avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Situatii PFA - scutire de la unele taxe
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Situatii PFA - scutire de la unele taxe

Pentru a beneficia de scutirea cu 50% a cuantumului impozitului datorat pe baza normei de venit si a contributiei CASS si pentru exceptarea de la plata contributiei la sistemul de pensii este necesar sa fii angajat cu norma intreaga?(v-as ruga sa precizati si legea in cauza). De asemenea, in situatia data este suficienta o simpla cerere alaturi de adeverinta angajatorului sau exista un formular tipizat si o serie de alte acte cerute?


Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 09:49, 12 Ianuarie 2012
Pentru a beneficia de exceptarea de la plata contributiei la sistemul de pensii este necesar sa fiti angajat cu norma intreaga sau timp partial.
Se poate depeune o cerere alaturi de adeverinta eliberata de angajator. Angajatorul depune la Casa de Pensii declaratii nominale cu salariatii si CNP-ul lor.

Sa vad daca am inteles corect: indiferent daca esti angajat cu norma intreaga sau nu beneficiezi de la exceptarea contributiei la sistemul de pensii.
In legatura cu scutirea impozitului pe baza normei de venit si a contributiei CASS ce imi puteti spune?
Da indiferent daca esti angajat cu norma intreaga sau norma cu timp partial ca PFA nu se datoreaza contributiei pentru pensii.
La unele judete pt salariati se acorada o reducere a normei de venit ca PFA si nu o scutire a impozitului sau a CASS.
Aceste obligatii se calculeaza la norma de venit redusa.
"Se acorda, DOAR PERSOANELOR CARE SUNT ANGAJATE CU CONTRACT DE MUNCA DE 8 ORE si care au si PFA, o reducere de 50% asupra normei de venit."
Asta am preluat-o din postul unui utilizator de aici de pe forum.
Intrebarea mea fiind care este suportul legislativ al acestei prevederi sa vad daca se aplica doar in cazul angajatului cu norma intreaga si de asemenea daca aceasta reducere se aplica si asupra contributiei la asigurarile de sanatate(5,5% *norma de venit/2)


Reducere de pana 50% a normei de venit se prevede in deciziile emise de DGFP jud sau Bucuresti. Verificati acest lucru pe site-ul ANAF - Normele de venit.
Contributiei la asigurarile de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei la norma de venit sau norma de venit redusa (adica suma transmisa de fisc prin decizia de impunere).

Alte discuții în legătură

I.i. norma de venit 2019 boghiu daniel boghiu daniel In 2019, doresc sa trec activitatea I.I., din sistem real, la norma de venit. Norma pt codul meu CAEN, este 22.900, dar sunt si angajat cu norma intreaga, in ... (vezi toată discuția)
Doresc sa infiintez un afterschool pe pfa. Miruna Pop Miruna Pop Buna seara! Sunt angajata cu norma intreaga si doresc sa infiintez un afterschool, am cod CAEN 8559 (alte forme de invatamant). Forma de organizare a ... (vezi toată discuția)
Impozit pfa dorina49 dorina49 PFA care plateste impozit in sistem real poate trece la impozitarea la norma de venit? O persoana cu varsa peste 65 ani si cu un grad de handicap ... (vezi toată discuția)