Bună ziua, ieri am primit acasă un PVCC datat 31.10.2011 pentru lipsa rovinietei în data de 07.05.2011, primind amendă în valoare de 250 de RON plus o înștiințare de plată pentru 28 euro cu titlu de despăgubire. Mașina este înmatriculată pe o societate comercială.
Menționez că ies destul de rar cu mașina din București, în general în concediu, iar atunci când o fac cumpăr rovinietă pe 7 sau pe 30 de zile, în general în ziua anterioară pentru a nu mai umbla în dimineața zilei în care plec pe la benzinării sau poștă.
Pe data de 6 când intenționam să cumpăr rovinieta, s-a anunțat în media că sistemul informatic de plată a rovinietei nu funcționează și că șoferii sunt exceptați de la plata rovinietei în acea zi. Cu toate astea m-am deplasat pentru siguranță atât la o benzinărie cât și la oficiul poștal unde am primit confirmarea.
A doua zi am plecat din București și m-am gândit că dacă voi fi oprit în trafic voi explica agentului că din motive obiective nu am putut achiziționa rovinieta. Nu știam nimic despre camerele fixe care verifică automat numerele de înmatriculare.
Este evident că am greșit, ar fi trebuit probabil să mă duc cu noaptea în cap și să caut rovinietă.
Am de gând să contest PVCC și aș avea două idei:
Prima e să cer în principal anularea PVCC datorită încălcării art. 16, alineatul 6 din OG 2/2001: "In situatia in care contravenientul este persoana juridica in procesul-verbal se vor face mentiuni cu privire la denumirea, sediul, numarul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal ale acesteia, precum si datele de identificare a persoanei care o reprezinta." cât și a încălcării art. 16, alineatul 1 din aceeași OG: "Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita,
precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite".
A doua e să cer în subsidiar înlocuirea amenzii cu avertisment și recalcularea despăgubirii de 28 de euro care este egală cu valoarea rovinietei pe 1 an cu suma echivalentă plății rovinietei pe 1 zi. (întrucât nu am folosit rețeaua de drumuri un an ci o zi). Aș alătura aici una sau două chitanțe de plată a rovinietelor pentru a dovedi că sunt de bună credință.
Aș menționa art. 7 alin. 3 din O.G. 2/2001 "Avertismentul se poate aplica si in cazul in care actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei nu prevede aceasta sanctiune.", art. 5 alin. 5 din O.G.2/2001 care prevede ca aceasta trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savârsite, art. 21 alin. 3 din OG 2/2001 care prevede ca sanctiunea se aplica „în limitele prevazute de lege si trebuie sa fie proportionala cu gradul de pericol social al faptei savârsite, tinându-se seama de împrejurarile în care a fost savârsita fapta, de modul si mijloacele de savârsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date înscrise în procesul-verbal de contraventie”., art. 7 alin. 2 din O.G. 2/2001 care prevede ca „în cazul în care fapta este de o gravitate redusa” se aplica sanctiunea avertismentului.
Voi menționa și că jurisprudența CEDO asimilează contravențiile cu acuzațiile de narură penală și pe cale de consecință trebuie recunoscute şi garanţiile specifice în materie penală din art. 6 al Convenţiei, printre care lipsa pericolului social, precum şi înlesnirile oferite de Codul Penal.
Este corect modul în care încerc să procedez? Am ceva șanse de câștig? Pentru a cere reducerea despăgubirii de 28 de euro - echivalente rovinietei pe un an la suma aferenta rovinietei pe o zi, nu prea știu ce articol de lege să invoc. Există vreunul?
Mulțumesc pentru bunăvoință.
PVCC:
ANTET
Proces Verbal de Constatare a Contraventiei Seria xyz Nr. xyz/31.10.2011
Intocmit la data de 31.10.2011, ora 10:22, locul B-dul Iuliu Maniu, nr401A, sect. 6, Bucuresti.
Subsemnatul Xulescu, angajat al CNADNR S.A. - CESTRIN in functia de Agent Constatator, cu autorizatia de control nr. xyz
Am constatat ca, la data de 07.05.2011, ora 09:06, locul DN1 Romanesti, jud. PH, vehicolul categoria A, cu numarul de
inmatriculare BXXX, apartinand SOCOM ABC SRL, avand domiciliul in Bucuresti, strada X, nr xx, sectorul x, a circulat fara a
detine rovinieta valabila. Proba se face cu foto: 0000_0000_0000
Fapta savarsita de SOCOM ABC SRL, constituie contraventie conform art. 8 alin.(1) din OG nr. 15/2002, privind aplicarea
tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, cu modificarile si completarile
ulterioare, si se sanctioneaza potrivit art. 8 alin.(2) din OG nr. 15/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu
amenda contraventionala in valoare de 250,00 lei.
Potrivit art. 8 alin.(3) al OG nr. 15/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, contravenientul este obligat sa
achite si tariful de despagubire, a carui contravaloare si mod de achitare se regasesc in Instiintarea de Plata care
insoteste prezentul proces verbal de constatare a contraventiei (PVCC).
Amenda contraventionala se achita in termen de 15 zile de la data comunicarii la sediul contravenientului a prezentului PVCC,
la unitatile Trezoreriei Statului, ca venit la bugetul de stat.
In cazul in care contravenientul achita amenda contraventionala pentru circulatia fara rovinieta valabila in termen de cel
mult 48 de ore de la data comunicarii prezentului PVCC si a instiintarii de plata, poate achita numai jumatate din minimul
amenzii, potrivit art. 8 alin.(4) al OG nr. 15/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, adica suma de 125,00 lei.
Prezentul PVCC a fost incheiat in lipsa contravenientului sau martorilor, intrucat constatarea contraventiei a fost efectuata
cu ajutorul mijloacelor tehnice ale sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei -
SIEGMCR, conform art. 9 alin.(2) si (3) al OG nr. 15/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Contravenientul are dreptul sa depuna plangere impotriva PVCC in termen de 15 zile de la data comunicarii, plangere care se
depune la judecatoria pe raza careia a fost savarsita contraventia, insotita de copia PVCC.
PVCC neatacat in termen de 15 zile de la data comunicarii, devine potrivit legii, titlu executoriu fara investire sau alta
formalitate si cu privire la obligatia de plata a contravalorii tarifului de despagubire.
Dovada savarsirii contraventiei se gaseste la sediul [EDITAT] specificat in antet, pe termen de 6 luni de la data constatarii
contraventiei, conform termenului de prescriptie a faptei in baza OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor,
cu modificarile si completarile ulterioare, si va fi pusa la dispozitia instantei, in urma unei solicitari in acest sens a
acesteia, in cazul contestarii prezentului PVCC.
Agent Constatator Xulescu
Acest document a fost generat si semnat electronic conform prevederilor legii 455/2001 si a HG 1259/2001 de catre: Xulescu cu
certificatul numarul xyz din data de 10.08.2011 emis de XYZ SA.
Apoi urmeaza o Instiintare de Plata prin care sunt obligat sa achit si o despagubire in valoare de 28 Euro.