avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Activitate themasterpc

Activitate themasterpc

Răspuns la discuția Dauna Totala
Bdorin a scris:

Daca accidentul a avut loc in urma cu doua saptamini atunci se aplica Ord. 14/2011 al CSA.
Daca autov. are un parcurs mediu anual mai mare de 15.000 de km si este o perioada mai mare de timp intre data reparatiilor si data accidentului atunci cu greu veti obtine acest coeficient de 78%.
Cred ca cel mai bine ar fi sa efectuati o expertiza tehnica extrajudiciara (pe care NU o depuneti la soc. de asigurari) si sa depuneti cererea de despagubire si declaratia persoanei pagubirte pt. suma calculata cu procentul de 78%.
Aici sint trei variante:
1. Isi dau seama ca aveti dreptate si va achita suma solicitata - cu sanse foarte mici de reusita.
2. Va achita 10217 lei si pentru diferenta trebuie sa ii chemati in instanta - cu sanse mari de reusita daca aveti un avocat bun (folositi expertiza extrajud. ca motivare). Aveti grija sa respectati art. 65 alin. 3 din Ord. 14/2011 al CSA.
3. Nu va achita nimic si "va invita" sa ii actionati in instanta (folositi expertiza extrajud. ca motivare).


Da, accidentul s-a produs in data de 14 ian , dar dosarul a fost intocmit in saptamana urmatoare, luni sau marti , in fine numai conteaza asta, masina intra sub incidenta art. 61 alin .1 oricum.
Partea cu KM se i-a in considerare pentru o masina la care se cunosc KM efectuati , dar daca exista mai multi proprietari si nu se poate considera/calcula km efectuati pe acea masina, atunci se considera coeficienti din tabel , iar cum situatia masini se incadreaza la art. 61 alin .1 si mai ales ca se pot dovedi reparatiile curente prin documente ( fara ele esti mort), calculul se face la ultima incadrare legala, deci art. 61 alin.1 .

Coefcientul de uzura recalculat a ajuns la 79.64% , din cauza pretului masinii ales din catalog de catre ei, eu aveam datele de la o alta editie mai veche Schwacke.

Am ajuns in cele din urma la un acord sa se recalculeze suma platita pentru despagubire , utilizand coeficientul de uzura recalculat, Ur.

Raspunsul il vom primi in cateva zile lucratoare.

Va multumesc tututor pentru sugestii si ajutor.
Răspuns la discuția Dauna Totala
InsuranceLogistics a scris:

... insotita de o cerere de despagubire pe acea suma pentru a le limita posibilitatea de a va invita la semnarea ofertei de despagubire ...


Va multumesc pentru raspunsul prompt si concis.

Dar ce se-ntampla in cazul in care , in urma contestatiei si a cererii de despagubire, sa refuze sa elibereze si suma acordata in prima faza ? ( din varii motive)

Este posibil si acest lucru si sa ma impinga la un indelung proces de judecata ?
Discuție Dauna Totala
Buna ziua,

In urma cu 2 saptamani fratele meu a avut un accident auto, iar in urma constatarii auto si a devizului, inspectorul de daune al asiguratorului a considerat si a incadrat autovehiculul la starea de intretinere satisfacatoare din start( adica 85% , masina are peste 10 ani), fara sa tina cont de prevederile art. 60 din Ordinul CSA nr. 5/2010 , adica alin. (3 ):
(3) Stabilirea starii de intretinere a vehiculului se face potrivit starii acestuia dinainte de producerea evenimentului asigurat pe baza criteriilor de mai jos:


Pe langa acest lucru, asiguratorul nu vrea sa ia in considerare prevederile art. 61:

Art. 61. — (1) Pentru vehiculele care aveau executate inainte de data producerii evenimentului asigurat reparatii curente, inclusiv inlocuiri ale partilor componente sau ale pieselor originale, stabilirea coeficientului de uzura se face pe baza relatiei:
Ur = U x K, in care:
Ur = coeficientul de uzura recalculat al vehiculului;
U = coeficientul de uzura rezultat din tabelele coeficientilor de uzura, in baza datelor determinate potrivit art. 59;
K = coeficientul de corectie a uzurii (A-a)/A, in care:
A = valoarea de nou a vehiculului avariat;
a = costul total al reparatiilor curente, inclusiv al inlocuirilor de parti componente sau de piese originale executate inainte de data producerii evenimentului asigurat, exclusiv cele efectuate ca urmare a unor accidente ori a unor defecte de fabricatie, pentru mentinerea sau imbunatatirea starii tehnice corespunzatoare a vehiculului, in baza documentatiilor privind costul efectiv al acestora.



,adica sa foloseasca in calcule coeficientul de uzura recalculat , deoarece masina a fost imbunatatita inainte de producerea evenimentului si se poate dovedi cu documente.

Prin urmare, coeficentul de uzura rezultant ar fi de 78% .

Astfel pe langa suma comunicata de catre asigurator de 10217 RON , aceasta s-ar imbunatatii cu inca 4000-4125 RON.

Ce este de facut in acest caz, daca asiguratorul nu respecta prevederile art. 61 alin. (3) ?

1. Persoana pagubita sa nu accepte/semneze pentru ridicarea sumei oferite
2. Sa conteste in scris asiguratorului neluarea in considerare a coeficientului de uzura recalculat (comunicat verbal,dar de neacceptat de catre asigurator)
3. Daca nu se ajunge la nici-un consens, se trece la efectuarea unei reclamatii catre CSA.
4. CSA poate obliga asiguratorul sa plateasca diferenta sau numai sa amendeze asiguratorul pentru nerespectarea legii.
5. Se poate ajunge la instantele de judecata , dar atunci durata procesului se poate prelungii peste masura.

As dorii ca in urma situatiei prezentate, cineva sa-mi ofere cea mai buna solutie pentru a nu fi afectata decizia urmatoare.

Va multumesc.

Peska a scris:

Multumesc tuturor pt sugestii si interventii. Situatia s-a rezolvat mult mai usor, le-am trimis un "mesaj" si am aplanat conflictul imediat. Oamenii sunt seriosi, de vina a fost proasta comunicare.



Sa intelegem ca v-au dat pana la urma bunul comandat , dar totusi sa nu fie cumva un "act de clementa" din partea lor si sa considere ca nu merita distrusa afacerea pentru o persoana , mare atentie restul colegilor , mie nu-mi se pare normal sa comanzi un produs si sa-ti fie transportat de catre cineva care nu poate sa-ti dovedeasca prin documente ca bunul comandat va ajunge cu siguranta la destinatie in momentul plasarii lui si mai ales ca nu ai date despre firma,persoana, ce sa mai zicem de codul de urmarire a produsului.

Va jucati cu focul ... eu am comandat din America niste casti audio profesionale,am platit transportul (prin USPS a ajuns coletul in RO) si de la Vama Postei Romane din zona mea am ridicat coletul, am dat de o tanti cumsecade careia i-am explicat ce este si asa nu am platit nimic,practic a fost asa cum era si coletul , a "gift" . ( un cadou)

Dar ce vreau sa subliniez aici ... am avut totusi posibilitatea sa urmaresc coletul,puteam sa-l verific daca erau probleme, pentru ca era vorba totusi de niste institutii, nu de niste persoane fizice care nu raspund la telefon cand ceri explicatii, nu sa se sustraga prin povesti vanatoresti specifice lor.

Nu aveti incredere decat in prieteni foarte buni sau rude,care vin deacolo.
themasterpc a scris:



1. Impozit : 8 % x suma redusa din norma

2. Sanatate: 5.5% x suma redusa din norma , nu din suma intreaga *




Graba strica treaba , am incurcat un pic borcanele aici cu procentul de 8%

E defapt:

1. Impozit pe venit(16% ) : 0.16 x norma de venit redusa

2. Sanatate (5.5%): 0.055 x norma de venit redusa
Popu a scris:

masterpc cei de la finante o sa-ti dea decizia de impunere in care se mentioneaza venitul = 12.000 RON. Cei de la sanatate folosesc aceasta suma ca baza de calcul pentru contributia la sanatate. ...


Asadar se confirma cele stiute de mine:
"In functie de norma de venit se calculaza impozitul pe venit si contributia la sanatate" , iar daca aceasta este redusa la jumatate,norma redusa va fi baza de calcul, la calcularea impozitului si a contributiei la sanatate .... se pare ca persoana respectiva cu care m-am contrat .... minte,nu stiu motivul.

Stii cumva un articol de lege, in care este specificat acest lucru?
Sa pot dovedi cu legea.
Stimate domn,

Spuneti lucruri pe care le stiu deja, nu asta era intrebarea.

Cineva imi spunea ca norma redusa la 8% se foloseste numai la calcularea impozitului pe venit, ci nu si la sanatate.

Asadar, dupa ce primesti decizia de impunere ,prima , depui o cerere pe propria raspundere ca esti angajat cu norma intreaga ( 8 ore) / adeverinta de la servici care sa ateste acest lucru si se re-elibereaza noua decizie de impunere cu calculul contributiilor/impozit.

Astfel pe decizia de impunere, apare contributia la sanatate calculata in functie de reducerea de norma ?
Buna ziua,

Am o nelamurire legata de calculul contributie la sanatate de catre un PFA in cazul in care beneficiaza de reducerea de norma de venit.

Calculul se face in functie norma de venit redusa (adica de la 16% la 8% ) , de exemplu de la 24000* -> 12000.

Eu am inteles ca defapt reducerea de norma se refera la reducerea impozitului pe venit, se foloseste numai la calculul acesteia nu si la restul contributiilor, adica sanatate.

Eu asa am stiut ca este:

Suma redusa:

1. Impozit : 8 % x suma redusa din norma

2. Sanatate: 5.5% x suma redusa din norma , nu din suma intreaga *


Va rog sa-mi dati un articol de lege in care se arata modalitatea de calcul,respectiv explicatii.
Stimate domn, va multumesc pentru interesul acordat subiectului,dar se pare ca nu realizati ca eu am deschis aceste documente din link-urile postate de d-voastra si pentru verificare nume taxa este de 10 lei + rezervare 30 lei.

Cand aplicantul completeaza acesta cerere trebuie sa bifeze campurile de sus, adica verificare si rezervare(deci plateste si pentru rezervare)

In fine aceasta discutie nu trebuie sa se transforme intr-un flame, multumesc oricum pentru ajutor.





sad a scris:

...si pentru a va edifica asupra acestui aspect, puteti sa faceti o incursiune la rubrica formulare, la urmatoarele adrese ale ONRC-ului, unde daca veti derula imaginea formularului o sa vedeti suma care se datoreaza pentru fiecare din aceste operatiuni:
[ link extern ]
[ link extern ]


Se pare ca nu ne intelegem ... si rezervarea de 30 RON unde o punem.

Un PFA nu numai ca trebuie sa verifice disponibilitatea numelui dar trebuie sa si-l rezerve,ca sa poata folosi numele la cererea de inregistrare.

Deci 64 ron, 16 ron numai daca verifici disponibilitatea.