Buna seara, acum ceva timp, fiind deranjat de niste vecini de la scara alaturata, care se tot certau si vorbeau obscen, i-am apostrofat verbal pe fereastra.
Au chemat politia si unul dintre agentii care s-a prezentat la usa, mi-a atras atentia "sa-mi vad de treaba, pentru ca altfel voi primi amenda". Dar a solicitat si buletinul meu si al sotiei, trecandu-ne datele in agenda. Nu mi-a dat amenda pe loc, nu a a completat niciun proces verbal de fata cu mine, nu m-a informat ca ma amendeaza si nu mi-a dat niciun proces verbal ca sa-l semnez sau sa fac obiectiuni.
Astazi a adus un politist un proces verbal prin care sunt amendat cu 300 de lei conform art. 3 punctul 1 din legea 61/1991 (savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari
cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;)
In procesul verbal scrie:
in ziua de 15.09.2011, ora 22.40, locul. Str xy nr xy, a savarsit urmatoarele: A fost depistat pe palierul blocului nr. xy de pe Str. xy, nr. xy, scara 5, etajul 6 adresand injurii la adresa domnului X Y Z, injurii ce nu pot fi reproduse in acest inscris.
Ori eu nu am fost la data si ora mentionata la locul respectiv (e vorba de scara alaturata) iar eventualele injurii nu vad cum au fost constatate, eu doar apostrofand verbal vecinii pe fereastra anterior sosirii agentului de politie.
Mai este mentionat in procesul verbal:
Nu a fost de fata niciun martor deoarece persoanele de fata refuza sa semneze fiindu-le teama de contravenient
Iar la rubrica "Mentiuni (obiectii) ale contravenientului" este trecut:
Refuza sa semneze motivand ca nu o va plati pentru ca nu are chef.
Cateva intrebari am si eu:
Ce motive pot invoca pentru a cere anularea procesului verbal?
O pot cita ca martor pe sotie care sa ateste ca nu am fost informat de intocmirea procesului verbal, nu au fost alti martori de fata ("cei carora le e frica de contravenient") si nu mi s-a dat ocazia sa semnez procesul verbal si nici sa fac mentiuni?
Procesul verbal a fost adus in lipsa mea pe adresa parintilor, dar agentul care l-a adus a spus ca plangerea trebuie depusa la politie. In situatia asta cum procedez, adresez plangerea judecatoriei sectorului 4 (Domnule Presedinte, ...) si o depun
in doua copii la sectia de politie?
In subsidiar as vrea sa cer inlocuirea amenzii cu avertisment motivand ca fapta are pericol social redus, e prima sanctiune de acest gen pe care o primesc, situatia personala (sotia e somera iar eu nu obtin venituri), un bun comportament social (in
prezent sunt student la master).
Cum as putea atasa acte doveditoare la dosar (copii dupa adeverinte de la Adm. Financiara, copie dupa adeverinta de somaj, adeverinta de la facultate) ? Le depun odata cu plangerea la politie? Primesc o chitanta de la sectia de politie in care se mentioneaza plangerea si toate actele depuse? Cum pot verifica daca politia transmite catre judecatorie plangerea si toate actele depuse?
Este util sa invoc jurisprudenta CEDO (cauza Anghel contra Romaniei s.a.) conform careia contraventiile echivaleaza cu acuzatii de natura penala si ca atare acuzatul beneficiaza de inlesnirile oferite de legea penala (prezumtia de nevinovatie etc) si deci politia are datoria sa probeze fapta pe care se presupune ca am comis-o?
Imi puteti da, va rog frumos, alte sfaturi si idei?
Multumesc.