Buna ziua,
In urma cu 2 saptamani fratele meu a avut un accident auto, iar in urma constatarii auto si a devizului, inspectorul de daune al asiguratorului a considerat si a incadrat autovehiculul la starea de intretinere satisfacatoare din start( adica 85% , masina are peste 10 ani), fara sa tina cont de prevederile art. 60 din Ordinul CSA nr. 5/2010 , adica alin. (3 ):
(3) Stabilirea starii de intretinere a vehiculului se face potrivit starii acestuia dinainte de producerea evenimentului asigurat pe baza criteriilor de mai jos:
Pe langa acest lucru, asiguratorul nu vrea sa ia in considerare prevederile art. 61:
Art. 61. — (1) Pentru vehiculele care aveau executate inainte de data producerii evenimentului asigurat reparatii curente, inclusiv inlocuiri ale partilor componente sau ale pieselor originale, stabilirea coeficientului de uzura se face pe baza relatiei:
Ur = U x K, in care:
Ur = coeficientul de uzura recalculat al vehiculului;
U = coeficientul de uzura rezultat din tabelele coeficientilor de uzura, in baza datelor determinate potrivit art. 59;
K = coeficientul de corectie a uzurii (A-a)/A, in care:
A = valoarea de nou a vehiculului avariat;
a = costul total al reparatiilor curente, inclusiv al inlocuirilor de parti componente sau de piese originale executate inainte de data producerii evenimentului asigurat, exclusiv cele efectuate ca urmare a unor accidente ori a unor defecte de fabricatie, pentru mentinerea sau imbunatatirea starii tehnice corespunzatoare a vehiculului, in baza documentatiilor privind costul efectiv al acestora.
,adica sa foloseasca in calcule coeficientul de uzura recalculat , deoarece masina a fost imbunatatita inainte de producerea evenimentului si se poate dovedi cu documente.
Prin urmare, coeficentul de uzura rezultant ar fi de 78% .
Astfel pe langa suma comunicata de catre asigurator de 10217 RON , aceasta s-ar imbunatatii cu inca 4000-4125 RON.
Ce este de facut in acest caz, daca asiguratorul nu respecta prevederile art. 61 alin. (3) ?
1. Persoana pagubita sa nu accepte/semneze pentru ridicarea sumei oferite
2. Sa conteste in scris asiguratorului neluarea in considerare a coeficientului de uzura recalculat (comunicat verbal,dar de neacceptat de catre asigurator)
3. Daca nu se ajunge la nici-un consens, se trece la efectuarea unei reclamatii catre CSA.
4. CSA poate obliga asiguratorul sa plateasca diferenta sau numai sa amendeze asiguratorul pentru nerespectarea legii.
5. Se poate ajunge la instantele de judecata , dar atunci durata procesului se poate prelungii peste masura.
As dorii ca in urma situatiei prezentate, cineva sa-mi ofere cea mai buna solutie pentru a nu fi afectata decizia urmatoare.
Va multumesc.