Buna ziua,
as avea nevoie de cateva sugestii privind motivele pe care le-as putea invoca intr-o contestatie impotriva unui proces-verbal de constatare a contraventiei pentru lipsa rovinietei. In data de 02.11.2009, la 12:35 a fost intocmit un p-v unei firme de transport potrivit art. 8, alin. 1 din OG 15/2002 in care s-a dat o amenda de 9000 lei pentru lipsa rovinietei. In p-v, la "Alte mentiuni(contravenient)" nu este specificat nimic. La "Alte mentiuni(agent constatator)" scrie: La control au fost de fata ag al pol. al comunei A reprezentat de ag. sef X, conducator auto Y. La semnatura contravenientului scrie "nu a fost de fata" si nu au existat nici martori. Mai mult, la ora 14:30 s-a cumparat rovinieta de la primul PECO pe care l-a gasit (este trecuta ora pe bon:((. Va rog sa-mi spuneti ce motive plauzibile as putea invoca pentru transformarea in avertisment.
In situatia in care procesul verbal nu contine toate elementele obligatorii prevazute de art. 16 din OG2/2001 actualizata (privind constatarea si sanctionarea contraventiilor), respectiv: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului, descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea, atunci puteti solicita instantei anularea procesului-verbal de constatare prin lipsa conditiilor obligatorii de valabilitate a acestuia.
In situatia in care doriti numai reducerea sanctiunii , (eu va sfatuiesc sa cereti anularea in baza lipsei elementelor oblig. prev. de art.16), atunci puteti invoca pericolul social scazut , (ca element constitutiv de baza al contraventiei) conform prevederilor art. 7 al.(2) al aceleeasi OG2/2001: "(2) Avertismentul se aplica in cazul in care fapta este de gravitate redusa." , precum si faptul ca vi s-a aplicat sanctiunea maxima prevazuta de lege, desi erati la prima abatere. Indicati si motive de intarziere (justificative si plauzibile) in cumpararea rovignietei si faptul ca ati cumparat-o imediata (cu copii ale probelor/chitanta si factura cu ora si data cumpararii).
Succes (si o instanta indulgenta)!
Conform anexei 2 la OG 15/2002, cuantumul amenzii pt. vehicule de tp. marfa cu 4 axe (cel putin) si greutate de 12 t, este de 6000-9000 ron.
Pt. autoturisme, cuantumul este intre 500-1000 RON.
In orice situatie, conform prevederilor OG2 /2001 (norma generala in materie de contraventii), se poate achita in 48 de ore de la constatare, jumatate din suma.