avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Activitate Leonidass

Activitate Leonidass

Discuție Succesiuni
Speta este cam asa: sotul decedeaza si lasa o firma la care era unic asociat. Decesul are loc in mai 2011. Firma este constituita in timpul casatoriei. Mostenitori sunt mama si fiul (netrecuti in actele firmei). Care sunt cotele de mostenire?
Va multumesc.
Răspuns la discuția Admitere INM 2012
RoloTomassi a scris:

Ice Hellene a scris:

utilizator0 a scris:

Leonidass nu te-a intrebat nimeni nimic...

Nu inteleg problema ta!!! Leonidass, multumim pt informatii!

Probabil ca acel "0" din userul sau nu e intamplator.
P.S. Mi-am permis sa comentez desi nu am primit invitatie. Niciodata n-am fost disciplinat.
Merci pt info Leonidass!

Trecand peste acest incident neplacut, sa ne bucuram ca nu avem decat doua noi institutii din NCC, pentru care exista deja material bibliografic scos pe piata de catre Prof. Boroi.
O primavara frumoasa va doresc si spor la invatat.
utilizator0 a scris:

Leonidass nu te-a intrebat nimeni nimic...

Nu stiam ca pe acest forum se discuta pe baza de invitatie. Probabil tu te ocupi cu asa ceva de vreme ce postezi asemenea comentarii.

In sfarsit s-a ajuns la un punct de vedere, aproape oficial, privind materia de Drept civil pentru admitere la INM din august 2012. Se pare ca din NCC vom avea doar Aplicarea legii civile in timp si Actul juridic civil, restul materiei ramanand conform vechiului cod civil.
[ link extern ] /
Răspuns la discuția Despre INM.
1. 200 locuri (100 judecatori, 100 procurori);
2. bursa auditor de justitie, acordata pe toata perioada cat beneficiaza de statutul de auditor de justitie;
3. dupa absolvirea celor 2 ani de INM si in urma sustinerii examenului de absolvire a cursurilor de auditor de justitie are loc repartizarea locurilor la instante de judecata, respectiv parchete; se face in functie de medii si de optiunea fiecaruia.
traianBIS a scris:

traianBIS a scris:

Leonidass a scris:

saandyf a scris:

traianBIS a scris:

eu ma gandisem sa lucrez doar pe SINTEZELE lui Boroi+Stanciulescu si NCC. Voi cum faceti? mai e necesar si Civil general al lui Boroi?

Eu la fel ca si tine: sintezele plus ncc-ul. Am inteles ca partea generala scoasa de Boroi e utila mai ales in ceea ce priveste aplicarea legii civile in timp.

Partea cu Aplicarea legii civile in timp o puteti gasi in format pdf pe site-ul INM, fiind mult mai complet tratata decat cea din cursul abia editat. Am verificat personal. Textul respectiv a fost postat pe site-ul INM in de 28 nov.

[ link extern ]

Eu nu stiam ca avem de invatat Partea asta cu Aplicarea legii in timp. Eu invat dupa programa care a fost valabila in vara si nu intelesesem lucrul acesta . Voi de unde stiti?
Haideti sa ne uitam pe cuprinsul de la SINTEZA lui Boroi+Stanciulescu sa vedem daca include si aplicarea, eu cred ca e suficienta!

Sigur, aceasta parte a materiei de drept civil nu a fost niciodata cuprinsa in programa de admitere la INM. Cu toate acestea, cred ca este util de parcurs, macar asa facultatativ, avand in vedere ca, pe viitor, fara a cunoaste acest aspect nu se va putea face o corecta aplicare a textului de lege pentru diferite institutii de drept civil (ma refer aici la presciptii extinctive, decadere, uzucapiuni etc).
saandyf a scris:

traianBIS a scris:

eu ma gandisem sa lucrez doar pe SINTEZELE lui Boroi+Stanciulescu si NCC. Voi cum faceti? mai e necesar si Civil general al lui Boroi?

Eu la fel ca si tine: sintezele plus ncc-ul. Am inteles ca partea generala scoasa de Boroi e utila mai ales in ceea ce priveste aplicarea legii civile in timp.

Partea cu Aplicarea legii civile in timp o puteti gasi in format pdf pe site-ul INM, fiind mult mai complet tratata decat cea din cursul abia editat. Am verificat personal. Textul respectiv a fost postat pe site-ul INM in de 28 nov.
scarto a scris:

E posibil ca in tematica de examen de la INM sa nu fie inclus NCC.Tematica pentru examenul de licenta din iunie 2012 si feb 2013 de la Facultatea de drept din Bucuresti nu cuprinde NCC (banuiesc ca nici la celelalte facultati de drept din tara).Stiu ca in tematica de la INM scrie ca legislatia va fi adusa la zi in raport de data publicarii anuntului privind organizarea examenului, dar poate o sa fie o exceptie anul acesta.

Foarte curios anuntul de pe site-ul Fac de Drept Bucuresti, mai ales partea finala, unde se precizaza ca ,,absolventii au obligatia ca la toate discipliele sa cunoasca modificarile legislative in vigoare care au intervenit de la publicarea lucrarilor indicate in bibliografie si pana la data sustinerii examenului" Deci au obligatia............
Iar urmatoarea fraza e scrisca cu litere mari ,,nu se cere cunoasterea dispozitiilor din noile coduri.......:
Deci textul e complet lipsit de logica.......nu vi se pare? Probabil e o inadvertenta de exprimare din care totusi ar trebui sa rezulte ca absolventii din 2012 nu vor da licenta dupa noile coduri, iar cunoasterea continutului noilor coduri este facultativa pentru aceasta sesiune de licenta. Cat despre eventualitate unui examen INM pe vechiul cod civil, cred ca nu ar trebui sa ne facem iluzii, mai ales ca d-l jud. Cristi Danilet, membru CSM, a spus atat de clar pe blogul sau sa se invete pe ce este in momentul actual in vigoare. Evident, pana la publicarea oficiala a anuntului privind concursul, nimic nu putem spune ca este sigur.
Răspuns la discuția Admitere INM
catalin1980 a scris:

Are cineva idee daca au aparut cartile la civil pe noile modificari,unde se pot gasi(editura) in caz ca au aparut,si autorii de pe care ar trebui studiat?
Multumesc!

Pana in prezent a aparut o singura carte la Editura Hamangiu a prof. Gabriel Boroi Curs de drept civil - partea generala. La finele lunii decembrie va mai aparea o carte a cunoscutului profesor in care vor fi dezbatute toate institutiile dreptului civil din perspectiva noului cod.
Cartile pot fi comandate de pe site-ul Editurii Hamangiu.
mariucaa a scris:

A primit cineva cartea prof. Boroi? Cum este?

Cartea prof. Boroi - Curs de drept civil. partea generala are o structura similara cu cea de pe vechiul cod, in sensul ca principalele institutii prezentate sunt: Raportul juridic civil, Actul juridic civil si Prescriptia extinctiva.
Un aspect pe care se pune mult accent este aplicarea legii civile in timp care este foarte dezvoltat in prezentul curs.
Cartea contine si 216 grile.
Un plus Editurii Hamangiu pentru dimensiunea redusa a cursului (in sensul ca nu are un format A4, ci unul mult mai mic), cartea fiind astfel mult mai usor de manevrat.
Consider ca pentru partea generala a dreptului civil acest curs este mai mult decat suficient.

Spor la studiu. :coffee: