Buna ziua,
Va cer sfatul pentru urmatoarea situatie: o angajata insarcinata se afla in concediu medical (cod 01) de 2 saptamani (pana astazi). Colegii dumneaei au sesizat faptul ca angajata respectiva, in data de 29.07(duminica), pe tot parcursul zilei s-a aflat la sectia de votare, facand parte din comisia electorala. Pot refuza la plata certificatul medical? Cum pot justifica refuzul? Pot sanctiona in vreun fel angajata?
De mai bine de 4 ani societatea a formulat plangere penala impotriva unui angajat ( In consecinta contractul de munca este si acum suspendat). Plangerea a avut un traseu foarte laborios : Politie - Parchet - instanta...iar Politie, iar Parchet. Acum s-a pus problema renuntarii la plangere si "impacarea partilor" cu conditia ca angajatul sa renunte (printr-o conventie semnata in fata notarului) la orice pretentii pe care le-ar avea de la societate (despagubiri salariale de la data suspendarii pana la emiterea deciziei procurorului).
Intrebarea mea este: nu ar fi aceasta conventie lovita de nulitate absoluta in baza art. 38 din Codul muncii?
Buna ziua,
Va rog sa imi dati un sfat, cum sa procedez in urmatoarea situatie: o angajata a prezentat un certificat de concediu medical de 4 zile, din 28.03 - 31.03, cm initial, urgenta. La data de 27.03 era la cea de-a 88-a zi de i.t.m.(cod 01). Am trimis certificatul inapoi la medic pentru a-l "rupe" in doua (28.03 si 29.03 - pentru a cumula 90 zile de .it.m., si alt certificat 30.03 - 31.03 cu avizul medicului expert- aceste zile fiind a 91-a si resp. a 92-a zi de medical). Problema este ca angajata a prezentat certificatele in data de 10.04, dupa ce au fost calculate si virate salariile, fiind de acord cu neplata indemnizatiei pentru aceste 4 zile. Intrebarea mea este urmatoarea: inregistrez in declaratia 112 aceste certificate cu suma 0? Cum procedez cu certificatul din luna aprilie care este " in continuare"(cu avizul medicului expert)?