societate care are sediul declarat la o adresa, iar punctul de lucru in alta parte.
La interviu, este vorba de confectii textile, am dat o proba de lucru de 4 ore, dupa care administratorul firmei, doamna care supravegheaza atelierul de productie, mi-a spus ca daca sunt de acord, pot sa incep lucrul din ziua urmatoare, dar pentru 2 sapt. de proba, dupa care mai discutam. Nu stiu ce s-a intamplat ca s-a hotarat ca pe data de 29 ale aceleiasi luni, sa vina cu un contract conceput pentru o luna si anume, din 30 noi pana la 30 dec, cu un salariu min, justificand ca acesta este doar pentru o plata mai mica la impozite. Am fost de acord, in principiu, am semnat cu promisiunea ca voi primi in timp util confirmarea ITM, precum si fisa postului. Din necesitatea urgenta unui loc de munca, am acceptat toate acestea, desi totul mi s-a parut ciudat si neloial. Am lucrat pana ieri, solicitand de doua ori documentele promise, acum amanandu-ma pana luni, cu aceeasi promisiune.
Nu sunt sigura daca exista baza legala pentru un denunt ITM si cum trebuie sa procedez, pentru a recupera acel modest salariu, care il am de incasat. Situatia, a fost generata si de conditiile mizere de lucru, oferite de aceasta societate, precum si obiceiul ca doamna in cauza, la un eventual control, inchide atelierul si-si trimite oamenii acasa. O alta neconcordanta, este si faptul ca pe 22, vrea sa inchida atelierul pentru sarbatorile de iarna, fapt care nu a fost precizat in momentul incheierii contractului. Sunt amenintata cu nerespectarea contractului, desi nu am dovada clara a legitimitatii acestuia.
Concluzie: exista vre-o lege care sa previna si stopeze acest gen de exploatare?
Cum pot face un denunt si unde? Mi s-a facut o protectie a muncii, doar Dumnezeu stie, daca legala sau nu.
Imi puteti raspunde la aceste intrebari? Va multumesc!