avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Activitate flory_a42

Activitate flory_a42

Buna ziua! De la persoana autorizata care a facut masuratorile in vederea efectuarii unui cadastru pentru o curte cu casa si gradina am inteles ca oficiul de cadastru refuza lucrarea pentru ca vecinul de pe una din laturi,care a facut cadastru cu multi ani in urma are limita de hotar(in cadastrul lui) la o distanta de 1,5 m fata de gardul existent dintre noi,gard care acolo a fost dintotdeauna si care este de fapt hotarul dintre noi, adica intre noi si vecin ramane o fasie de 1.5m .
Am inteles si faptul ca vecinul are in cadastru suprafata pe care o are si in titlul de proprietate si probabil acesta este motivul pt care asa a fost facut cadastrul atunci.
Ca sa putem finaliza si inregistra cadastrul nostru ,vecinul ar trebui sa isi refaca cadastrul, astfel incat hotarul lui sa fie acelas cu al nostru,adica cu 1.5m spre noi si sa aiba in plus fata de tilul lui de proprietate niste mp..
Va rog ajutati-ma, cum pot finaliza aceste cadastru? Nu pot obliga vecinul sa faca din nou cadastru, cei de la oficiu nu se vor lega niciodata de cel care a gresit cadastrul vecinului si nu l-a facut corect,
As putea sa mut gardul cu 1.5m spre vecin,pana la linia de hotar din cadastrul vecinului, avind in vedere ca noi nu avem suprafata de teren din titlul de proprietate? Multumesc!!!!!
Buna dimineata!
Imi pare rau ca abia acum am vazut mesajul dvs, dar oricum nu am cu ce sa va ajut deoarece in final ca urmare a actiunii in istanta, aceasta a hotarit ca noaua asociatie este o entitate noua (persoana juridica) fara nici un fel de debite, iar vechea asociatie ca persoana juridica, trebuie sa isi recupereze debitele , in instanta daca altfel nu se poate.
Mult succes!
Buna ziua.Care este considerata linie de hotar a proprietatii in cazul unei case construita in 1958 fara sa se mai faca gard in spatele peretelui la marginea stresinii. Gardul este construit in continuarea casei, pt delimitarea curtii si gradinii , dar cu cca. 1/2 m in exterior pe linia stresinii casei. Acum vecinii au pretentia sa mutam gardul pe linia fundatiei casei invocand ca hotarul este fundatia casei. In acest caz o sa solicite si modificarea acoperisului caa acesta sa nu intre pe terenul lor?Mentionez ca in titul de proprietate este trecuta doar suptrafata in mp si nu am nici o schita a terenului cu date exacte . Este vreo lege din 1958 in care hotarul sa fie considerata fundatia casei?
Multumesc!

Multumesc pentru raspuns dar, asa cum am mentionat venitul era impozitat cu retinere la sursa (pentru perioada de activitate,adica pana in 2014), eu am depuneam in anul urmator,pana in luna mai, doar declaratia 200 cu veniturile realizate in anul anterior .Nu am depus niciodatata nici o declaratie estimativa si nici nu am facut plata anticipata pentru impozit si CASS fiind cu retinere la sursa
In 2015 neavand activitate si PFA neinchis ce trebuie facut ca in 2016 sa nu ma trezesc ca imi revin de plata niste sume pentru impozit dar mai ales pentru CASS.
Este corect ca depund declaratia 200 cu venit zero?
Buna ziua!
Pentru un PFA care in anul 2015 nu a avut activitate (nu a avut venit) ce trebuie facut astfel incat sa nu apara datorii la impozit si la CASS?
Mentionez ca din 2008 si pana in 2014 inclusiv veniturile erau de tip real, deci impozitul si CASS erau calculate la venitul net conform declaratiei 200, fara a se depune declaratie estimativa ci cu retinere la sursa.
Pentru 2015 tebuie depusa declaratia 200 cu venit 0 (zero), astfel incat sa nu aparata nici o datorie?
Stiu ca este bine sa inchizi PFA-ul ca sa stai linistit dar nu am gasit nici un argument din care sa rezulte ca TREBUIE sa fie inchis .
Multumesc!
Pentru ca am vazut ca subiectul are un numar destul de mare de vizualizari as vrea sa spun finalul actiunii noastre, chiar daca a fost greu datorita piedicilor conducerii vechii asociatii, am reusit in urma actiunii in instanta sa functionam ca o noua asociatie, am facut contractele cu frunizorii de utilitati, fara sa fim obligati sa preluam de la vechea asociatie nici un debit al proprietarilor care formeaza noua asociatie.
Doresc mult succes celor care doresc sa formeze asociatii mici, de scara de preferat, dar unde se pot delimita cert consumurile astfel incat sa stim ce platim si sa platim doar ce consumam.
Corect , penalitatile furnizorilor se aplica doar restantierilor din luna emiterii facturii ,proporional cu suma restanta a fiecaruia. Dar suma rezultata unde trebuie trecuta in lista de plata?
1. Este corect ca aceasta suma sa fie inclusa in suma cheltuieli cota indiviza ,in acest caz suma calculata ca penalitate devenind suma de baza datorata?
2. Aceasta suma ar trebui evidentiata separat dupa total luna ca penalitate si inscrisa in registrul de penalitati,asa cum se procedeaza in cazul cand se aplica penalitate in sistem propriu?
Elga iti multumesc pentru raspuns , apreciez mult activitatea ta de pe acest forum, dar intrebarea si dilema e aceeasi: este corect sa se calculeze penalitati care sa fie incluse in cheltuiala a lunii pe cota indiviza?
Nu se pune problema cum vom face ci cum s-a facut de ani de zile si ma interbam daca este corect.
Daca se ajunge in instata cu un asemena mod de calcul si repartizare,asociatia are dreptate sau se poate spune ca s-au calculat penalitati la penalitati?
Penaliatea rezultata fiind inclusa in cheltuieli pe cota , daca nu este achitata devine restanta si dupa 50 de zile este penalizabila.
De aceea cred eu ca trebuie sa fim siguri de modul corect al aplicarii si evidentierii penalitatilor cand este doar penalitate de furnizor ,ramanand fara raspuns intrebarea:
-suma rezultata din penalitate se include in cheltuieli repartizate pe cota indiviza?
Revin cu tema calculului penalitatilor in cazul unei asociatii care nu are sistem propriu de penalitati ci doar penalitate de furnizor deoarece pentru mine a ramas tot o dilema .
Cum am incercat sa arat mai sus, dar poate m-am pierdut in amanunte, aplicand penalitate de furnizor,procentul este diferit de la luna la luna,dar nu aici este problema ci faptul ca penalitatile calculate dupa formula procent (de ex.0.05) x restanta , rezultatul este inclus in suma cheltuieli repartizate pe cota indiviza.
Din lista afisata la cota indiviza nu rezulta cat este penalitate si cat este cheltuiala repartizata pe cota indiviza aferenta lunii, poti deduce comparand pe lista persoane care au aceeasi cota indiviza si care au restante cu cei care nu au restante.
In acest caz,cand este doar penalitate de furnizor, este legal ca penalitatea sa fie inclusa la cheltuieli a lunii pe cota indiviza , acesta devenid cheltuala de baza?
In acest caz nu se mai tine registrul de penalitati?
Multumesc!

"Asa cum s-a stabilit in adunarea generala , se penalizeaza numai sumele restante la furnizori. "
Este prea greu si complicat sa se calculeze diferentiat penalitatea in functie restantele la fiecare furnizor.Asa cum a aratat thran si elga penaliatatile se calculeaza la toti la fel. Daca au ales ca procentul sa fie in functie de penalitatea furnizorilor,care poate diferi de la luna la luna, nu este greu de calculat ci mai greu de explicat unui nemultumit.
Dar eu vroiam sa fiu sigura ca am inteles bine,ca in situatia in care in lista si in fisa nu este trecuta separat suma din sold ce reprezinta penalitate.
Mai concret:
Cheltuieli cota+sal= {chelt adm+chelt curatenie+chelt salarii ] X cota indiv a ap.+penalitati(= penalit furniz 0.05% X restanta).
Chel adm = 0.46 lei
Chelt curatenie = 0.59 lei
Chelt salarii = 1.54 lei
Cota indiv a unui ap. = 5.78
Cheltuieli cota indiv = 0.46+0.59+1.54 = 2.59 x 5.78= 14.97 lei ( pentru un ap care nu are restante.
Daca avem restante de 1250 lei atunci si penalitatie calculate dupa cum se mentioneaza in subsolul listei:
penaltati = penalitate de furnizor 0.05%X restanta ,deci 0.05% X 1250 = 62.5 lei
Cheltuieli cota indiv in acest caz = 14.97 + 62.5 lei = 77.47 lei,care se aduna la total cheltuieli luna si in cazul in care nu sunt achitate luna viitoare va fi in sold la restante care va fi inmultit cu procent de penalizare a lunii viitoare si tot asa mai departe,ajungandu-se ca la un ap care are doar chletuieli cota indiv , acum 1 an, cu un sold de 600 lei acum are 1200 lei.( in 12 luni sa i se dubleze soldul).
In acest caz , sunt mai multe aspecte care nu sunt conform legii, dar vroiam sa fiu sigura daca este calculata penalitate la penalitate si implicit daca in asemenea situatie asociatia nu are nici o sansa sa dovedeasca ( in instanta) obligativitatea unui rau platnic de a se achita soldul ( in care sunt si penalitati calculate astfel) .