avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters228052

Activitate ContSters228052

Stimate Domnule Avocat, Roland Mindrila,
Sunt un biet penionar in varsta de peste 70 de ani. Am citit postarea Dvs. cu nesat. Am citit si raspunsurile/parerile celorlalti avocati. Ma fascineaza domeniile despre care nu cunosc absolut nimic. Vreau sa va povestesc, pe scurt, o patanie de a mea la CA Bucuresti. Incercam si eu, asa cum ma ducea capul, sa-mi sustin cauza (era o problema de pensie), nu aveam avocat, nu-mi permiteam. Presedintele de complet nici nu m-a lasat sa vorbesc. M-a "retezat" de la mijloc. Replica lui a fost cam asa: "Ce vreti domnule? Credeti ca mie nu mi s-a taiat din salariu? Chiar daca aveti dreptate, nu v-o pot da; nu avem bani si ...asta e! Daca nu va convine, de ce nu plecati din tara? (unde am mai auzit eu asta?!)". Am raspuns si eu cum mi-a venit: "D-le Presedinte, nici macar fiul meu nu pleaca din tara, daramite eu, la 70 de ani, unde sa ma duc? Drumul meu are alta directie". Atat a fost si s-a terminat procesul. Am pierdut.
As vrea sa va cer o consultatie scurta, pe problema de pensie, dar nu in aceasta aplicatie, ci direct pe email. As putea sa indraznesc?. Cu multumiri! Am sa mai citesc din postarile Dvs. Succes!
Aseara, 9.05.2012, a fost invitata la "Realitatea TV" D-na Ministru, Mariana Campeanu. In privinta pensiilor, a spus cam asa:
- pensiile din luna mai vor avea CASS retinut numai pentru suma care depaseste 740 lei, iar, incepand cu pensiile din luna iunie, se va restitui prima transa, din cele 16, egalala cu transele care au fost retinute. Pentru pensiile care sunt sub 1000 lei, transa restituirii este de 41 lei, iar pentru pensiile de peste 1000 lei, transa este de 34 lei, asta din jocul cu impozitul care se retine pt. pensiile mai mari de 1000 lei, aplicat la diferenta: cuantum pensie minus CASS, minus 1000.
- pentru salarii, se va acorda prima transa de 8% la salariul din luna iunie, care se primeste in luna iulie. Transa a doua, nu stiu exact de cat (7%?), se va da la salariul din luna decembrie 2012, care se primeste in luna ianuarie 2013.
Buna ziua! Surpriza a venit, D-le Tudor Valeriu: restituirea CASS in 16 rate, tot atatea in cate ni s-a retinut.
- Ce spuneti de neaplicarea legilor, precum Legea 263/2010 si de inghetarea pensiilor, asa cum zice si "curioasa" de mai sus?
- Ce spuneti de nerespectarea Legii 250/2007 ref. la valoarea punctului de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie, incepand cu anul 2009? (pe 2008 s-a aplicat)
- Ce stiti despre pensia de invaliditate, cand, in mod cu totul abuziv, sute de mii de pensionari au fost trecuti in gradul III de invaliditate pt. ca la acest grad nu se mai acorda stagiul potential? Mai mult, la recalcularea pensiilor, nu se mai acorda stagiul potential din urma, de dinainte de aparitia Legii 263, deloc. Nu e un abuz? Nu e incalcarea Constitutiei legat de neretroactivitatea legilor, de nediscriminare, de asigurarea unui trai decent? Se fac ca inteleg gresit legea, in legatura cu calculul plafonului legat de ac. lucru, adica de luarea unui drept castigat pe o lege veche (Lg. 19/2000). Cum poti sa anulezi un stagiu potential, respectiv punctajul aferent, inainte de 1.01.2011? Asa s-a facut si cu "intelegerea" gresita a problemei CASS. Pe aceasta problema, am chemat in judecata Casa de Pensii inca din 1.02.2011, sunt in faza de recurs pt. ca mi s-a respins actiunea ca "nefondata". Nu aparusera Deciziile Curtii Constitutionale. La plangerile prealabile catre casa de pensii locala si cea tutelara, nu am primit niciodata raspuns, nici afirmativ, nici negativ.
Imi cer scuze, D-le Tudor, nu pot fi suparat pe Dvs., sunt necajit pe soarta noastra. Nu va cer sa-mi raspundeti, sunt intrebari retorice, catre sistem, nu catre pensionari. Catre sistemul pe care vor unii sa-l parasim cat mai repede. Cu respect!
Dl. Crystyanfelciuc,
Nu sunt un specialist, sunt un pensionar. Chiar daca nu este stipulata grupa de munca in cartea de munca, va trebuie adeverinta, asa cum ati zis si Dvs. Aveti, insa, grija ca in adeverinta trebuie sa se mentioneze si grupa, si procentul de lucru in grupa (ideal 100%) si temeiul juridic al incadrarii. Va dau mai jos, modelul adeverintei ce se cere la Casa de Pensii, o puteti gasi pe net, impreuna cu explicatiile necesare. Rugati conducerea firmei care va da adeverinta, sau daca v-a dat una deja, sa o faca/s-o refaca dupa model.
_____________________________________________________
UNITATEA ___________________
C.U.I. ________/Cod fiscal _______
Adresa _______ Telefon _________
Nr. __________/Data ___________

A D E V E R I N T A


Se adevereste prin prezenta ca doamna/domnul ____________________________________,
nascuta/nascut la data de _______________ in localitatea ______________________, judetul _____________, sectorul ___, avand C.N.P. ____________________________, a fost angajata/angajat cu contract individual de munca la societatea*) _______________________ , in perioada de la ____________________ pana la _______________________.
In perioada de la ___________ pana la __________, avand meseria/functia de ____________________,
a fost incadrata/incadrat in grupa**) _____________ de munca, in procent de _______%, conform nominalizarii efectuate prin ___________________________________________________________________________***)
Temeiul juridic al incadrarii in grupa**) __________de munca il reprezinta
_______________________________________________________________________****)
OBSERVATII:
____________________________________________________________________________
Mentionam ca prezenta adeverinta s-a eliberat in baza documentelor, verificabile, aflate in arhiva societatii, cunoscandu-se atat prevederile art. 288 si 289 din Codul penal, referitoare la falsul in inscrisuri oficiale, cat si prevederile legislatiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit carora angajatorul poarta intreaga raspundere pentru valabilitatea si corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.


Conducatorul unitatii,
___________________
(numele, prenumele, semnatura si stampila)
Directia/Serviciul cu atributii
salarizare personal
_____________________
(nume, prenume, semnatura)
Intocmit
______________
(nume, prenume, semnatura)
________________________________
Explicatii stelute (***):
*) Se completeaza denumirea societatii sau, dupa caz, eventualele denumiri anterioare.
**) Se completeaza I sau II.
***) Se completeaza actul administrativ emis de unitate, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr.50/1990 pentru precizarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite care se incadreaza in grupele I si II de munca in vederea, pensionarii (proces-verbal, decizie, tabel, hotatarea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc. ).
****) Se completeaza actul normativ (nr., data, pozitie, anexa etc.) care anterior datei de 1 aprilie 2001 a
constituit temei juridic pentru incadrarea in grupa superioara de munca:
● pentru perioada anterioara datei de 18 martie 1969 incadrarea in grupa I sau II de munca s-a facut cu
respectarea Instructiunilor nr. 1.040/1967 care cuprind meseriile si functiile prevazute in grupele I si II de munca;
● pentru perioada lucrata dupa data de 18 martie 1969 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in
grupe superioare de munca s-a facut conform Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului
sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990, ordin ce a inlocuit ordinele
Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii nr. 59/1969, 105/1976 si 210/1977;
● pentru perioada lucrata dupa data de 1 martie 1990 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in
grupele I si II de munca s-a facut conform Ordinului ministrului muncii si protectiei sociale, al ministrului sanatatii
si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 125/1990;
● conform altor acte normative in vigoare la data respectiva.
OBSERVA³II: Se va completa cu precizări suplimentare, după caz, in situaÑia persoanelor care au lucrat in
aceleasi condiÑii cu muncitorii. Campurile marcate cu asterisc sunt obligatoriu de completat.


to Gabriela Pintea,
Multumesc frumos, iarasi si iarasi! Apreciez foarte mult promptitudinea si competenta raspunsurilor Dvs. Voi merge inainte, indiferent de urmari. Mai am acte depuse si la CEDO pe problema Legii 250 (?) cea cu valoarea punctului de pensie ...45%...Colegii nu ma sustin, imi spun ca va dura foarte mult, uneori ma iau peste picior. Le-am spus ca voi astepta si 30 de ani! Multumesc foarte mult! Sanatate!
Va multumim, in mod deosebit! Asteptam, fara mari sperante, raspunsul la contestatie. Mergem mai departe spre instanta, desi am avut experiente foarte triste. Oricum, mai mult de atat nu mai avem ce pierde. In parlament s-a depus un amendament privind propunerea sa se acorde stagiu potential si pt. gradul III, propunere trecuta de senat in mod tacit, prin lipsa de activitate. Nu stim in care sesiune, "din ce vara, din ce an/ Anii trec ca apa"...Si eu am fost, candva, "muncitor cu sapa". Sa aveti succes deplin!
Stimata moderator, domnisoara/doamna,
Am postat, cu multa intarziere, multumirile mele pentru ajutor. Intre timp m-am mai documentat asupra situatiei mele, desi am pierdut si recursul la Curtea de Apel, si cererea de revizuire. Nici macar nu m-au ascultat, m-au oprit dupa prima fraza. Sigur ca m-au "dibuit" ca nu sunt de profesie si, mai ales, sunt un biet pensionar. E si vina mea pt. ca am facut o eroare, anume aceea ca nu am primit "avans" pe OUG 100, recalcularea a fost pe alta problema legata de stagiu, a coincis cu problema grupei de munca si am fost derutat. M-am lamurit tot la Casa de Pensii. Adeverinta mea are doua specificitati: a fost depusa dupa 3.11.2008 si are perioada de lucru in grupa a II-a sub 5 ani. Urmare: Casa de Pensii mi-a acordat corect suma in urma recalcularii, de la data de 1.12.2008, intr-o singura transa. Nu puteam beneficia de "avans" datorat OUG 100, fiind sub 5 ani, iar suma mi s-a atribuit incepand cu 1 ale lunii urmatoare depunerii cererii. Deci nu m-am aflat sub incidenta legii 263/2000, deci nu asa cum a decis instanta. Eroarea instantei a fost aceea ca am primit "avansul" prin OUG 100 la 1.10.2009 si, deci, trebuie sa primesc restul la legea 218 incepand cu 1.01.2011. Total neadevarat. De aceea, Casa de pensii a procedat la debitarea mea cu suma de 1.105 lei acordati intre 1.12.2008 si 1.01.2011.
Acum ma aflu in situatia ca am rechemat in judecata Casa de Pensii Municipala Bucuresti pentru restituirea banilor retinuti ilegal.
Intrebare: nu mi se va respinge actiunea fiind in urma altei actiuni? Retinerea s-a facut in urma deciziei instantei. Eu m-am gandit ca prima actiune a avut obiectul aplicarea Legii 218, efectuarea recalcularii si acordarea banilor cuveniti. Acum obiectul este restituirea banilor retinuti. Am termen 1.10.2013 (Tine-ne, Doamne, sanatosi!...am peste 70 de ani). In speranta inca a unei lamuriri, va multumesc frumos!
Stimate Domn,
Sotia mea se afla in situatie foarte asemanatoare cu Dvs. De aceea, nu va scriu ca un raspuns la postarea Dvs, ci prin Dvs. rog un specialist sa ma/sa ne lamureasca. Sotia a fost pensionata medical la 9.07.2004, cu gradul II. In calculul cuantumului pensiei i sa calculat punctajul efectiv realizat si un punctaj pentru stagiul potential de 7 ani si 10 luni, stagiu care expira pe 9.05.2012. La 1.07.2011 i s-a schimbat gradul II de invaliditate in gradul III. La recalcularea pensiei, nu i s-a mai acordat stagiu potential deloc, determinarea cuantumului facandu-se numai pe baza punctajului efectiv realizat pana la iesirea la pensie. Asa se face ca i s-a diminuat pensia cu 115 lei, devenind din 549 lei in 434 lei. Pe langa asta, pt. ca decizia de recalculare a primit-o dupa 6 luni, au si inceput sa-i retina din banii incasati "necuvenit" in suma de 690 lei. Este de-a dreptul tragic, mai ales ca a suferit si un infarct. In prezent asteptam raspunsul la contestatie de la Comisia Nationala a CNPP si vom merge, mai mult ca sigur, in instanta. Motivatia noastra suna cam asa: Intr-adevar legea 263/2010 prevede prin Art. 76 (1), 74 si 68 (1) ca nu se acorda stagiu potential celor carora pensia de invaliditate consta din o boala obisnuita sau un accident fara legatura cu serviciu. Bun! Acum urmeaza intrebarile noastre catre specialisti: 1). Legea 263 a intrat in vigoare la 1.01.2011 si nu poate actiona retroactiv, adica nu i se poate lua un drept castigat prin vechea lege, Lg. 19/2000, in vigoare la data pensionarii. Deci nu i se poate anula stagiul potential de la data de 9.07.2004. Dupa parerea noastra, stagiul potential nu trebuie alterat ca intindere, ci numai calculul difera de la data schimbarii gradului, respectiv de la 1.07.2011, cand punctajul este de 0,35 puncte anual. 2). Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 aprobate prin Hotararea Nr. 257 din 20 martie 2011 prevad in Anexa, la Art 62 (1): „În cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie de invaliditate se deschid după data intrării în vigoare a legii, la schimbarea gradului de invaliditate stagiul potenţial acordat la înscrierea iniţială se menţine [...] (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) nu se acordă stagiu potenţial în cazul schimbării în gradul al III-lea de invaliditate, atunci când cauza ivirii invalidităţii este boală obişnuită sau accident care nu are legătură cu munca”. De aici rezulta clar, dupa parerea noastra, ca, intr-adevar, conform legii 263 nu se mai acorda stagiu potential pt. gradul III, dar numai pentru cei carora dreptul de pensie s-a deschis dupa ce a intrat in vigoare aceasta lege, deci dupa 1.01.2011. Acestea sunt intrebarile noastre, daca este cineva binevoitor, cunoscator, rog din inima, sa ne raspunda, sa ne ajute cu un sfat. Cu multumiri!
Desi cu multa intarziere, va multumesc pentru raspuns! Am asteptat rezultatul recursului. Si Tribunalul si Curtea de Apel nu au inteles exact situatia mea: am depus adeverinta si cererea de recalculare dupa data de 2.11.2008 (pe 6.11.2008), cand intrase in vigoare legea 218/2008. Cazul este o exceptie, intrucat si Legea 218, si OUG 209, cat si Legea 263 isi extind domeniul de actiune asupra celor care s-au pensionat pana la 2.11.2008 inclusiv. Atat punctajul suplimentar cat si diferenta pana la 25% mi-au fost acordate de catre Casa de pensii incepand cu 1.12.2008, luna urmatoare depunerii adeverintei, mentionand in decizie, la punctul G: din care, punctaj Conf. Legii 218/2008...(un numar). In precizarile date de CNPP, se specifica: "cei care s-au pensionat si cei carora li s-a recalculat pensia dupa 2.11.2008, au primit punctajul la data stabilirii dreptului de pensie. Ei nu fac obiectul art. 196 din legea 263/2010". Tribunalul, mai cu mot, imi spune ca am primit "avansul" pe 1.10.2009 (eronat), iar "lichidarea" trebuia s-o primesc incepand cu 1.11.2011 (iarasi eronat), nu cu 1.12.2008. Decizia de debit am primit-o pentru diferenta de la 0,25 puncte la majorarea de 25% pe perioada 1.12.2008-1.01.2011, nu pt. punctajul suplimentar. Aici este "chichita" de care Instanta nu a tinut cont, iar eu, la 70 de ani, nefiind in specialitate, ma lupt sa-mi recuperez suma ce mi s-a retinut din pensie pe nedrept. Casa de Pensii nu mi-a acordat ambele sume de la 1.12.2008 asa, "de nebuna", dar Tribunalul imi zice: "ce vreti, domnule, daca nu avem bani?. Daca ati fi in locul meu, cum ati judeca? Traim in Romania. Daca nu va convine, de ce nu plecati?" Frumos, am ajuns si eu sa "inteleg" felul de a judeca dupa cum li s-a impus "dictatul". Daca nu am posibilitatea sa-mi angajez un avocat, am apelat si eu, pe unde am putut, cu scrisori. Sincer, nu m-a lamurit nimeni. Nu stiu cum sa ma apar, cum sa-mi cer drepturile, apeland la "excluderea" din ceea ce este cuprins in lege, prin exceptia de la lege. Oricum, cata putere voi mai avea, tot imi voi cere drepturile. Sanatate si succes!
Sunt pensionat la limita de varsta, la data de 1.10.2004. In data de 6.11.2008, dupa aparitia OUG 100/2008 si Legea 218/2008, am depus la dosar adeverinta pentru munca in Gr. a II-a pentru o perioada de 4 ani si 10 luni. Am primit majorarea in doua rate: in 30.04.2009 "avansul" de 0,25 puncte anuale, apoi la 26.01.2011 diferenta pana la majorarea de 25%, ambele sume incepand cu 1.12.2008, luna urmatoare depunerii cererii. Ulterior, mi s-au retinut banii pentru perioada de la 1.12.2008 la 1.01.2011, conf. art. 169/Legea 263 din 2010, pt. ca as fi primit banii conf. OUG 100/2008 in 0ct. 2009, in functie de data pensionarii (nereal). Socotesc ca nu este corect, dupa parerea mea nu am intrat sub incidenta articolului 169, fiindu-mi deschis dreptul de recalculare dupa 3.11.2008. Cred ca sunt sub incidenta art. 107, al. 3 si 5 din Legea 263/2010. Sunt in proces pentru ac. problema. Imi puteti spune sub incidenta carui articol din ce lege ma regasesc? Am gandit bine ce am scris mai sus? Multumiri multe!