avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Calcul Contributie Sanatate la norma de venit intreaga ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Calcul Contributie Sanatate la norma de venit intreaga sau redusa ?

Buna ziua,

Am o nelamurire legata de calculul contributie la sanatate de catre un PFA in cazul in care beneficiaza de reducerea de norma de venit.

Calculul se face in functie norma de venit redusa (adica de la 16% la 8% ) , de exemplu de la 24000* -> 12000.

Eu am inteles ca defapt reducerea de norma se refera la reducerea impozitului pe venit, se foloseste numai la calculul acesteia nu si la restul contributiilor, adica sanatate.

Eu asa am stiut ca este:

Suma redusa:

1. Impozit : 8 % x suma redusa din norma

2. Sanatate: 5.5% x suma redusa din norma , nu din suma intreaga *

Va rog sa-mi dati un articol de lege in care se arata modalitatea de calcul,respectiv explicatii.
Cel mai recent răspuns: themasterpc , utilizator 15:59, 6 Ianuarie 2012
Impozitarea pe norme de venit inseamna ca se stabilesc niste plafoane de venit pentru fiecare tip de activitatea pentru care se plateste in cursul anului impozit anticipat(aceeasi cota de 16%) iar la final de an se compara ce venit a obtinut in realitate fata de acele norme de venit. Se vede atunci daca vi s-a oprit mai mult impozit si trebuie sa vi se restituie sau daca trebuie sa mai platiti diferenta.
Deci nu vi se reduce procentul de impozit.
La sanatate se aplica acelasi principiu, platiti in functie de acele norme de venit, la fiecare trimestru, si la sfarsit de an se face comparatia si corectarea. Dar la sanatate, daca aveti venit facut in realitate pe an prea mic, va va aplica la salariul minim acel procent de 5,5%.
Ultima modificare: Vineri, 6 Ianuarie 2012
george-neagu, moderator
Stimate domn,

Spuneti lucruri pe care le stiu deja, nu asta era intrebarea.

Cineva imi spunea ca norma redusa la 8% se foloseste numai la calcularea impozitului pe venit, ci nu si la sanatate.

Asadar, dupa ce primesti decizia de impunere ,prima , depui o cerere pe propria raspundere ca esti angajat cu norma intreaga ( 8 ore) / adeverinta de la servici care sa ateste acest lucru si se re-elibereaza noua decizie de impunere cu calculul contributiilor/impozit.

Astfel pe decizia de impunere, apare contributia la sanatate calculata in functie de reducerea de norma ?
themasterpc, utilizator
masterpc cei de la finante o sa-ti dea decizia de impunere in care se mentioneaza venitul = 12.000 RON. Cei de la sanatate folosesc aceasta suma ca baza de calcul pentru contributia la sanatate. Daca esti angajat cu norma intreaga duci ACUM adeverinta ca sa nu-ti elibereze cei de la finante 2 decizii de impunere ...Cand eram si eu si angajat si PFA imi cereau sa le duc adeverinta asta inainte de a-mi elibera decizia de impunere, altfel 2 decizii, munca inutila din partea lor
Popu a scris:

masterpc cei de la finante o sa-ti dea decizia de impunere in care se mentioneaza venitul = 12.000 RON. Cei de la sanatate folosesc aceasta suma ca baza de calcul pentru contributia la sanatate. ...

Asadar se confirma cele stiute de mine:
"In functie de norma de venit se calculaza impozitul pe venit si contributia la sanatate" , iar daca aceasta este redusa la jumatate,norma redusa va fi baza de calcul, la calcularea impozitului si a contributiei la sanatate .... se pare ca persoana respectiva cu care m-am contrat .... minte,nu stiu motivul.

Stii cumva un articol de lege, in care este specificat acest lucru?
Sa pot dovedi cu legea.
themasterpc a scris:

1. Impozit : 8 % x suma redusa din norma

2. Sanatate: 5.5% x suma redusa din norma , nu din suma intreaga *

Graba strica treaba , am incurcat un pic borcanele aici cu procentul de 8%

E defapt:

1. Impozit pe venit(16% ) : 0.16 x norma de venit redusa

2. Sanatate (5.5%): 0.055 x norma de venit redusa
themasterpc, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatii pfa - scutire de la unele taxe brisc_jr brisc_jr Pentru a beneficia de scutirea cu 50% a cuantumului impozitului datorat pe baza normei de venit si a contributiei CASS si pentru exceptarea de la plata ... (vezi toată discuția)
Obligatiile pfa fata de bs si bass(fonduri) ContSters109653 ContSters109653 Caut sa gasesc un raspuns competent si corect vis a vis de obligatiile unei persoane fizice autorizate care obtine venituri in sistem real . Multumesc (vezi toată discuția)